4 dolog a sikeres béralkuhoz: így kaphatsz magasabb fizetést

Ha ismered az érdekérvényesítés fegyvereit, kialkudhatod a legnagyobb összeget.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legtöbbször csak az álláskeresés utolsó körében bukkan fel a pénzkérdés, amikor már szinte biztosra veheted, hogy a befutók közé kerültél, vagyis potenciális alkalmazottként számol veled a munkáltató.

Egy rosszul felépített stratégiával viszont könnyen ráfagyhat a mosoly az arcodra: ha belenyugvóan rábólintasz a cég első ajánlatára, nyilvánvalóvá teszed, hogy kevesebbel is beéred.

A zöldfülű állásvadász a bértárgyaláson rögtön szemet szúr a HR-esnek, és eleve hátrányosabb alkupozícióból indul. Így vidd magasabbra a limitet anélkül, hogy túllőnél a célon!

Mi kerüljön a CV-be?

Sokszor már a benyújtandó pályázatnál kérik a bérigény megjelölését a munkáltatók.

Ebben van a legnagyobb rizikó, ugyanis látatlanban nagyon nehéz belőni a megfelelő összeget: ha a fizetési igényed túlszárnyalja a cég kereteit, máris kiestél az esélyesek köréből, ha pedig szerénységed bizonyításaképp túl óvatos becsléssel indulsz, a másik fél ezt tartja majd mérvadónak, tehát már az elején elbuktad a lehetséges álombért.

Ha képben vagy a pozíciót és a munkakört illetően, vagyis ismered a területen jellemző átlagfizetéseket, akkor ehhez alkalmazkodva adj meg egy sávot, de mindig tedd hozzá, hogy a bérezéssel kapcsolatos elképzeléseid rugalmasak, és változhatnak, ha részletesebben megismerheted a munkakört és a juttatási csomagot.

A jó időzítés

A pályázók sokszor bizonytalanok abban, mikor hozzák szóba a pénzügyeket az interjún, vagy egyáltalán megéri-e kezdeményezni a témát. Néhány cégnél rossz döntésnek, gyenge önmenedzsmentnek tudják be, ha a jelölt közömbösnek mutatkozik a fizetés témában, és hagyja magát sodródni az eseményekkel.

A karrier-tanácsadók mégis inkább arra buzdítanak, hogy várj, amíg a személyzetis rátér a bérkérdésre. Ez általában az interjú utolsó harmadában jön el, ami egyáltalán nem baj. Ha kisvártatva letámadod őt a fizetési elvárásaiddal, azt a látszatot keltheted, hogy elsősorban a pénz, és nem a munka motivál. Sőt, ha a felvételiztető más gyakorlat szerint halad, és már az elején bedobja a témát, lehetőleg késleltesd a választ, mert neked is szükséged lesz arra a fél interjúnyi időre a döntéshez.

Rámenős vagy szerény?

Ha a személyzetis első ajánlatával megindul az egyezkedés, a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz az, hogy gondolkodás nélkül rábólintasz. Emögött rendszerint az a félelem dolgozik, hogy a cég esetleg már csak anyagi megfontolásból is a kezelhetőbb jelöltet választja majd, aki megelégszik az ajánlott összeggel.

Ha azonban úgy érzed, egy magasabb összeg reálisabb lenne a pozícióért, vagy a szakmai tapasztalatod alapján többet is kaphatnál, nem kell elfogadnod az első ajánlatot. Ha egyébként jónak tartanak, hajlandóak lesznek változtatni a feltételeken, tehát újra nekivághattok az egyezkedésnek.

Ám hasonlóan veszélyes lehet az is, ha valaki körömszakadtáig ragaszkodik a saját elképzeléséhez, és túlzottan erőszakosan érvel a több pénz mellett. Ha elhangzik a végső ajánlat, inkább kérj pár napos gondolkodási időt, ezzel megfontoltnak tűnsz a szemükben, de persze éreztesd, hogy komolyan érdekel az állás.

Mennyit kérhetsz maximum?

A HR-es rákérdezhet arra, mennyit keresel a jelenlegi munkahelyeden. Bár ezt a választ nem nagyon tudod elmaszatolni, mégis ügyelj, hogy mielőbb szakadjatok el a témától, mert a cégnek mindenképp érdeke lesz a bérösszeget alacsonyan tartani, így nagy eséllyel ezt lövi be kiindulási alapnak.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a saját költségvetésed alapján kiszámolod, mennyi az a minimum, amire szükséged van, és ezt összehangolod a munkakörben átlagosnak mondható fizetésekkel, már megvan a bérminimum, amelynél lejjebb semmiképp ne menj. De az álmodozásnak sem árt határt szabni: ha aránytalanul nagy összeget mondasz, pökhendinek tűnhetsz, és aligha fognak komolyan venni. A reális alkuplafon a jelenlegi nettó jövedelmedből kiindulva maximum 25-30%-kal lehet több, ha pedig a cég ajánlatára szeretnél rálicitálni, legfeljebb 10-15%-kal ugord meg az összeget.

Ezt is szeretjük