A NASA legszebb fotói 2010-ből
Elképesztő felvételek
A NASA naponta válogat az amatőr és profi fotósok által hozzá érkezett képek közül. Íme, a legszebbek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A NASA különleges programot indított el Image of the day néven. Mindennap kiválasztanak egy képet a hozzájuk feltöltött - amatőr vagy éppen profi - felvételek közül, és a Nap képeként elérhetővé teszik a weboldalukon.

Gyönyörű csillagcsoportosulásoktól az égitestek rendkívül közeli felvételén keresztül egészen az űrhajósok megörökítéséig mindenféle fotó megtalálható a kiválasztottak között.

Egytől egyig rövid leírást is olvashatsz a felvételekről, főként, hogy mikor és mi célból készültek. Zárd az évet egy meseszép fotóválogatással, ami az öt legjobban sikerült felvételt tartalmazza!

A Tejút mélyén

A főként rózsaszínben és lilában pompázó művészi fotó bemutatja, hogy az Arches-csillaghalmaz hogyan rajzolódik ki a Tejút mélyéről.

A hatalmas csoport 25 ezer fényévnyire fekszik tőlünk, és a fiatal csillagok legismertebb halmazát képezi galaxisunkban.

A kép - infravörös megfigyelések alapján - a Hubble űrteleszkópról származik, földi távcsövekkel kiegészítve, melyek átszelték galaxisunk poros magját. Így születhetett meg a közel kétezer fénylő csillag csoportosulásának tökéletes felvétele.

Csillagok születése

A Hubble űrteleszkóp felvételén a zavaros Carina-csillagköd látható. A hidrogéntornyokkal tarkított, porszerű köd falként emelkedik a csillagok fölé. Hasonló, mint a klasszikus Sas-ködben kirajzolódott Teremtés pillérei, de ez a felvétel jóval szembeszökőbb, mint elődje.

A tetején három fényévnyi gáz- és poroszlop emelkedik, ami éppen elveszi a közelben ragyogó csillagok fényét. Az újszülött csillagok gázpillérei toronymagas csúcsokban törnek fel a magasba, mint ahogyan a nyilak szelik át a levegőt.

Feltörekvő emelkedés

Az Endevaour űrhajó gyönyörűen kivilágítja a sötétségbe burkolódzott éjszakát. Az űrrepülő indítóállomása Floridában található, egészen pontosan a Kennedy Űrközpontban. Az STS130-as elsődleges feladata az volt, hogy terhét elvigye a Tranquility nemzetközi csomópontra, majd egy túlnyomásos modul segítségével újabb biztonságos szobákat teremtsen a legénység tagjainak. Valamint ezen kívül biztosítania kellett az állomáson való életet és a megfelelő környezetet.
A Tranqulity végére erősített rész egyfajta kupola, mely egy egyedi munkateret foglal magába hat ablakkal az oldalán és eggyel a tetején.

Hasonlít egy tengerre néző kerek öbölablakra, ezáltal tökéletesebb kilátás nyílik az állomás külső oldalára. A többirányú panoráma lehetővé teszi a személyzet számára, hogy könnyedén nyomon követhessék társaik űrsétáját, műszaki beavatkozásait, és nem utolsósorban csodálatos látképet nyújt a Földre és más bolygókra, égitestekre is.

A Discovery program meghiúsulása

Villám szelte át a Kennedy Űrállomás indítóállomását éppen akkor, amikor a Discovery űrrepülő startjára várakoztak a tudósok. Pontosan a csúf időjárási viszontagságok miatt a startot elhalasztották.

Az eredeti tervek szerint a Discovery 13 napra látogatott volna a Nemzetközi Űrállomásra, és több mint 7 tonna ellátást, ezen belül tudományos berendezéseket és környezeti eszközöket szállított volna a legénység számára. A berendezés olyan fagyasztót tartalmazott, ami a kutatási minták tárolására szolgált, illetve új hálófülkékre és egy Colbert-futópadra is kiterjedt a hajó tisztjeinek részére. A későbbiekben megtartott küldetés a 128. űrhajós program volt, és a Discovery történetében a 37. repülést jelentette.

Nap és Hold

Október 7-én különös jelenségre figyeltek fel a NASA Nap- és csillagvizsgáló intézetében. Az első Hold-tranzit az új Hold és a Nap közötti pályán siklott át.

A csillagvizsgáló intézetben éppen a Napot és annak érdekességeit vizsgálták - többek között egy ultraibolya fénycsóvát -, amikor észrevették, hogy az újhold szinte teljesen eltakarta a fénylő égitestet, egyfajta részleges napfogyatkozást okozva ezzel.

Ezt is szeretjük