Duplán jól járnak - Ezért vágná meg a képviselők fizetését Lázár

A rendszer átláthatatlan, és máig vannak tisztázatlan juttatások. Mi már csak a végösszeget látjuk.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lázár János Fidesz-frakcióvezető 2011. szeptember 23-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy változtatnának a képviselők javadalmazási rendszerén. A tervezet szerint megszűnő költségtérítés, szigorúan ellenőrzött hivatali benzinkártya, lakhatási támogatás helyett a parlament által bérelt lakás vagy szállodai szoba, valamint számos juttatási megnyirbálás és szigorítás várhat a honatyákra, amennyiben elfogadja a parlament az indítványban szereplő új szabályokat.

Ám sokan talán azzal sincsenek tisztában, hogy valójában milyen béren kívüli juttatások illetik meg a képviselőket, ami nem csoda, hiszen a rendszer meglehetősen kacifántos. Az sem mindegy, hogy önkormányzati, országgyűlési vagy európai parlamenti képviselőről van szó, a betöltött tisztségek száma pedig tovább nehezíti az összegek követhetőségét.

Mi jár egy parlamenti képviselőnek?

Jelenleg tiszteletdíjból, választókerületi pótlékból és lakhatási támogatásból áll a képviselők javadalmazása, mely a fizetésen felül számított, szintén havonta esedékes összeg. Az alapdíj - ami a tiszteletdíj fix részét teszi ki - a mindenkori köztisztviselői illetményalap hatszorosa lehet. A pótdíj mértéke annak alapján változhat, hogy a képviselő milyen parlamenti megbízatásnak tesz eleget. A legmagasabb összeg az országgyűlési alelnöknek jár, aki az alapdíj 180%-át teheti zsebre, az alapdíjhoz csapva. Pótdíjban azonban legfeljebb két országgyűlési bizottság tagjaként részesülhetnek a politikusok.

Első bizottsági tagság esetén az alapdíj 70%-át számolják fel, míg a második tagság esetén már csak a 25%-a kapható. A választókerületi pótléknál a tiszteletdíjat veszik alapul, de a mértéke attól függ, hogy a képviselő választókerületének székhelye hány kilométerre van Budapesthez képest. A fővárosi székhely után a tiszteletdíj 60%-a igényelhető, a számok pedig a távolsággal együtt növekednek.

Mindezeken túl a költségtérítés és a prémium egészségügyi szolgáltatás előnyeit is élvezhetik a honatyák, nem beszélve azokról a juttatásokról, melyekről nincsenek pontos információk.

2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Helyi önkormányzati képviselők javadalmazása

Az önkormányzati képviselők tiszteletdíjat, valamint természetbeni juttatást is kaphatnak a fizetésükön kívül. Ha valaki két képviselő-testületnek is a tagja, duplán jól járhat. A polgármester azonban külön képviselői tiszteletdíjra már nem fenheti a fogát. A havonta kiutalt tiszteletdíj, vagyis az alapdíj nem haladhatja meg a polgármester részére megállapított illetmény, illetve tiszteletdíj 25%-át.

Bizottsági tagoknak legfeljebb az alapdíj 50%-ával növelhető a tiszteletdíja, és ez áll érvényben több bizottsági tagság esetén is. A bizottság alelnökének több tisztség és bizottsági tagság figyelembevételével egyaránt legfeljebb az alapdíj 100%-ával gyarapodhat a tiszteletdíja.

Bizonyos természetbeni juttatások is megilletik a képviselőket. Ingyen utazási bérletet kapnak azokra a tömegközlekedési eszközökre, melyek az önkormányzat közigazgatási területén közlekednek, de pénzben is átvehetik az ennek megfelelő összeget. Továbbá kedvezményesen vagy térítésmentesen vehetik igénybe az önkormányzati intézmény által nyújtott szolgáltatásokat, kivéve a közüzemieket. Mind a képviselőknek, mind a külsős bizottsági tagoknak laptop biztosítható a szükséges szoftverekkel, valamint internet-hozzájárulást kérhetnek.

Az európai parlamenti képviselőknek fizetett juttatások

Az Európai Parlament hivatalos honlapján világosan közzé van téve, hogy a fizetésükön túl milyen plusz díjakra és térítésekre jogosultak a képviselői. Ezek között szerepel az általános költségtérítés, az utazási költség, az éves utazási költségtérítés, valamint a szolgálati napidíj.

Az általános költségtérítés fedezi az irodájuk fenntartását, ami havonta 4299 eurót tehet ki. Az ülésekre való utazás tényleges költségét számla ellenében megtérítik, és ezen túlmenően még megszabnak valamennyi átalányjuttatást is. A képviselők azonban nem csak a hivatalos parlamenti üléseken vesznek részt. A szolgálatinak minősülő utazások költségterhét a rögzített összegű, éves utazási költségtérítés fedezi, szintén fizetési bizonylatok után. Ennek az összegnek a felső határa 4243 euró lehet.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Átalány alapú napidíj is megilleti az Európai Parlament politikusait. Hivatalos ülések esetén 304 euró jár naponta a képviselőknek, egyéb konferenciák alkalmával pedig 152 euró összeget kaphatnak szállás- és étkezési kiadásokra.

Ezt is szeretjük