5 budapesti hely, ahol a nyári hőség túlélhető, és páratlan élményekben is részed lehet

A főváros nyáron durván forróvá válhat, az aszfalt csak úgy ontja magából a hőséget, ilyenkor legszívesebben tengerpartra menekülnénk. Összegyűjtöttünk néhány helyet elérhető közelségben, ahol mégis lehűtheted magad, sőt, nem mindennapi élményekben is részesülhetsz.

5 budapesti hely, ahol a nyári hőség túlélhető
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a Pénzmúzeum támogatta. 

Egy kellemes teraszos helyen, párafüggöny közelségében vagy nagy lombú fák árnyékában üldögélve, egy jegeskávéval vagy egy frissítő limonádéval könnyebben elviselhető a nyári meleg.

Mutatjuk, merre érdemes indulni!

1. Pénzmúzeum Panoráma Terasz

A Pénzmúzeum Panoráma Terasza szó szerint és átvitt értelemben is kimeríti a magas élet fogalmát. Itt 34 méter magasból szemlélheted a nyüzsgő életet, madártávlatból nézhetsz rá Budára, és emelkedhetsz felül mindennapi gondjaidon. A tavaly megnyitott skybar jelenleg a Pénzmúzeum épületének, a Postapalotának legmagasabb látogatható pontja. Az eggyel magasabb, az ikonikus, középkori várakat idéző, bástyaszerű torony felső szintje ugyanis zárva van. A teraszról megcsodálhatod az egész Széll Kálmán teret a 4-es, 6-os villamosokkal, a Szőke Gábor Miklós szobrász által készített Csodaszarvas-szobrot és a lankás budai hegyeket. Mindeközben a legfinomabb sütikből, tortákból, croissant-okból csemegézhetsz, ihatsz egy jegeskávét fagyival vagy akár egy hűsítő koktélt.

penzmuzeum-terasz3
Fotó: Pénzmúzeum

A Sándy Gyula tervezte, a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő épület tetőterasza korábban csak a múzeumlátogatók számára volt elérhető, ma már a múzeumtól függetlenül, mindenki előtt nyitott, mégis érdemes összekötni az élményt múzeumlátogatással, például A pénz útja állandó kiállítás megtekintésével.

Kánikulában határozottan jól fog esni a hűs szellő, csodás a naplementében rózsaszínűre festett ég látványa a

kétarcú, titokzatos, tündéri várkastélyból”

- ahogy az épületet egykor jellemezték.

2. Fellini, Római-part

Korzózás a Rómain hőség idején? A 19. századtól fogva a pestiek mindig megtalálták a módját, hogy egy szorgos nap után a Duna-part ezen szakaszán lazítsanak, strandoljanak, vagy élvezzék a vízi sportokat. Bár fürödni már nem lehet a Rómain, kacsázni, lábat áztatni annál inkább. A Felliniben például a napozás, pihenés, szunyókálás mellett akár aktívabb pihenésben is részünk lehet - koncerteken és kulturális programokon is részt vehetünk. Akárhogy is döntünk, különleges élmény beleülni a piros-fehér csíkos napozóágyakba és egy meggysörrel vagy lángossal a kezünkben élvezni a Duna felől áramló, hűvös szellőt. Igazi „dolce vita” érzés!

shutterstock 1655877223

3. Buttler Terasz

Maradjunk a vízpartnál, mégpedig nem is akárhol, mint a város közepén, a VIII. kerületben. Belső-Budapest egyik legnagyobb zöldfelülete, az Orczy-park (vagy Orczy-kert) tava akár csónakázásra is alkalmas, partján pedig áll egy hely, a Buttler, melynek teraszán ejtőzhetsz a nagy hőség idején. A nyitott, kétemeletes terasz árnyékos, és innen csodálatos kilátás nyílik a tóra és a parkra. Az árak ráadásul nagyon vonzóak, hiszen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szomszédsága miatt a diákok pénztárcájára szabták. Akár chiamagos smoothie-ról, akár pizzáról van szó, biztos jól fog esni, ha itt fogyasztjuk el.

4. Dürer Kert

Sokáig hányatatott sorsa volt a Dürer Kertnek: több mint tíz évig az Ajtósi Dürer soron, a Városliget szomszédságában állt, majd innen mennie kellett, és végül sok bizonytalanság után Újbudán, a BudaPart szélén talált új otthonra. Utóbbi a nyári hőségek szempontjából mindenképpen kedvezőbb helyszín, hiszen a Duna-part közelsége miatt itt a levegő hőmérséklete pár fokkal biztosan alacsonyabb, mint Pesten. Az új helyszínen a kert tényleg hatalmas, külön street food udvara és színpadjai is vannak, de a bulizás mellett vagy helyett akár nyugágyakban is chillezhetünk a folyóparton, ha már mozdulni sem bírunk a hőségben.

5. Léghajó Kert

A vadregényes Városliget árnyat adó zöldje igazi mentsvár lehet, amikor a beton és a térkő csak úgy ontja magából a forróságot. A Budapest tüdejének is nevezett liget megújult részén, a Nagyjátszótér és a sportkomplexum mellett található a Léghajó Kert, a piros-fehér csíkos léghajónál, így akár távolról is könnyen betájolható. Akár sportolás, akár egy fárasztó játszóterezés után is leülhetsz a teraszon. Elfogyaszthatsz egy ebédmenüt, megihatsz egy smoothie-t, de munka előtt is betérhet bárki egy reggeli kávéra vagy granolára.

shutterstock 2248128673

Ha megtalálod a neked való helyet, a kánikula is válhat jó élménnyé. A hidratálásra azért ügyelj akkor is, ha épp nem a kedvenc teraszodon csücsülsz, és keress ivókutakat, hűsítő pontokat, viselj könnyű, szellős ruházatot, és a napvédelemről se feledkezz meg!

Ezt is szeretjük