A világ 10 legszegényebb országa

Nyomor, éhség, szomjúság, betegségek - ez jut a Föld legszegényebb országaiban élő gyermekeknek és szüleiknek.

Dia

EtiópiaA világ egyes országainak gazdasági fejlettségi szintje igen eltérő. A GDP, az analfabetizmus mértéke és a foglalkoztatottsági arány mind olyan paraméter, mely segít képet adni az adott ország gazdasági helyzetéről.Etiópia a világ egyik legszegényebb országa: teljesen eladósodott, adósságállománya több, mint bevételének 50%-a.

Etiópia

A világ egyes országainak gazdasági fejlettségi szintje igen eltérő. A GDP, az analfabetizmus mértéke és a foglalkoztatottsági arány mind olyan paraméter, mely segít képet adni az adott ország gazdasági helyzetéről.
Etiópia a világ egyik legszegényebb országa: teljesen eladósodott, adósságállománya több, mint bevételének 50%-a.

Dia

EtiópiaA GDP fele mezőgazdasági tevékenységből adódik, ám ez a szektor az elavult termesztési technológiák és a gyakori aszályok következtében haldoklik. A férfiak 47%-a, a nők 31%-a tud csak írni és olvasni. Az ország több részén jelent veszélyt a hepatitis-A, a hepatitis-E, a tífusz, a malária, a veszettség és az agyhártyagyulladás.

Etiópia

A GDP fele mezőgazdasági tevékenységből adódik, ám ez a szektor az elavult termesztési technológiák és a gyakori aszályok következtében haldoklik. A férfiak 47%-a, a nők 31%-a tud csak írni és olvasni. Az ország több részén jelent veszélyt a hepatitis-A, a hepatitis-E, a tífusz, a malária, a veszettség és az agyhártyagyulladás.

Dia

NigériaNigéria a maga 12,5 milliós lakosságával, valamint az egy főre eső GDP mértékével a kilencedik legszegényebb ország. Az aszály általános természeti csapás az országban, ami gyakran okoz súlyos élelmezési válságot. A lakosság 63%-a  napi 1 dollárnál kevesebből él. A felnőttek 85%-a analfabéta, a várható élettartam 46 év.

Nigéria

Nigéria a maga 12,5 milliós lakosságával, valamint az egy főre eső GDP mértékével a kilencedik legszegényebb ország. Az aszály általános természeti csapás az országban, ami gyakran okoz súlyos élelmezési válságot. A lakosság 63%-a napi 1 dollárnál kevesebből él. A felnőttek 85%-a analfabéta, a várható élettartam 46 év.

Dia

NigériaIpara kőolajra épült, és a bányászat sem elhanyagolható, az ország gazdaságilag mégis igen fejletlen. Az északi részén élő népek nomád pásztorkodó életmódot folytatnak, máshol a növénytermesztés a jellemző. A gyerekeknek csak fele jár iskolába, a csecsemőhalandóság 45%-os.

Nigéria

Ipara kőolajra épült, és a bányászat sem elhanyagolható, az ország gazdaságilag mégis igen fejletlen. Az északi részén élő népek nomád pásztorkodó életmódot folytatnak, máshol a növénytermesztés a jellemző. A gyerekeknek csak fele jár iskolába, a csecsemőhalandóság 45%-os.

Dia

 	Közép-Afrikai Köztársaság  	Az egy főre eső GDP, valamint a közel 50%-os analfabetizmus következtében a Közép-Afrikai Köztársaság is egyike a világ legszegényebb államainak. A lakosság várható élettartama 43 év körül alakul, közel 14%-ukat AIDS fenyegeti. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Ennyivel keres többet egy férfi egy nőnél »

Közép-Afrikai Köztársaság

Az egy főre eső GDP, valamint a közel 50%-os analfabetizmus következtében a Közép-Afrikai Köztársaság is egyike a világ legszegényebb államainak. A lakosság várható élettartama 43 év körül alakul, közel 14%-ukat AIDS fenyegeti.

Kapcsolódó cikk:
Ennyivel keres többet egy férfi egy nőnél »

Dia

Guinea BissauGuinea Bissau a hetedik a szegény országok rangsorában. A gazdálkodás és a halászat az ország gazdaságának alappillére, de a jövedelem szintje erősen eltérő az ország egyes részeiben. A polgárháború ráadásul teljesen tönkretette az ország infrastruktúráját.

Guinea Bissau

Guinea Bissau a hetedik a szegény országok rangsorában. A gazdálkodás és a halászat az ország gazdaságának alappillére, de a jövedelem szintje erősen eltérő az ország egyes részeiben. A polgárháború ráadásul teljesen tönkretette az ország infrastruktúráját.

Dia

Guinea BissauBár az ország ásványkincsekben - kőolaj, foszfát, bauxit - gazdag, azok kitermelése nem lehetséges a vele járó rendkívüli költségek következtében. A gazdaság a külföldi segélyekre van utalva, ezek a GDP 40%-át teszik ki. A felnőtt lakosság körülbelül 10%-a HIV-veszélyeztetett.

Guinea Bissau

Bár az ország ásványkincsekben - kőolaj, foszfát, bauxit - gazdag, azok kitermelése nem lehetséges a vele járó rendkívüli költségek következtében. A gazdaság a külföldi segélyekre van utalva, ezek a GDP 40%-át teszik ki. A felnőtt lakosság körülbelül 10%-a HIV-veszélyeztetett.

Dia

Komoro-szigetekKomoro négy fő szigetből áll, melyek mindegyike Madagaszkár és Afrika keleti partja között terül el. Az ország igen kicsi, a népsűrűség azonban annál magasabb: megközelítőleg ezer fő lakik egyetlen négyzetkilométeren.

Komoro-szigetek

Komoro négy fő szigetből áll, melyek mindegyike Madagaszkár és Afrika keleti partja között terül el. Az ország igen kicsi, a népsűrűség azonban annál magasabb: megközelítőleg ezer fő lakik egyetlen négyzetkilométeren.

Dia

Komoro-szigetekA világ hatodik legszegényebb országának elmaradottságáért elsősorban a nagymértékű népességnövekedés és a munkanélküliség a felelős. A mezőgazdaság a GDP 40%-át teszi ki, az ország gazdasági helyzete pedig nagymértékben függ a külföldi segítségtől.

Komoro-szigetek

A világ hatodik legszegényebb országának elmaradottságáért elsősorban a nagymértékű népességnövekedés és a munkanélküliség a felelős. A mezőgazdaság a GDP 40%-át teszi ki, az ország gazdasági helyzete pedig nagymértékben függ a külföldi segítségtől.

Dia

 	Szomália  	A Magyarországnál hétszer nagyobb Szomália az ötödik legszegényebb ország. A mai napig nincs központi államhatalom, helyette törzsi anarchia érvényesül. Ásványkincsekben gazdag területei egyelőre kiaknázatlanok, a lakosság nagy része nomád állattartásból él. 	 	Kapcsolódó cikk: 	8 ország, ahol sárba tiporják a nők jogait »

Szomália

A Magyarországnál hétszer nagyobb Szomália az ötödik legszegényebb ország. A mai napig nincs központi államhatalom, helyette törzsi anarchia érvényesül. Ásványkincsekben gazdag területei egyelőre kiaknázatlanok, a lakosság nagy része nomád állattartásból él.

Kapcsolódó cikk:
8 ország, ahol sárba tiporják a nők jogait »

Dia

 	Szomália  	Az ország gazdaságának alapja a mezőgazdaság - a lakosság nagyobb része nomád állattartásból él. Számukra a haszonállatok tartása a megélhetés szinte egyetlen forrása. A születéskor várható élettartam a nők esetében 49 év, a férfiaknál 46 év. Az írástudatlanság mértéke 62%. 	 	Kapcsolódó cikk: 	7 fotó, ami után máshogy látod az életed »

Szomália

Az ország gazdaságának alapja a mezőgazdaság - a lakosság nagyobb része nomád állattartásból él. Számukra a haszonállatok tartása a megélhetés szinte egyetlen forrása. A születéskor várható élettartam a nők esetében 49 év, a férfiaknál 46 év. Az írástudatlanság mértéke 62%.

Kapcsolódó cikk:
7 fotó, ami után máshogy látod az életed »

Dia

Salamon-szigetekA Salamon-szigetek GDP-je körülbelül 800 millió dollár, ennek azonban csupán 11%-a származik az ipari szektorból. A lakosság túlnyomó többsége halászatból és földművelésből él. A közelmúltig a fa számított a fő kiviteli cikknek - a szigetek erdeit rendkívüli mértékben irtották.

Salamon-szigetek

A Salamon-szigetek GDP-je körülbelül 800 millió dollár, ennek azonban csupán 11%-a származik az ipari szektorból. A lakosság túlnyomó többsége halászatból és földművelésből él. A közelmúltig a fa számított a fő kiviteli cikknek - a szigetek erdeit rendkívüli mértékben irtották.

Dia

Salamon-szigetekAz országban rendszeresek a lázadások. A nyugtalan belpolitikai helyzet mellett azonban az 1990-es évek végének ázsiai gazdasági válsága is kedvezőtlenül hatott a Salamon-szigetekre - a trópusi fa piacának összeomlása például 15-20%-kal csökkentette az ország GDP-jét. Úgy tűnik, az ország gazdasága jelenleg kizárólag a külföldi segélyek miatt nem omlik össze.

Salamon-szigetek

Az országban rendszeresek a lázadások. A nyugtalan belpolitikai helyzet mellett azonban az 1990-es évek végének ázsiai gazdasági válsága is kedvezőtlenül hatott a Salamon-szigetekre - a trópusi fa piacának összeomlása például 15-20%-kal csökkentette az ország GDP-jét. Úgy tűnik, az ország gazdasága jelenleg kizárólag a külföldi segélyek miatt nem omlik össze.

Dia

ZimbabweAfrika déli részén, a Limpopo- és a Zambezi-folyó között található Zimbabwei Köztársaság gazdasága az utóbbi évtizedekben romlott jelentős mértékben: működése lelassult, és számottevően megugrott az infláció. A válság következtében a lakosság 80%-a munkanélküli.

Zimbabwe

Afrika déli részén, a Limpopo- és a Zambezi-folyó között található Zimbabwei Köztársaság gazdasága az utóbbi évtizedekben romlott jelentős mértékben: működése lelassult, és számottevően megugrott az infláció. A válság következtében a lakosság 80%-a munkanélküli.

Dia

LibériaAz Afrika nyugati partján található Libériai Köztársaság szinte a legszegényebb ország a Földön. Az ország gazdaságának nagy érvágást jelentett az export hanyatlása, gyémántforrásainak kizsákmányolása, valamint az 1990-es polgárháború alatti fosztogatások sora. Libéria külső adóssága több, mint a teljes éves bevétele.

Libéria

Az Afrika nyugati partján található Libériai Köztársaság szinte a legszegényebb ország a Földön. Az ország gazdaságának nagy érvágást jelentett az export hanyatlása, gyémántforrásainak kizsákmányolása, valamint az 1990-es polgárháború alatti fosztogatások sora. Libéria külső adóssága több, mint a teljes éves bevétele.

Dia

Kongói KöztársaságA Kongói Köztársaság gazdasága elsődlegesen az agrár és a kézműves szektorra épül, az iparon belül csupán az olajfeldolgozás számottevő. Az állam a súlyos költségvetési gondok következtében egyetlen ágazatot sem képes támogatni. Az 1990-es években kitört polgárháború, a hihetetlen magas infláció, valamint az olaj árának csökkenése romba döntötte az országot.

Kongói Köztársaság

A Kongói Köztársaság gazdasága elsődlegesen az agrár és a kézműves szektorra épül, az iparon belül csupán az olajfeldolgozás számottevő. Az állam a súlyos költségvetési gondok következtében egyetlen ágazatot sem képes támogatni. Az 1990-es években kitört polgárháború, a hihetetlen magas infláció, valamint az olaj árának csökkenése romba döntötte az országot.
Ezt is szeretjük
Fotó: