4 tény a történelem legerkölcstelenebb városairól
Az erkölcstelenség pusztulásba taszított nagy birodalmakat. Szodoma és Gomora történetét kutattuk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ismert bibliai történet Szodoma és Gomora megbüntetéséről sok kérdést vet fel, melyekre a mai napig alig akad egyértelmű válasz.

Lehet bármiféle bizonyíték a városok valódi létezésére és a leírt események megtörténtére? Létezik valamiféle természeti jelenség, mely beilleszthető az érdekes történetbe? Íme, néhány meglepő válasz.

Szodoma és Gomora pusztulása

Az ószövetségi történet szerint a szodomai férfiak a homoszexualitás bűnében éltek, amivel kivívták Isten haragját. Isten figyelmeztette őket, hogy, ha nem bánják meg bűneiket, pusztulás vár mindenkire.
Ábrahám azonban arra kérte Istent, hogy ne pusztítsa el a városokat, mert nem minden ember bűnös, aki ott lakik. Isten megígérte neki, ha csupán ötven igaz embert talál, meghagyja a várost. Bár Ábrahámnak sikerült egyezséget kötnie, hogy tíz igaz ember esetén is megmenekül a város, csupán egyetlenegy embert talált, akinek érdemes lett volna megkegyelmezni: Lótot.

Isten végül úgy döntött, menekülni hagyja Lótot és családját, majd tüzes és kénköves esőt zúdított Szodoma és Gomora városára. Egyetlen feltételt szabott: úgy kell elmenekülniük, hogy nem néznek hátra. Lót felesége nem tudta legyőzni kíváncsiságát, és megszegte Isten parancsát, aki ezért sóbálvánnyá változtatta. Lót két lányával együtt megmenekült, és egy közeli város Cóár nevű barlangjában húzta meg magát.

Városok a tenger felszíne alatt

A bibliakutatók és a régészek több mint egy évszázada próbálják azonosítani Szodoma és Gomora helyét. Kezdetben a vita arról folyt, hogy a városok a Holt-tenger északi vagy déli részén keresendőek-e. Az 1920-as években Alexis Mallon atya ásatásai az északnyugati parton fekvő Teleilat Ghasszulnál egy nagy kőrézkori települést tártak fel, i. e. 3600 tájáról, de a legtöbb tudós jóval korábbra helyezi Szodoma és Gomora történetét. Az ókori Cóár városának azonosítása azonban, ahová a történet szerint Lót elsőként menekült a családjával, Konstantinos Politis kutatása alapján sikerült: a mai Szafi bizonyosan azonos Cóárral. A Holt-tengert most a NASA műholdfelvételei, valamint a tenger fenekét kutató tengeralattjárók segítségével tanulmányozzák, hogy az elveszett városok nyomára leljenek.

Egy elmélet, mely szerint Szodoma és Gomora nem a Holt-tenger partján, hanem már a víz felszíne alatt található, hihetőnek tűnik.

Emberszerű sóoszlopok és pusztító földrengések

Ha Szodoma és Gomora a mai Holt-tenger környékén feküdt, a városok pusztulására magyarázatot adhat, hogy a Holt-tenger térségében gyakoriak a földrengések, mert két kontinentális kőzetlemez találkozási pontján fekszik. Történelmi feljegyzésekből tudjuk, hogy a Föld más tájain egész városokat romboltak le földrengések, melyek az ilyen geológiai törésvonalak mentén különösen pusztítóak lehetnek.

Ugyanezek a geológiai folyamatok alakították ki a földfelszín legalacsonyabban fekvő pontját. Az pedig köztudott, hogy a Holt-tenger vize igen magas sótartalmú, a parton ennek következtében érdekes alakú sóoszlopok keletkeznek, melyek akár emberi alakra is emlékeztethetnek. Valószínűleg ezek az ember alakú oszlopok adtak ihletet Lót feleségének történetéhez.

Zavarba ejtő felfedezések

A tenger partjai körül gyakran találhatóak öklömnyi nagyságú kéncsomók a puha, márgás talajba ágyazódva. Szodoma és Gomora ószövetségi történetének szerzői bizonyára ismerték ezeket a gyúlékony labdákat, melyeket kénkőnek hívtak, így lehetséges, hogy ezek a különös jelenségek ihlették a leírásokat a mennyből záporozó, városokat elpusztító, tüzes felhőszakadásról.

Bár az Ószövetséget elsősorban erkölcsi alapelvekről szóló könyvnek tartják, zavarba ejtő, hogy a modern régészeti és geológiai felfedezések megerősítik azt a természeti és történeti hátteret, melyben Szodoma és Gomora elképesztő története valóban megeshetett.

Cikkünk megírásában Brian M. Fagan Hetven rejtély szerte a világból című könyve segített.

Ezt is szeretjük