A sátán üzenetének tartják a misztikus jeleket

Megmagyarázhatatlan esetek

Az ördög vagy az UFO-k művei a gabonakörök? Mi a magyarázat?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szakemberek máig nem tudják mivel megmagyarázni azokat a rejtélyes alakzatokat, melyek egyik napról a másikra bukkantak fel Angliában. Az első, komoly tudományos figyelmet kiváltó gabonaköröket John Scull zabföldjén találták Wiltshire grófságban, 1980 augusztusában.

Három kört láttak, egyenként 18 méter átmérőjűt, és körvonalaik olyan élesen rajzolódtak ki, mintha óriási süteménykarikával szaggatták volna ki őket. A körökön belül a gabonaszárak a középpontból kiindulva körkörösen a földre lapultak, nemigen sérültek meg, inkább úgy tűnt, felülről finoman a földre nyomták őket. A talajminták semmi különöset nem árultak el, és a Geiger-számláló sem mutatott rendellenes sugárzást.

Angliában mindig is gyakori volt

Anglia déli részéből sok feljegyzés származik ilyen gabonakörökről, és Wiltshire-ben ma is gyakran előfordulnak - történetesen ebben a grófságban találhatók Stonehenge ősi kőkörei is. Terence Meaden meteorológus szerint az angliai prehistorikus kőépítményeket szántszándékkal olyan helyszíneken építették, ahol gabonakörök is voltak.

A lelapított területek átmérője általában három és száz méter között mozog. Sok mindennel próbálták magyarázni a keletkezésüket, például állatok dúlásával, gombatermesztéssel, boszorkánysággal, jégesővel, ismeretlen földenergiákkal.

Meaden feltevése sem elvetendő, miszerint időjárási jelenségről van szó, egyfajta helyhez kötött forgószélről, melyet ő plazmaörvénynek nevezett el.

Az ördögtől származnak a körök?

Bár a gabonakörök legnagyobb számban a nyolcvanas években fordultak elő, már a középkorból is származnak feljegyzések hasonló jelenségekről, melyeket akkoriban egyértelműen az ördögnek tulajdonítottak - egyes vélemények szerint ez ma sincs másként.

1678-ban egy hertfordshire-i híradás szól az Arató Ördögről, amit egy kortárs rajzon meg is örökítettek, és ezután is tapasztaltak hasonló jelenségeket, melyek megtörténte után a megoldást a helyi boszorkányüldözésben, illetve az adott területek újraszentelésében látták. Egyes vallási körök a mai napig úgy vélik, a gabonakörök korántsem az UFO-k, hanem a gonosz erők megtestesülésének művei.

A nyolcvanas években tetőzött a jelenség

A nyolcvanas években a gabonakörök mindenféle szabálytalan alakzatot és mintázatot vettek fel. Négyszögek és derékszögek jelentek meg a mezőkön, más alakzatok pedig az ősi sziklarajzok szimbólumaira hasonlítottak.

Ezekkel kapcsolatban furcsa fényhatásokról, sivító hangjelenségekről és az elektromos eszközök interferenciájáról is szólt a fáma. A jelenség átterjedt az USA-ra, Kanadára, Svájcra, Új-Zélandra, Ausztráliára és a volt Szovjetunióra, de feltűnt a japán rizsföldeken is.

A kilencvenes évek elején már legalább kétezer jelentés érkezett gabonakörökről a világ minden tájékáról. A kutatók meghökkenve állapították meg, hogy a körökön belül a növények rendesen fejlődnek, csak épp vízszintes irányban.

UFO-k vagy plazmaörvény?

Bizonyos esetekben a válaszkeresők UFO-kra gyanakodtak. A jelentések csészealjfészek névvel illették az állítólagos kerek repülőszerkezetek által hagyott nyomokat. Bár voltak olyan gabonakörök is, melyeket csupán csínytevők alkottak, számos alakzatra máig nincs egyértelmű magyarázat, főként hirtelen felbukkanásukra és bonyolultságukra.

Meadon továbbra is fenntartja, hogy néhány egyszerű gabonakört plazmaörvény hoz létre. A plazmaörvény teóriája értelmében a valódi gabonaköröket elektromos töltésű, forgó légoszlopok alakítják ki. A gyűrű alakú légörvény meggyöngül és összezsugorodik, majd a növényeket körkörösen a földhöz lapítva összeesik. Az ilyen légörvények elektromossága furcsa fény- és hanghatásokat idézhet elő.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az elmélet azonban nem ad magyarázatot az utóbbi években feltűnt bonyolultabb formákra, a négy- és háromszögekre és piktogramokra, sem pedig arra, hogy a gabonakörök leggyakrabban éjszaka keletkeznek, amikor pedig ritkán fordulnak elő különleges időjárási körülmények.

Cikkünk a Reader’s Digest Kiadó Misztikus történetek gyűjteménye - Évszázadok természetfeletti jelenségei című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

  • világvége
  • földönkívüliek

A világvégét jelzik a vonalkódok?

Ezt is szeretjük