A nők agya jobban működik?
4 érdekes tény a női agyról
A nők és a férfiak között az agy terén is jelentős különbségek vannak. Vajon valóban kisebb a nőké?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A férfiak és a k agya sok tekintetben eltérést mutat. A knél a gondolkodás szerve például mintegy 15%-kal könnyebb, ez azonban nem ok arra, hogy bárki is elhamarkodott feltételezésekkel éljen, hiszen egyáltalán nem az agy súlya határozza meg az intelligenciát.

A knél például nagyobb az a terület, mely összekapcsolja a két agyféltekét, minek következményeként képesek egyszerre vasalni és gyereket nevelni. Íme, négy érdekes tény, amit kevesen tudnak.

A női agyféltekék szorosabban kapcsolódnak

Amíg a férfiaknál az egyazon agyféltekén belüli idegsejtek közötti kapcsolat erősebb és sűrűbb, addig a k agyában a két féltekét összekötő idegsejtek kapcsolata intenzívebb.

Ez az oka annak, hogy a férfiak külön-külön használják az egyes agyféltekéket, a k esetében pedig a két fél egy időben működik. Utóbbi hátránya, hogy ez egyrészt csökkenti a koncentrációt és a szellemi teljesítőképességet, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a k több munkafolyamatot végezzenek egy időben.

A két agyfélteke közötti szorosabb kapcsolat áll annak hátterében is, hogy míg a férfiak külön tudják választani az érzelmeket a cselekedeteiktől, addig a k esetében a kettő kéz a kézben jár.

A nők jobban kommunikálnak
A hölgyek bizonyítottan jobb érzékkel bírnak a kommunikáció terén. Beszéd közben ugyanis a k mindkét agyféltekéje azonos intenzitással és összehangoltabban működik, míg a férfiaknál a jobb félteke dominanciája figyelhető meg - ez az a terület, mely mindenekelőtt a térlátásért is felelős.

A nők agya valóban kisebb, mint a férfiaké

Súlyát tekintve valóban igaz, hogy a férfiak agya átlagosan 15%-kal nagyobb és súlyosabb, mint a ké. A tömeg azonban nem egyenlő az erővel, a mennyiség pedig nem egyenlő a miséggel. Az idő múlásával a férfiak agya gyorsabban is zsugorodik. Ezzel ellentétben a k koponyájában az idegek sokkal jobban csomagoltak, és a két agyfélteke közötti összeköttetés jóval erősebb.

Az azonban eddig még nem tisztázott, hogy a női és a férfiagy közötti anatómiai különbségek veleszületettek-e, vagy esetleg a neveltetés és a szocializálódás következményei.

A nők agya bonyolultabb felépítésű

Annak ellenére, hogy a férfiak agya nagyobb és súlyosabb is, a ké jóval bonyolultabb szerkezetű - amit néhány évvel ezelőtt egy német összehasonlító vizsgálat is igazolt. Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy az evolúció során a k a kisebb koponyatérfogatot bonyolultabb és mélyebb agytekervényekkel kompenzálták.

Az összehasonlító vizsgálat emellett arra is rámutatott, hogy a k agya nemcsak bonyolultabb, de körülbelül 20%-kal több az agyuk szürkeállománya is - melyben az idegsejtek kapnak helyet -, és az idegsejtek is jóval közelebb vannak egymáshoz, és szorosabb kapcsolatban állnak, mint a férfiak esetében.

A nők agya egyes részeken több agysejtet tartalmaz

Az agy frontális negyede a felelős többek között a tudatos cselekvésért, és főszerepet játszik a problémamegoldásban, az intellektuális tevékenységek szabályozásában, valamint az emlékezésben.

2001-ben egy kanadai kutatókból álló csoport állapította meg, hogy a k agya ezen a területen 15%-kal több agysejttel bír, mint a férfiaké.

Igaz azonban az is, hogy a k agysejtjei rövidebb életűek, mint a férfiakéi, így, ha többel is rendelkeznek, többet is veszítenek el az évek során. Nem mellesleg ennek a ténynek is szerepe lehet abban, hogy a k esetében nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Használja ki elméjét 100%-ig! című könyve, valamint Werner Bartens Orvosi tévhitek lexikona című könyve segített.

Ezt is szeretjük