Elképesztő: 3,1 milliárdos összegben jutalmazták egymást a szocialisták Pécsett

Az alpolgármesterek közül volt, aki egy nap kétszer is kapott jutalmat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyilvánossá tette a pécsi volt önkormányzati vezető tisztségviselőknek 2002 és 2009 között átutalt jutalmak összegét Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere pénteken.

23,7 millió forint a volt jegyzőnek, 10,5 millió az alpolgármesternek

A PécsMa.hu internetes oldalon megjelent és a városháza által az MTI-hez is eljuttatott lista szerint a nyolc év alatt a legtöbb jutalmat, nettó mintegy 23,7 millió forintot Pécs volt jegyzője vette fel. Az egykori szocialista alpolgármesterek közül Gonda Tibor mintegy 10,5, Kunszt Márta 7,3, Tóth Bertalan 3,4, Meixner András 2,7 millió forintot kapott, ugyancsak nettó összegként.

A polgármester a listához csatolt közleményében azzal indokolta a jutalmak összegének nyilvánossá tételét, hogy a pécsiek megérdemlik, hogy tudják, hiszen lényegében az ő pénzüket osztották szét egymás között az MSZP politikusai, miközben a város adósságát folyamatosan növelték.

Páva Zsolt hozzátette: vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, milyen indokokkal fizették ki a jutalmakat, és egyetért a Fidesz azon kezdeményezésével, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel az ügyben.

3,1 milliárd forint jutalmakra

A Magyar Nemzet hétfői számában írt arról, hogy a pécsi önkormányzat 2002 és 2009 között összesen 3,1 milliárd forintot fizetett ki jutalmakra, miközben a város adóssága folyamatosan nőtt. Az alpolgármesterek munkáját kiemelten honorálták, volt köztük, aki egy nap kétszer is kapott jutalmat.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a hír megjelenésének napján újságíróknak azt mondta: 2009 májusa óta folyik a korábbi időszak önkormányzati ügyeinek feltárása. Ennek részeként a városháza egy személyzeti feladatokkal foglalkozó, új munkatársa átvizsgálta a jutalmazásokról szóló dokumentumokat, a számok ennek révén derültek ki.

- A jutalmazással kapcsolatos hírek megalapozottak, nem légből kapottak. A szám megdöbbentő, hiszen a kifizetett 3,1 milliárd forint a 10%-át teszi ki a város adósságának. Ez jogilag bizonyára megengedett, morálisan megengedhetetlen - jegyezte meg.

Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Társaság a Közérdekű Adatokért - TAKA - civil jogvédő szervezet kérte az önkormányzattól a tisztviselők elmúlt kilenc évi jutalmazásával kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát, a Fidesz pécsi csoportja vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben.

Hoppál Péter, a csoport elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a szocialisták ekkora összeggel jutalmazták önmagukat.

- Megdöbbentünk a hihetetlen összeg hallatán, de nem lepődtünk meg, számítottunk erre, mert jól tudjuk, a szocialisták vagy elverik, vagy elteszik a pénzt - tette hozzá.
Közölte, felszólítják az MSZP jutalmazott politikusait, hogy ezeket a hatalmas összegeket fizessék vissza az államadósság-kezelő alapba. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tisztességes, becsületesen dolgozó köztisztviselők jutalmazása ellen nincs kifogásuk, ha mögötte valódi teljesítmény van.

Nagy Róbert ügyvéd, a TAKA alelnöke az MTI érdeklődésére hozzátette: ha a cikk valós adatokat tartalmaz, lehet, hogy a kifizetések mögött jó erkölcsbe ütköző prémiumkitűzések és beszámolók állnak, amelyek a bíróságon megtámadhatók, a kifizetett összegek pedig a bíróság döntésétől függően visszakövetelhetők.

Orbán Viktor belföldi útjai képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az MSZP szerint elterelés az egész

Az MSZP pécsi szervezetének elnöke szerint a napokban kipattant jutalombotrány csak azt szolgálja, hogy a pécsi fideszes városvezetés elterelje a figyelmet a város valós gondjairól.

Nyőgéri Lajos pénteki sajtótájékoztatóján - miután Páva Zsolt fideszes polgármester nyilvánossá tette a volt helyi önkormányzati vezető tisztségviselőknek 2002 és 2009 között átutalt jutalmak összegét - közölte: a pécsi városvezetés olyan gyakorlat miatt kiált ügyészségért, bíróságért, amelyet maguk is alkalmaztak, alkalmaznak, és amelyet más fideszes városokban is alkalmaznak.

A szocialista politikus azt mondta: 2009 és 2011 között, Páva Zsolt polgármestersége alatt mintegy 856 millió forint jutalmat osztottak ki, Nagy Csaba alpolgármester pedig 2009-ben és 2010-ben 2,5 millió forint jutalmat vett fel.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Az MSZP pécsi elnöke hozzátette, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a Páva Zsolt által 1990 és 1994 között alpolgármesterként felvett, továbbá az általa 1994 és 1998 között polgármesterként jóváhagyott jutalomkifizetéseket. Nyőgéri Lajos szerint figyelemelterelés zajlik, mint mondta, a városvezetés meg van zavarodva a Pécsi Vízmű ügyében várható nagy összegű kártérítés miatt.

A pécsi polgármesteri kabinetiroda az elhangzottakra úgy reagált: Páva Zsolt polgármesterként 2009-ben összesen bruttó 34 millió forint értékben engedélyezett köztisztviselői jutalmat, egyúttal leállított mindenféle politikusi jutalmazást.

A közlemény szerint sem ő, sem pedig az alpolgármesterek nem vettek fel jutalmat.
Nagy Csabának, Pécs egyik fideszes alpolgármesterének könyveléstechnikai hiba miatt valóban történt jutalomátutalás három esetben, összesen 908 ezer forint értékben, amelyet bankszámlakivonatokkal bizonyíthatóan karitatív szervezeteknek utalt át - írta a kabinet. A közlemény szerint 2010-ben nettó 112 millió, idén pedig 29 millió forint köztisztviselői jutalmat fizettek ki Pécsett.

Kísért a múlt?

Ezt is szeretjük