3 kontinens, ami eltűnt a Föld színéről - Egykor ilyenek lehettek

Ismerd meg a hajdani civilizációk - Lemuria, Mu és Atlantisz - mindennapjait, életmódját.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már-már elképzelhetetlen, hogy egy földrész csak úgy eltűnjön. Gondolj csak bele, hogy Európa egyik nap még a térképen van, másnap pedig már olyan atlaszokat nyomnak, amelyekben nyoma sincs az öreg kontinensnek.

Ennek ellenére nem egy kontinens süllyedt már el a víz alá, de arról, hogy hogyan nézhettek ki, csak elbeszélések szólnak. Ismerd meg őket!

Lemúrok lakta földrész

Lemuria bizonyos tekintetben legalább olyan ismert, mint Atlantisz. Ezt a földet is az aranykorban lakta az emberiség, mégis csupán a 19. században esett róla szó először. Ahogy Darwin tanait egyre szélesebb körben elfogadta a tudósvilág, mindinkább az érdeklődés középpontjába kerültek az ősi fajok és egykori lakhelyeik. Hogyan lehetséges, vetődött fel a kérdés, hogy egymással szoros rokonságban álló fajok vagy a fosszíliáik egyszerre fordulnak elő valamennyi nagy világtenger - az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceán partjain? Több elmélet is született a fajok eme vándorlásának, elterjedésének magyarázatára.

A 19. század egyik kedvenc elmélete kiterjedt szárazföldeket feltételezett az óceánok közepén, melyek a növényi és állati vándorlás kiindulópontjai lehettek. Miután ezek a földrészek betöltötték hivatásukat, annak rendje és módja szerint az óceánok fenekére süllyedtek. Ilyen ugródeszka-földrész lehetett Lemuria is, melyet néha az Indiai-óceánra, máskor a Csendes-óceánra helyez az emberi képzelet.

A mitikus kontinens neve a darwini teóriát övező vitákból származik. A zoológusok sehogyan sem tudták megmagyarázni, hogyan rajzottak szét a Földön a lemúrnak nevezett kisemlősök, ugyanis meghökkentő módon Madagaszkáron, Afrikában, Indiában és a Kelet-Indiákon egyaránt találni lemúrpopulációkat. Hogy a jelenségre logikus magyarázatot adhassanak, a tudósok a szó szoros értelmében feltaláltak egy hatalmas, elsüllyedt kontinenst, amelyet Lemuriának neveztek el - ez szolgálhatott ugródeszkául a lemúrok számára.

Mu elveszett kontinense

Mu kontinensét néha Lemuriával azonosítják, és hozzá hasonlóan Atlantisz megjelenése előttre teszik a létezését. Augustus le Plongeon 19. századi antikvárius, utazó és író nagy rajongója volt a mexikói Yucatán-félsziget maja civilizációjának, és buzgón tanulmányozta az ottani romokat. Lefordította a maják szent iratait is: ezek, értelmezése szerint, egy hajdani földrész megsemmisüléséről adnak hírt, melyet szörnyű katasztrófa küldött a hullámsírba. A túlélők egy része létrehozta a maja civilizációt, míg mások Egyiptomba mentek, és ott megalapították Egyiptomot.

Elgondolása érdekes széljegyzet lett volna a régészet történetében, ha nincs James Churchward ezredes, 19. századi író, Mu szenvedélyes szószólója. Szerinte a nagák hajdanvolt fejlett civilizációja a Csendes-óceán mentén szóródott szét, és a Húsvét-szigetek gigantikus szobrait is e nép művének tartotta. Csakhogy a Húsvét-szigetek hatalmas geológiai formációja vulkanikus tevékenység nyomán emelkedett ki az óceán mélyéről. Ez a 3237 kilométert is eléri a Húsvét-szigetek 32 kilométeres körzetében, vagyis a szigetcsoport nem tartozhat elsüllyedt földrészhez.

Az 1988-as felfedezés óta kiderült, hogy kiterjedt lelőhelyről van szó, sok más építménnyel, faragványokkal, utcákkal és lépcsőkkel, melyek mind tökéletesre vágott és hibátlanul illeszkedő kövekből állnak. A búvárok még kőműves szerszámokat is találtak a helyszínen.

A víz alá süllyedt Atlantisz

Atlantisz közepén nagy és dús síkság terült el, mintegy 555 km hosszú és 370 km széles. Ezt a termékeny földet északon fenséges hegyek határolták, melyek meredeken szakadtak le a tengerbe. Atlantisz minden jel szerint vulkanikus sziget lehetett, mivel a szöveg hideg és meleg forrásokat egyaránt említ.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A monda szerint sok népes falu, folyók, tavak és rétek voltak a szigeten, elegendő táplálékul minden házi- és vadállatnak; temérdek erdő, változatos fajták, bármely munkára és mindenféle célra bőséges mennyiségben. Egy pap elbeszélése szerint a görögök győztesen kerültek ki az atlantisziakkal vívott háborúból, idővel azonban rendkívüli földrengések és özönvizek támadtak, majd egy nap egyszerre elnyelte a föld, és egész Atlantisz szigete is eltűnt.

Képek: en.wikipedia.org, Lemuria, Paul Barlow; Mu, Nerun; Atlantis, Comae

Cikkünk megírásában Judyth A. McLeod Legendás földek atlasza segített.

A Legendás földek atlasza múltunknak azt az időszakát tárja elénk, amikor még volt helye csodáknak a világban. Bemutatja, milyennek vélték és hogyan ábrázolták földünket a nem is oly régen élt felmenőink. Kitalált tájak ezek a legkülönösebb lakókkal, olyan világ, melyet Kolumbusz és más híres felfedezők megszállottan kerestek és néha meg is találtak.
A kötetet számos korabeli térkép illusztrálja: felfedezhetjük különös pontatlanságaikat, és megcsodálhatjuk az ismert világ rajzába illesztett képzelt tájaikat.

Kiadja az Kossuth Kiadó.
Ára 3990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük