6 apró fortély, amivel okosabbnak tűnhetsz

Nem kell lexikonokat a táskádban hordanod ahhoz, hogy okosnak gondoljanak. Elég néhány ügyes trükköt bevetned.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Elég egy kis önbizalomhiány, illetve egy idegesítően okoskodó ember társaságában tölteni egy órát, és máris eluralkodhat rajtad az az érzés, hogy talán mégsem vagy olyan okos, mint amilyennek eddig vélted magad.

Ilyenkor ne azon kezdj el gondolkodni, hogy mégis érdemes lenne ismét beülni az iskolapadba, és ne is kezdj te is okoskodni csak azért, hogy ne maradj alul.

Inkább fejleszd a tudásod gyorsan és ügyesen, valamint vess be néhány trükköt, melynek segítségével akkor is lenyűgözheted a környezeted, ha még van mit tanulnod.

Tudj többet, és leplezd le mások tudását!

Nincs olyan ember, aki minden politikai esemény vagy társadalmi probléma részleteit A-tól Z-ig ismerné, viszont sok olyan személy akad, aki ezekről úgy képes beszélni, mintha professzora lenne a témának. Csakhogy ezek az értekezések általában felszínesek, a hiányos tudásról pedig könnyű lerántani a leplet egy-egy jól irányzott kérdéssel - vagy okosabbnak tűnni néhány olyan információ birtokában, melyről kevesen tudnak. Ehhez nem kell mást tenned, mint beleásnod magad egy olyan témába, melyről tudod, hogy a lehető legtöbb társalgás érinti. Természetesen az sem árt, ha általánosan tájékozott vagy, és nemcsak a legújabb sminkdivatról tudsz értekezni.

Ilyen például a globális felmelegedés, melyről mindenki tudja, hogy hátterében elsősorban az emberiség széndioxid-kibocsátása áll. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy milyen szerepe van a globális felmelegedésben a vízgőznek, a felhőknek és az infravörös sugaraknak. Ha csak egy kicsivel többet tudsz az emberiséget leginkább foglalkoztató, aktuális témákról, és még néhány neves kutató nevére is emlékszel, nyert ügyed van.

Kérdezz - okosan!

Kérdezni sosem szégyen. A kérdések ráadásul - ha jól használod őket - a tájékozódás mellett arra is jók, hogy segítségükkel okosabbnak tüntesd fel magad. A következő trükk azonban csak akkor hatásos, ha te egyébként biztos vagy a válaszban. A módszer egyszerű: ha egy társaságban valaki hosszasan taglal egy témát, amihez nem tudsz érdemben hozzászólni, viszont alulmaradni sem szeretnél, kérdezz. A kérdést a beszélő egyes mondataiból fogalmazd meg, azaz kérdezz vissza egy-egy kijelentésére, ezzel jelezve, hogy érdemes lenne alaposabban kifejtenie, amit mondott.

Ha egy-egy kérdéssel sikerül megakasztanod a beszédben, és kiderül, hogy talán mégsem tud annyit a témáról, mint ahogyan azt mutatja, az a beszélgetésben részt vevők körében tiszteletet ébreszt irántad. De vigyázz: a trükk akkor hatásos, ha biztos vagy a dolgodban, ugyanakkor szerény is tudsz maradni.

Egy jó tanács
Ha egyáltalán nem tudsz hozzászólni a témához, a legjobb, amit tehetsz, hogy csendben maradsz. Az erőszakosan okoskodó, de hiányos tudással rendelkező személynél alig akad rosszabb.

Felszínes, de sokrétű tudással is nyerhetsz

Elég egy-két témát alaposabban körbejárnod ahhoz, hogy lenyűgözd a környezeted - a többit pedig legalább felszínesen ismerni. Minél sokrétűbb a tudásod - ha az némiképp hiányos is -, és minél tájékozottabbnak tűnsz, annál okosabb ember benyomását keltheted. Ásd bele magad olyan témákba, melyekről tudod, hogy bármikor előránthatod őket, és amelyekről nagy valószínűséggel a környezetedben mások nem sokat tudnak mondani.

Olvass utána egy izgalmas, de kevesek által ismert uralkodó magánéletének, kóstolj bele egy különleges ország vagy vallás szokásvilágába, és jegyezz meg néhány érdekfeszítő elméletet a múlt filozófusaitól.

Egy történésszel vagy egy filozófussal szemben természetesen felszínes tudásoddal ne is próbálkozz, a pénteki baráti iszogatás közben azonban jól jönnek ezek az apró tudásmorzsák.

Plusz három ügyes fogás

  • Az idézetek csodákra képesek. Tanulj meg néhány kevesek által ismert, jelentős írótól, filozófustól vagy politikustól származó mondatot, és időként vess be egyet a beszélgetés közben.
  • Nincs elég időd az olvasásra? Elég, ha a legfontosabb irodalmi alkotásoknak csak a rövid ismertetőjét vagy kritikáját elolvasod - például az interneten -, már ezzel is egy olvasott ember benyomását keltheted.
  • Tanulj meg jól hangzó idegen szavakat, és használd őket - de csak mértékkel, és mindig a megfelelő helyen és időben.
Ezt is szeretjük