A maffia gyilkoltatta meg János Pál pápát?
Egy elképesztő összeesküvés-elmélet
Állítólag a maffia áll a pápa halála mögött.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A római katolikus egyház szíve a Vatikánban dobog, a pápának, az összes katolikus szellemi vezetőjének a palotájában. A Szentszék és a körülötte elterülő Vatikánváros független pápai állam Rómán belül, egyben a római katolikus egyház főhadiszállása.

A Vatikán

Páran azt mondják, hogy a Szentszék titkokat rejthet, de míg a Vatikán látszólag továbbra is az önzetlen isteni akarat megtestesítője, a mélyben jelen lehetnek a sötétebb áramlatok is, amelyekről sokan nem is tudnak.

Kézzelfogható bizonyítékot persze soha senkinek nem sikerült találni, de az összeesküvés-elméletek rajongói mintha nem lennének hajlandóak elfogadni a tényt, hogy János Pál természetes körülmények között tért vissza a Megváltóhoz.

Nyugtalanító részletek

Amikor I. János Pál pápa elhunyt, állítólag éppen egy olyan újságot olvasott, amely a maffia és a Vatikán kapcsolatairól írt. Amikor felfedezték holttestét, az újságnak már hűlt helye volt. Ezen kívül nem született nyilvános halotti bizonyítvány. I. János Pál testét épp 12 órával a felfedezése után balzsamozták be, bár az olasz törvények egyértelműen 24 órás kötelező várakozási időt írnak elő.

A maffia

Azok, akik hiszen a társadalom minden szintjét átszövő összeesküvésekben, régóta feltételezik, hogy a maffia komoly hatást gyakorolhat a Vatikánra, több szempontból is. I. János Pál pápa halála után ezt a gyanús kapcsolatot részletekbe menően vizsgálták. A pápai süveget magára öltve a népszerű János Pál szinte bizonyosan elkezdte felfedni a vatikáni korrupció egészen mély rétegeit is, beleértve a vatikáni bank és a maffia közti kapcsolatot. Hogy megelőzzék a korrupció felszámolására tervezett akcióit, a maffia és egy vatikáni embere meggyilkolhatta a pápát - állítják az összeesküvést sejtők.

Ultrakonzervatív katolikusok

I. János Pál pápa a katolikus hit forradalmasítására készült, többek között a születésszabályozás elfogadásával és az egyház hatalmas vagyona egy részének szétosztásával. Ez a két lépés elegendő volt, hogy felbőszítse a konzervatívokat és a Szentszék tagjait. Miután 1978. szeptember 28-án holtan találták ágyában, hamarosan megválasztották az új pápát - aki, nem túl meglepő módon, elődjénél sokkal konzervatívabb irányvonalat képviselt.

A szabadkőművesek szerepe

Amikor 1982-ben a londoni Blackfriars-hídon lógva találták a vatikáni bank vezetőjének, Roberto Calvinak a holttestét, a Vatikán sok sötét ügyéről fellebbent a fátyol. Az eset a P2 szabadkőműves páholy befolyására is fényt derített. A katolikus egyház által tiltott, mégis a maffia tagjaiból, bíborosokból és Olaszország vezető politikusaiból álló társaság sokak szerint érintett lehetett I. János Pál halálában. A tevékenységüket firtató vizsgálat végzetes lehetett volna a CIA-ügynököket is tagjai között tudó szervezetre. Egy ilyen összeesküvés megtervezéséhez és kivitelezéséhez a lehetőségük és az erejük is megvolt - állítják az elmélet hívei.

Vatikáni látkép

A legmeggyőzőbb bizonyíték

A Vatikánban folyó ármánykodás nem fejeződött be I. János Pál halálával. Utódja ellen kétszer próbáltak meg merényletet elkövetni, ezek az esetek pedig még a Stasi felé is mutattak aggasztó jellegű kapcsolatokat. 1998-ban a pápai testőrség egyik tagja meggyilkolta felettesét és annak feleségét.

A Vatikán által szerencsétlen gyilkosságnak minősített eset áldozata - Alois Esterman - egykor állítólag kapcsolatban állt a Stasival. Ami ennél is érdekesebb, 1981-ben ez az ember mentette meg a pápát a merénylő elé vetődve. Estermant tehát a Vatikán ölette meg - vagy valaki más, aki nem akarta, hogy ez a zavarba ejtő kapcsolat közismertté váljon - hangoztatják azóta is egyesek.

Cikkünk megírásában Davis Southwell és Sean Twist Rejtélyes esetek - A legérdekesebb összeesküvés-elméletek című könyve segített, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük