A legjobb ingyenes IQ-tesztek a neten: a tiéd mekkora?
Te hogyan teljesítesz az átlaghoz képest? Teszteld le szellemi kapacitásod!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az intelligenciát kutatókat is megosztja a kérdés: valójában mi tartozhat szorosan a fogalom jelentéskörébe, és milyen módszerekkel lehet pontosan megállapítani a szintjét egyes embereknél, ha egyáltalán tényleg mérhető?

Van, aki a hagyományos gondolkodóktól eltérően csupán az aktuális helyzetekhez való gyors és ügyes alkalmazkodást véli az intelligencia mércéjének. Mások szerint pedig a manapság is divatos tesztek nem adnak teljes képet a valós szellemi teljesítőképességről, hiszen az nem merülhet ki csupán a javarészt logikai és matematikai készségeket célzó mérésekben.

A felmérők pedig általában ezekre a bal agyféltekés készségekre helyezik a hangsúlyt, kevés esélyt adva a kreatív képességek csillogtatásának. Az elemző- és megkülönböztetőképességet azonban aránylag nagy pontossággal becsülik meg: ezzel a mércével pedig a zseni kategóriába tartozik például Einstein - 160 - vagy Goethe - 210 -, de nem sokkal marad le Madonna - 140 - vagy Jodie Foster - 132 -, míg a kreatív Andy Warhol a sor vége felé áll 86-tal. Te hová kerülnél a listán?

A klasszikus

Ha szeretnéd összemérni saját intelligenciahányadosod a fenti hírességek teljesítményével, akkor kitöltheted ugyanazt a tesztet, amiből az ő eredményeik születtek. A hivatalos A.C.E. teszt angol nyelvű, ezért szükséged lesz némi nyelvi alaptudásra, hogy hasonló esélyekkel indulhass, de elsősorban nem a nyelvi készségeket méri, ezért tényleg elég, ha az alapokkal tisztában vagy.

A felmérő 33 kérdést tartalmaz, ami ugyan nem tűnik fergeteges mennyiségnek, a feladatok azonban alaposan megforgatják az agytekervényeket, ezért készülj fel, hogy nem egy tízperces villámpróba lesz.

Az elején meg kell adnod néhány adatot, a korodat, iskolai végzettségedet és a lakóhelyedet is, azután pedig indulhat a teszt. A feladatsorban találsz numerikus képességeket mérő próbát és a logikai kvalitást megmozgató részeket is. Nehézségi fok szerint különböző színekkel jelölik a kérdéseket, minél sötétebb, annál nehezebb, a sorrend pedig tetszés szerint választható, ám ez nem jelenti azt, hogy a könnyebbek kevésbé fontosak.

A sokoldalú

Még mindig angol nyelvű, ám jóval összetettebb, pontosan 13 mentális képességet mérő intelligenciapróba az Iqtest.com oldalon érhető el. Mielőtt elkezdenéd, kapsz néhány instrukciót a felmérővel kapcsolatban. Ahhoz, hogy a végén pontos eredményt kapj, például nagyon fontos, hogy ne használj segédeszközöket, még papírt és tollat se a számoláshoz, minden feladatot fejben kell elvégezned.

Egy-egy kérdésen normális esetben - azaz, ha az IQ-d az átlagos vonalon mozog - maximum 20 másodpercig gondolkodhatsz, ennyi idő áll rendelkezésre, hogy eldöntsd, az állítás igaz vagy hamis. Itt nem csupán numerikus és logikai tudásodról kell számot adnod: a teszt feltérképezi a memóriádat, sőt, a végén azt is megtudhatod, mennyire gazdag az - ebben az esetben angol nyelvű - szókincsed. A hagyományos teszt ugyan ingyenes, ha azonban bővebb értékelést szeretnél olvasni, tíz dollárt kell fizetned.

A legizzasztóbb

Ha magyar nyelven szeretnél számot adni értelmi képességeidről, akkor a Mensa oldalán lévő próbatesztet ingyen is kitöltheted. A hivatalos verzióban személyesen, kétezer forintért teheted próbára a tudásod, ha pedig a végén beleesel a legjobb 2%-ba - amihez azért meg kell ütnöd a zsenimércét -, tagja lehetsz a Mensa IQ-bajnokok csapatának, amely jelenleg több mint százezer taggal bír.

A próbateszt 70 kérdésből áll, nagyjából fél óra alatt teljesíthető, ám ezt az időkorlátot ha akarnád, se lépheted túl, mivel minden feladatot meghatározott idő alatt kell megoldanod: van, ahol csupán tíz másodperced van a válasz kigondolására. Nyelvi képességfelmérőkkel indul a próba, majd logikai, mértani, numerikus és memóriatesztek sorát kell megoldanod.

Ezt is szeretjük