5 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

A filmtörténet során számtalan emlékezetes alkotás került már ki a rendezők és producerek kezei közül. A következő öt film kötelező darab.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Boogie Nights - 1997

A kockázatvállalás nem kimondottan jellemző az amerikai mozira, de néhanapján jön egy igazi fenegyerek, és mindent a feje tetejére állít.

Az 1990-es években Paul Thomas Anderson volt az ügyeletes bátor. Második filmje után rabul ejtő eposzt alkotott az 1970-es évek végi, 1980-as évek eleji pornóiparról. A dél-kaliforniai tinédzser - Mark Wahlberg - elképesztő természeti adottságának köszönhetően Dirk Diggler néven a pornóvilág sztárjává válik. A film zseniálisan teremti újra a trapéznadrág, a szex&drog&diszkó korszakát, és közben szatirikusan és szánakozva ábrázolja a pornóvilágot, de korképként is megállja a helyét.

Burt Reynolds talán élete legjobb alakítását nyújtja e furcsa szexfilmes család rendezőfejeként. Partnerei - Julianne Moore, William H. Macy, John C. Reilly, Philip Seymour Hoffman és sokan mások - a

zóta Anderson csapatának állandó tagjai.

Eljövendő szép napok - 1997

Az Eljövendő szép napok kivétel az irodalmi adaptációk szabályai alól, mely olyan intelligensen kezeli Russell Banks könyvét, hogy maga az író is elismerte: a film jobb. Védjeggyé vált jellemzőivel, az idősíkok felbontásával és multimédia-őrületével Atom Egoyan a gyász megdöbbentően közvetlen, szinte tanmeseszerű feltárását viszi vászonra.

Amikor az iskolabusz lecsúszik az útról, és elmerül a jeges tóban, a falu elveszti majdnem minden gyerekét, és a kis közösségnek meg kell birkóznia a gyásszal. A helyzetet csak súlyosbítja egy idegen ügyvéd - lan Holm -, aki szentül hiszi, hogy csak a felelős megtalálása csillapíthatja a kollektív bűntudatot. Egoyan magát a tragédiát csak apró részletekben mutatja meg, de ahogy a baleset napjának történései egyre világosabbá válnak, úgy tisztul a szívet tépő történet rendezői ábrázolása is.

Harcosok klubja - 1999

David Fincher fantáziadús látomása 1999 legérdekesebb, legdühösebb filmje: épp akkora erkölcsi kihívást jelent, mint amennyire emlékezetes a képi világa.
A szelíd, színtelen életet élő irodapatkány, Jack - Edward Norton -, hogy történjen végre vele is valami, csoportterápiára jár, ahol találkozik Mariával - Helena Bonham Carter -, akibe azonnal beleszeret. Később összebarátkozik a veszélyesen vad természetű Tyler Durdennel - Brad Pitt -, aki meggyőzi, hogy életét jobban átélheti, ha megtanul verekedni.

Komolytalan utcai verekedésük hamarosan tömegeket vonz, valami olyasmit kapnak, ami hétköznapi életükből hiányzik: egyfajta koszos, agresszív méltóságot, mely végül terroristasejtté formálja őket.
Káprázatos felvételeivel és különleges effektusaival a Harcosok klubja rakétagyors tempóval száguld. Az a fajta izgalmas, nyugtalanítóan inspiráló mozi, melyben még a legfurcsább is teljesen normálisnak tűnik.

Rekviem egy álomért - 2000

A Rekviem egy álomért négy szereplő, Harry Goldfarb - Jared Leto -, az anyja - Ellen Burstyn -, a barátnője - Jennifer Connelly - és a legjobb barátja - Marion Wayans - sorsát követi a drogfüggőség borzalmas világában. Mindegyiknek megvan a maga szere, a saját módszere a probléma kezelésére, és valamennyien más helyzetben kötnek ki, de mindegyiküket ugyanaz teszi függővé: az amerikai álom kudarca. Aronofsky szemében az amerikai álom halott, és filmje megrendítő gyászmise az áldozatokért.

A színészi alakítások kivétel nélkül nagyszerűek, Leto, Connelly és Wayans egyaránt meglepetést szerez erőteljes jelenlétével. Burstyn viszont - Harry fogyasztótablettákon élő anyja szerepében - egészen elképesztő, és már csak az ő alakítása miatt érdemes volna megnézni a filmet. Az igazi ok, amiért a Rekviemet látni kell, túl a magvas gondolatokon, a narkotikus tudatállapotok döbbenetes ábrázolásán, a kiművelt stíluson és a fenséges alakításokon, az a film nem akármilyen arányérzéke, mellyel egyensúlyt teremt a borzalmak és egy nagy zsidó komédia között.

A tökéletes trükk - 2006

Christopher Nolan rendező a Batman: Kezdődik szuperhősei után két viktoriánus kori bűvész elkeseredett vetélkedését vitte színre. Az arisztokratikus Robert Angier - Hugh Jackman - azzal vádolja régi barátját és pályatársát, a plebejus Alfred Bordent - Christian Bale -, hogy fatális balesetet okozott a színpadon, és bosszúvágya idővel pusztító személyes hadjáratba megy át. A véres játszma a két bűvész különböző színházi fellépésein bontakozik ki. Az ellenfelek inkognitót öltve látogatják egymás előadásait, nem riadva vissza a másik bűvésztrükkjeinek ellopásától, sőt, nyilvános megszégyenítésétől sem. A féltékeny riválisok bármire hajlandóak az ellenfél titkainak leleplezéséért.

Nolan pszeudo-gótikus látványvilágot teremt Christopher Priest regényének anyagából. A megszállottság történetének elmondásához beveti a korábbi munkáiból ismerős töredékes elbeszélésmódot is. Jackman nagyot alakít a nagydumás showman szerepében, míg Bale a technika mesteri alkalmazójaként remekel.

Cikkünk az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyv alapján készült.

Minden, amit tudni akarsz a filmekről, amelyeket feltétlenül látni kell - mind az 1001-et. Ha kedvenc mozidról szeretnél többet megtudni, vagy azt eldönteni, mit nézz meg ma este, az 1001 filmhez bátran fordulhatsz. Itt mindent megtalálsz: az alapműveket, amelyeket talán kihagytál, éppúgy, mint a klasszikusokat, amiket nem lehet elégszer megnézni.
Bárhol is ütöd fel a könyvet, egy nagyszerű filmről olvashatsz, a legfontosabb adatokkal és néhány meglepő ténnyel együtt. Ha DVD- vagy videogyűjteményt állítasz össze, itt megtalálod a nélkülözhetetlen segítséget, de még az alkalmi mozinéző is élvezetét lelheti a szórakoztató kötetben.

Kiadja a Gabo Kiadó.
Ára 9999 forint.
Ezt is szeretjük