Bicskanyitogató, ami Szombathelyen folyik! Itt is elindult a stadionlavina
5 milliárd hiányzik, világklasszis sportolók ihatják meg a levét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy Szombathely is kapjon új stadiont, azt a stadionépítési hullám elején döntötte el a kormány. Adott is rá az állam 10 milliárd forintot - csakhogy most kiderült: ez nem lesz elég. Valaki kicsit elszámolta magát, úgyhogy még 5 milliárd kellene.

A Szombathelyre tervezett multifunkcionális létesítmény nemcsak a focistáké lenne: terveztek bele kézilabdapályákat, birkózócsarnokot és súlyemelőtermet is. Ezek viszont végül kimaradhatnak a létesítményből.

Szombathely focicsapatának, a Haladásnak most is van egy pályája, ahol a bajnoki meccseket játsszák - ezekre az elmúlt fordulókban átlagosan 2000 néző volt kíváncsi -, ehelyett épülne az új, 8656 férőhelyes stadion.

Az új aréna építésére kiírt pályázatra három építőipari cég is jelentkezett - köztük a közbeszerzéseket mostanában sorra nyerő Swietelsky is -, ám mind a három konzorcium 14 milliárd forintos ajánlatot tett az építésre - tudta meg a Rangadó.hu.

Úgy tűnik, valaki egy kicsit elszámolta magát a tervezésnél. De hogy lehet ekkorát tévedni, amikor elvileg ugyanúgy becsülték meg a költségeket, mint a Fradi vagy Debrecen stadionjánál?

Kicsit több lett, maradhat?

A szombathelyi stadion építésére létrehozott kft.-nél most erősen rágják a körmüket, hogy mi legyen. Egyelőre húzzák az időt, és visszadobták a pályázatokat hiánypótlásra, de előbb-utóbb ki kell találniuk valamit - nincs az a hiánypótlás, amivel 5 milliárdot el lehetne tüntetni. Egy megoldás adódna, ha a város teremtené elő a hiányzó összeget - csakhogy Szombathelynek nincs erre pénze. A költségvetés - úgy tudjuk - évek óta szűkös, erről az a botrány is árulkodik, ami két évvel ezelőtt a város kiváló gyógypedagógia iskolája körül kirobbant. Az önkormányzat valószínűleg ha akarná, sem tudná "megmenteni" az elszámolt stadionépítési költségvetést.

A másik lehetőség az lenne, ha a kormány adna újabb 5 milliárdot az építkezésre. Ha nem ad, akkor viszont nincs más, mint kihagyni ezt-azt a komplexumból, hogy minimalizálni tudják a költségeket. Ez a döntés viszont azt jelentené, hogy a focin kívül az összes sportág rosszul járna a városban. Mivel a stadion elsődlegesen a labdarúgóké lenne, kiszorulhatnak belőle a világversenyeken évtizedek óta kiválóan szereplő szombathelyi súlyemelők, birkózók és nehézatléták is - de a tervezett két kézilabdapálya sem épülhetne meg.

A matek máshol is rosszul megy

Diósgyőrben nemrég hasonló problémák derültek ki: ott nem számoltak a régi stadion bontásának költségeivel, így egy cseppet megcsúszott a 8 milliárdos új létesítmény ára. A kormány valószínűleg megszavazza a Diósgyőrnek azt a csekélyke, 3 milliárd forintos pluszt, ami nélkül nem épülhet meg az új aréna. A bölcsődei dolgozók béremeléséhez szükséges 3 milliárd forint ezzel szemben nem szerepel a költségvetésben.

A magyar labdarúgó bajnokság mérkőzéseire ősszel átlagosan ezren mentek ki,  továbbra is indokolt tehát, hogy sorra épüljenek a 10-15 ezer férőhelyes stadionok -  amelyeknek csak a felépítésére adja a sokmilliárdot az állam, a fenntartásukat a sportegyesületeknek és az önkormányzatoknak maguknak kell majd megoldaniuk. Márpedig az 1000 fizető nézőtől hetente befolyó összeg még arra sem elég, hogy egyetlen félidő villanyszámláját kifizessék belőle.

Képek: www.haladasstadion.hu

Ezt is szeretjük