4 történelmi fotó, ami megrázta az egész világot
A világ telis-tele van rossz dolgokkal, melyek láttán talán érdemes lenne jobban odafigyelni egymásra. Nézd meg a képeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fotósok többsége hisz abban, hogy a sokszor megrázó, de meghatározó események dokumentálásával képesek a valóban lényeges dolgokra irányítani a közvélemény figyelmét, egyúttal mozgósítani a bolygó megmaradt emberi tartalékait. A következő fotók ezt tették.

Françoise Demulder képe

Katonának esedező palesztin asszony, Françoise Demulder, Gamma

A világhírű fotó, mely 1976-ban megkapta az év sajtófotója díjat is, Françoise Demulder nevéhez köthető, és 1976 januárjában készült a libanoni főváros, Bejrút La Quarantaine övezetében. A képen szereplő nő egy palesztin menekült, kiknek száma az országban már 1975-re elérte a 300 ezer főt.

Françoise Demulder az első olyan női fotográfus volt, aki megkapta az elismerést, épp utóbbi megalapításának huszadik évfordulóján.

Demulder gyűlölte a háborút és annak minden részletét, épp ezért szerette volna hitelesen és emberközeli nézőpontból dokumentálni a tényt, hogy mindig az ártatlanok szenvednek, míg azok, akiknek hatalmuk van, egyre csak gazdagabbak és gazdagabbak lesznek.

Megcsonkított ruandai férfi, James Nachtwey, Magnum Photos for Time

James Nachtwey megcsonkított hutu férfiról készült képe 1994-ben nyerte el az év sajtófotója díjat. A fotón szereplő ruandai alak arcára hutu fegyveresek vágtak sebhelyeket, miután azzal gyanúsították meg, hogy szimpatizál az általuk lázadóknak tartott tuszikkal a ruandai népirtás idején.

Nachtwey célja a képpel az volt, hogy kézzelfoghatóvá tegye, illetve erősítse a történtek realitását.

James Nachtwey képe

Úgy vélte, az embereknek szükségük van a fotókra ahhoz, hogy megértsék, mi zajlik a világban, és hitt abban, hogy a képeknek megvan az erejük ahhoz, hogy hatással legyenek a közösségek véleményére, és képesek legyenek mozgósítani az embereket egy jobb világ eljöttének érdekében.

Dorothy Counts, az első fekete diák, Douglas Martin, The Associated Press

Douglas Martin képe, mely 1957-ben elnyerte az év sajtófotója díjat, a 20. század amerikai történelmének egyik legjelképesebb fotójává vált. Az 1957. szeptember 4-én készült kép Dorothy Counts passióját örökítette meg, aki az egyik első fekete diákként indult el otthonról a szegregációmentesnek kikiáltott Harding Középiskolába.

Douglas Martin képe

Útját azonban nem csupán riporterek és fotósok követték, de a helyi, felháborodott fehérek is, akik inzultálták, elállták az útját, kövekkel dobáltál, és folyamatosan azt kiabálták, menjen vissza oda, ahonnan jött. A sorozatos zaklatások és atrocitások miatt Dorothyt a családja négy nap után kivette az iskolából.

Flower Power, Bernie Boston, Washington Star

1967. október 21-én Bernie Boston biztos volt benne, hogy jó képet csinál. Fotóját, melyen a fiatalok virágot töltenek a fegyveresek puskacsövébe, a Washington Starban közölték, majd hamar híre ment a világsajtóban, és a hidegháborús éra, valamint a hippikorszak egyik jelképévé vált.

Bernie Boston képe

A fiatal tüntető, aki a kép középpontjában áll, egyébként egy 18 éves, fiatal színész volt, név szerint George Harris, aki épp New Yorkból San Franciscóba tartott, hogy megvalósítsa önmagát. A fiú végül az 1980-as évek elején halt meg az AIDS szövődményei miatt.

Ezt is szeretjük