A mindent eldöntő 45 centi

A magánéleted és a karriered múlhat rajta

Tolakodónak és udvariatlannak tűnhetsz, ha nem tartod be a személyes zóna határait.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az embereket körülvevő legkisebb tér, az intim zóna a testtől 15-45 centiméteres körben helyezkedik el. Ide nem szívesen enged be senki idegeneket, csak családtagokat, esetleg jó barátokat. Ha szeretnéd, hogy az emberi kapcsolataid - mind a magánéletben, mind pedig a munkahelyen - jól működjenek, kötelező tiszteletben tartanod ezt a távolságot, illetve engedély nélkül nem átlépni.

Ha túl közel hajolsz, miközben beszélsz, és sokszor hozzáérsz a másikhoz, bizalmaskodó, faragatlan és kellemetlen személy benyomását kelted, akitől mindenki menekül.

A legféltettebb zóna, avagy az a bizonyos 45 centi

Ahogy egy-egy országnak van jól körülhatárolt területe, úgy a személy körül is létezik egy tér, amit, mintegy a teste kiterjesztéseként, a magáénak tekint. Az úgynevezett intim zóna 15-45 centiméteres sugarú körben veszi körül a testet. Míg bizonyos országokban - például Japánban - megszokott a zsúfoltság, addig másokban inkább a tág tereket kedvelik, ezért az egyének is nagyobb távolságot tartanak egymástól. Az intim zóna mérete tehát kultúránként változó.

Ám az mindenhol igaz, hogy az intim zónába való belépés agressziót és félelmet válthat ki az emberekből. Börtönlakóknál - mivel sérül a személyes térigényük - a rabtárs közeledése agressziót vált ki. Repülőgépeken, ahol túl sok ülést zsúfoltak be az utastérbe, nagyobb a valószínűsége az utasok közötti szóváltások kialakulásának. Az intim zónába csak a legközelebbi hozzátartozóknak, családtagoknak van konfliktusmentes belépésük. Ha beszélsz valakivel, mindig tartsd meg a megfelelő távolságot, hogy feszültségmentes legyen a kommunikáció!

Tudtad?
Edward Hall amerikai antropológus volt az emberi térigény kutatásának egyik úttörője. Az 1960-as években az angol proximity szóból ő alkotta meg a proxémika kifejezést a távolság- és a térérzékelés szerepével foglalkozó tudomány elnevezésére. Vizsgálatai új megvilágításba helyezték az emberi kapcsolatokat.

A munkahelyi kapcsolatok színhelye: a személyes zóna

A személyes zóna a testtől 46-122 centiméteres sugarú körben helyezkedik el. Ilyen távolságra állsz másoktól koktélpartikon, vállalati rendezvényeken, társasági események és baráti összejövetelek alkalmával. Ha szeretnéd, hogy a munkahelyeden mindenkivel a lehető legjobb kapcsolatban legyél, igyekezz betartani ezt a távolságot, és semmiképpen se merészkedj az intim zónába.

Ha ellenkező nemű az illető, félreértésekre adhat okot a közeledés, másrészt úgy fogja érezni, hogy túlságosan bizalmaskodó vagy vele, pedig nem is ismer eléggé. Ha nyilvános munkahelyi rendezvényen valaki belép a másik személy intim zónájába, ezzel akaratlanul is elárulja magát, hogy erősebb érzelmi szálakkal kötődik a másik emberhez, és a munkahelyen kívül is jóban vannak. A személyes zóna helyes betartása a kulturált viselkedés egyik védjegye. A neveltetéstől is függ, hogy valaki mennyire gátlástalanul lép be a másik személy intim zónájába, sutba dobva, hogy ezzel milyen kellemetlen érzéseket ébreszt a másikban.

Tudtad?
A társadalmi zóna a testtől 122 centi és 3,6 méter közötti térben található. Ilyen távolságot tart az ember az idegenektől, a vízvezeték-szerelőtől vagy az asztalostól, aki a lakásban dolgozik, továbbá a postástól, a fűszerestől, az új munkatárstól a munkahelyen, illetve mindenkitől, akit nem nagyon ismer. A nyilvános zóna 3,6 méternél távolabb vesz körül.

Zónaszabályok, melyeket tarts be!

A szeretteid mellett az orvosnak és a fodrásznak is szabad belépése van az intim zónába. Koncerten, moziban, metrón vagy buszon összezsúfolódó tömegben kénytelen-kelletlen sokszor belépsz a másik ember intim zónájába, ilyenkor azonban egy sor íratlan szabályhoz kell magad tartani, hogy ne kelts rossz benyomást. Zsúfolt helyeken - például tömött liftben vagy a tömegközlekedés során - ne erőltess beszélgetést senkivel, és kerüld a szemkontaktust. Ha van nálad könyv vagy újság, inkább olvass. Ezt a mindenütt elterjedt viselkedést álcázásnak nevezzük: az érzelmeket közömbös álarc mögé rejtjük.

Az intim zónába beléphet még ellenséges betolakodó is, aki esetleg támadásra készül. Ha valaki intim zónáját átléped, a szívverése automatikusan felgyorsul, a véráramba adrenalin kerül, vér pumpálódik az agyba és az izmokba, hogy felkészüljön az esetleges küzdelemre vagy menekülésre. Ezért van az, hogy, ha barátságosan átkarolsz valakit, akivel csak az előbb ismerkedtél meg, azzal negatív érzelmeket ébreszthetsz benne, még akkor is, ha netán mosolyogva fogadja, hogy meg ne bántson.

A nők kissé közelebb állnak egymáshoz a kommunikáció során, többször fordulnak szembe, és érnek egymáshoz, mint a férfiak.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mégis, ha azt szeretnéd, hogy a körülötted lévők kellemesen érezzék magukat, az aranyszabály az, hogy tarts távolságot.

Cikkünk megírásában Barbara és Allan Peace A testbeszéd enciklopédiája című könyve segített.

Ezt is szeretjük