4 nevetséges orvosi tévhit
Te beveszed őket?
Számos olyan, már-már nevetséges orvosi tévhit él a köztudatban, melynek sokszor semmiféle tudományos alapja nincs. Íme, néhány gyöngyszem.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A felületes tudás a köztudatba beépült téves állítások tömegét eredményezi. Így lehet, hogy sokan még ma sem biztosak abban, hogy a rendszeres, fiatalkori önkielégítés nem káros, és azt hiszik, a kóla valóban képes teljesen kimarni a gyomorfalat.

Bár a tévhiteknek - néhány kivételtől eltekintve - rendszerint van némi valóságalapja, az igazság általában egy mondatban sem említhető velük. Ezúttal a legnevetségesebb tévhiteket gyűjtöttük össze, és tudományos magyarázattal is szolgálunk.

Rövid ideig fej nélkül is lehet élni

Bizonyára te is hallottál már arról a jelenségről, amikor a levágott fejű tyúk még szaladgál egy ideig. Egy legenda szerint az észak-német kalóz és szabadságharcos, Klaus Störtebekerrel is hasonló eset történt. A halálra ítélt Störtebeker elfogása után azt kérte, hogy miután fejét veszik, kegyelmezzenek meg minden bajtársának, aki előtt fej nélkül el tud futni. A legenda szerint mutatványával fél tucat társát mentette meg a biztos haláltól, és állítólag többet is meg tudott volna, ha a hóhér nem gáncsolja el a hetedik cimborája előtt.

A mesés sztoriból film is született. Az igazság azonban az, hogy az emberek nem képesek fej nélkül élni - főleg nem futni. A test minden mozgását az agy irányítja, és ez a halál után azonnal megszűnik. A fej nélküli állatok az izomzat reflexszerű rángása miatt futkosnak, mivel az agyhoz vezető idegpályák tagoltak.

Tudtad?
Talán nemsokára lehetséges a test fej nélküli léte - legalábbis rövid időre. Robert White amerikai sebész fejtranszplantációt tervez, miszerint balesetek fiatal áldozataira idős emberek fejét helyeznék át. A kérdéses beavatkozás nemcsak orvosi, de súlyos etikai kérdéseket is felvet.

Az önkielégítés ártalmas az egészségre

Nagyon hosszú ideig gondolták úgy, hogy a férfiaknál a gyakori fiatalkori önkielégítés sorvadáshoz, vaksághoz és gyengeelméjűséghez vezet, valamint más egészségkárosodásokat is okozhat. 2003 nyarán ennek éppen az ellenkezőjét állapították meg. A valóságban az a helyzet, hogy a gyakran maszturbáló fiatal férfiaknál csökken a prosztatarák kialakulásának veszélye.

Egy ausztrál csoport - húsz és hetven év közötti - 1079 prosztatarákos beteg adatait hasonlította össze 1259 egészséges férfi adataival. A megfigyelés szerint, aki húszas éveiben heti öt alkalomnál többször ejakulál, harmadával csökkenti a leggyakoribb rákbetegségek kialakulásának kockázatát. Az időskori ejakuláció már nem befolyásolja a betegséget.

Az öblítő, mint halálos méreg

A háztartásban használatos mosogató- és mosószerek fogyasztása egészségkárosító lehet, de azért semmiképpen sem okoz halált. A 2003 májusában az Amerikai Egyesült Államokban vetített Tetthely című sorozat A fekete rém című epizódjában bemutattak egy olyan gyilkossági kísérletet, ami kissé eltúlozta az öblítő hatását. A film két szereplőjének öblítővel hígított levest kellett megennie, majd nemsokára mozdulatlanul és összegörnyedve feküdt a padlón. A mentők persze idejében érkeztek, de megállapították: ha húsz percet késnek, az áldozatok már nem élnek.

Uwe Stedler, a freiburgi mérgezési központ helyettes vezetője szerint valóban eredményezhet tartós egészségi problémákat az öblítő, csakhogy ehhez egy egész tányérral kellene belőle elfogyasztani.

A kóla titokzatos maró anyagokat tartalmaz

Nem egy szülő riogatja a gyermekét azzal, hogy a kóla mérgező. Egy elterjedt történet szerint a kóla egyetlen éjszaka alatt képes feloldani egy darab húst, ezért agresszíven megtámadhatja a gyomorfalat is.

Igaz, hogy a kóla a szögről le tudja oldani a rozsdát, de az, hogy az este kólába áztatott húsdarab reggelre eltűnik, ostobaság. Tény, hogy másnap a húsdarab látványa nem éppen étvágygerjesztő, de a kólafürdő hatására semmiképpen sem tűnik el.

A gyomorfalról pedig annyit, hogy nagyon ellenálló nyálkahártya védi, mely a mértékkel fogyasztott, magas alkoholtartalmú italoknak és a zsíros húsoknak is ellenáll. A kóla egyik összetevője, a foszforsav például a hasmenés esetén felírt gyógyszerekben is megtalálható, tehát akár jótékony hatású is lehet.

Cikkünk Werner Bartens Orvosi tévhitek lexikona című könyve alapján készült.

Sehol másutt nem olyan gyors a fejlődés, az ismeretek változása, mint az orvostudományban. Werner Bartens orvos és tudományos szakíró mindannyiunkat foglalkoztató, ezért hallatlanul izgalmas és tanulságos kötetbe gyűjtötte össze az orvostudomány leghírhedtebb tévedéseit, a divatos és civilizációs betegségek egész sorát, a képzelt és félreértett betegek eseteit, beleértve a koleszterin ellentmondásos igazságáról, a rákról és az örök életről alkotott, egymással vitázó nézeteket is.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
Ára 2699 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük