A 4 leghatásosabb szimbólum rontás ellen: évezredek óta használják őket

Nézd meg, melyek a leghatásosabb amulettek!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rontástól való félelem egyidős az emberiséggel, ezért a gonoszság ellen való védekezés módszerei is hamar kifejlődtek. Az emberek ősi félelme attól, hogy mások anélkül árthatnak neki, hogy hozzájuk érnének, különböző eszközöket hozott létre, melyektől azt remélték, megvédi őket attól, hogy bárki is bajt hozzon rájuk.

Ezeket a szimbólumokat az ősidők emberei általában amulettként hordták, vagy a lakhelyük bejárata fölé tették, hogy semmilyen ártalmas hatás ne tegye be hozzájuk a lábát.

A rontás leggyakoribb formáinak az átkot vagy a szemmel verést tartják, de a fekete mágia bevett eszközei között szerepel az az eljárás is, amikor a mágiát űző annak a képmásával végez valamilyen szertartást, akinek ártani akar. 

A védőszimbólumoknak különböző típusai vannak attól függően, hogy abban a kultúrában, ahol születtek, milyen eszközök és anyagok álltak rendelkezésre az elkészítésükhöz. Persze a tárgyak alakja attól is függ, hogy melyik típusú rontás ellen akarták használni őket. A leggyakoribbak a különböző geometrikus formák, mint a kör és a kereszt, de vannak állatok is, melyeknek védőerőt tulajdonítanak. Ugyanígy a különböző testrészek - ilyen elsősorban a kéz és a szem - is elháríthatják a bajt, miközben szerencsét és egészséget varázsolnak a házba. 

A szemmel veréstől tartottak a leggyakrabban, melynek eredménye lehetett lelki, de akár fizikai betegség is, és főleg a gyerekeket féltették tőle. A rontás visszaküldésének hatékony eszközei közé tartozott a tükör is.

Melyik őrangyal vigyáz rád?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fatima keze

Talán te is találkoztál már Fatima csipkeszerű kezével, ami kulcstartó vagy nyaklánc formájában lóg valakinek az oldalán.

A zsidó és arab hagyományból eredő szimbólum elterjedt védőamulett a szemmel verés ellen. Hamsának is nevezik, ami azt jelenti: öt. Ez a tárgy nyitott tenyeret formáz, melyet gyakran szimmetrikusra mintáznak. A tenyér közepében egy szem van, arra utalva, hogy az amulett képes visszaküldeni az ártó szándékot a feladónak.

Az arabok Fatima kezének nevezik Mohammed próféta lányáról, akinek csodás erőt tulajdonítanak, a zsidók Mirjam kezének hívják. Kulcstartóként, nyakláncként vagy fülbevalóként használhatod, de ha az ajtó fölé teszed, akkor is hatásos.

Ízisz csomója

Íziszt az egyiptomi mitológiában a varázslás és a termékenység istennőjeként tisztelték, ezért két dologban is tudott segíteni a hozzá forduló nőknek: megvédte őket a gonosz varázslatok ártó hatásától, és enyhítette a menstruációs panaszokat. Szimbóluma emlékeztet az egyiptomiak által használt ankh keresztre, mely abban különbözik a hagyományos kereszttől, hogy hurokban végződik.

Ízisz keresztje ennél gömbölyűbb, lekerekített, és ettől emberalakra hasonlít. A két keresztléc találkozásánál található motívum miatt nevezik csomónak. Az amulett - mivel az istennő vérét szimbolizálta - piros színű kőből készült. A nők elsősorban ékszerként hordták.

Allah szeme

A törökök legelterjedtebb amulettjét Allah szemének nevezik, arra utalva, hogy aki ezt hordja, azt az isten óvó szeme kíséri. Mint a neve is mutatja, egy stilizált szemet ábrázol, ami úgy néz ki, mintha egy vízcseppben lenne benne. A szem gyakran kék, ritkábban sárga színű. Egyes vélemények szerint azért, mert a törökök - lévén barna szemű nép - babonásan féltek a kék szemű idegenektől, illetve attól, hogy azok rossz szándékkal közelednek.

Mások viszont azt mondják, hogy inkább a kék színnek tulajdonított tisztító erőt használják. Ékszerként hordják, vagy lakás különböző helyiségében függesztik ki.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kelta hurok

A kelták legkedveltebb díszítő motívumai a hurkok voltak, melyek majdnem minden építményükön és a tárgyaikon is szerepelnek. Egyik védőszimbólumuk nem más, mint egy hurkokból készült háromszög. Tárgy alakban készülhet fémből, de gyöngyből és drótból is, oly módon, hogy egyetlen szálat háromszor hurkolnak át önmagán.

A huroknak mágikus jelentése van, de mint sok más jel, ez is többféleképpen értelmezhető. Ha védőszimbólumként használod, akkor csapdába ejti és megfogja a feléd érkező rontást. De az egymásba fonódó szálak az élet szakadatlan folytonosságát is jelképezik, vagyis azt, hogy az életutat nem akasztja meg sem betegség, sem másféle szerencsétlenség.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük