10 megható fotó, ami könnyeket csal a szemedbe
A hazatérés öröménél aligha van nagyobb. Íme, tíz megható fotó, mely az első találkozás pillanatával.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy profi fotósnak nem kell stúdió ahhoz, hogy emlékezetes pillanatokat örökítsen meg. Sőt, a legmeghatóbb felvételek akkor születnek, amikor arra senki sem számít.

Amikor nincs idő pózolni, amikor az embernek nincs ideje arra figyelni, hogy vajon megfelelően mutat-e majd az a bizonyos mosoly a fényképen.

A legmeghatóbb felvételek akkor születnek, amikor valaki a legőszintébb pillanatokat örökíti meg - például a hazatérés örömét. A LIFE magazin legmeghatóbb képei között válogattunk.

Az első találkozás

Hat hetes kislányát tartja kezében egy amerikai tengerész, aki Irakból San Diegóba visszatérve először találkozhatott a csöppséggel. A kép 2004-ben készült, de az Amerikai Egyesült Államok az azóta eltelt öt évben sem tudta jelentősen csökkenteni katonai jelenlétét a közel-keleti országban.

Az Egyesült Államok és szövetségesei 2003 márciusában indítottak támadást Szaddám Huszein állama ellen, és, bár a diktátornak ekkor még sikerült elmenekülnie, decemberben rábukkantak a búvóhelyére, és fogságba ejtették. Hosszú tárgyalássorozatot követően a volt elnököt halálra ítélték, és 2006 decemberében kivégezték.

Sandy Huffaker/Getty Images

Végre itthon

Kisgyermeke csimpaszkodik annak a második világháborús katonának a lábába, aki váratlan eltávozást kapott, és így az ünnepeket a családja körében tölthette. Az 1944 decemberében készült fekete-fehér felvétel annak ellenére hihetetlen drámaisággal bír, hogy a felnőttek arca nem is látszódik: a fiúcska tekintete és a szülők mozdulatai, a férje nyakába ugró asszony örömteli gesztusai mindennél beszédesebbek.

Time Life Pictures/Time & Life Pictures/Getty Images

A háború még fél évig tartott, így a katonának minden bizonnyal vissza kellett térnie a frontra. Ám maradandó élményt jelenthetett számára, hogy - ha csak rövid időre is - újra együtt lehetett a szeretteivel. A hat évig tartó nagy világégés során több mint 60 millió ember vesztette életét.

Anya visszajött

12 hónapos iraki katonai szolgálat után ismét amerikai földre lép egy anya 2007 februárjában. A tengerészet kötelékében a Közel-Keleten harcoló nőt odahaza a négy éves kisfia és annak egy évvel fiatalabb húga várta.
A 2003-as invázió során közel 300 ezer fős szövetséges hadsereg támadta meg Irakot, és ebből 250 ezer katona az Amerikai Egyesült Államok haderejéhez tartozott.

David McNew/Getty Images

Ez a létszám napjainkra a felére csökkent, a törékeny békét azonban még ekkora sereggel is szinte képtelenség fenntartani. Szaddám Huszein 375 ezer katonát tudott kiállítani a támadók ellen, a gyengén felfegyverzett irakiak azonban képtelenek voltak komolyabb ellenállást kifejteni. Néhány hét alatt a főváros, Bagdad is elesett, és a villámháború véget ért.

Apa és a maci hazatér!

A feleségét és kislányát megölelő amerikai katona még csak egyszer találkozhatott öt hónapos csöppségével. A főhadnagy egysége hét hónapig Irakban, Bagdad külvárosában teljesített szolgálatot, és ezalatt 68-an részesültek közülük valamilyen kitüntetésben. A fotó elkészültéig - 2008 márciusáig - az amerikaiak közel négyezer katonát vesztettek el a közel-keleti országban folyó összecsapások során, és ez a szám az azóta eltelt bő másfél évben több mint háromszázzal növekedett. A sebesültek száma meghaladja a 30 ezret.

David McNew/Getty Images

Apa és lánya

Az amerikai légierő tiszthelyettesének megható találkozása lányával a hat hónapos iraki szolgálatról hazatérve.

A 2008 nyarán készült felvétel a sírásban kitörő gyermek aggodalmát, az apa hazatérése felett érzett örömét és a jövőtől való félelmét egyetlen pillanatba sűríti össze.

Az iraki háború 2003-as kitörése óta több ezer amerikai vesztette el valamelyik hozzátartozóját, a közel-keleti állam veszteségei azonban még ennél is nagyobbak: a Szaddám-rezsim évtizedekig tartó csatározásai miatt napjainkban mintegy ötmillió iraki árvát tartanak számon.

Ezt is szeretjük