3 hely a világon, ahol nők parancsolnak, és működik a dolog

Khászik, minangok, mosuo nők - az utolsó matriarchátusok asszonyai ésszel és szívvel uralkodnak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az antropológusok és történészek egy része hiszi, hogy a férfiuralom beköszönte előtt a világon a matriarchátus, vagyis a nő- és anyaközpontú társadalmi berendezkedés volt az uralkodó. Az ősi, nőközpontú társadalmakban különleges tisztelet övezte a nőket és anyákat, az őskori és ókori népek istennőket tiszteltek, és a Földanya kultuszában éltek. Az ásatásokon előkerült dús idomú szobrok is a nőiség és anyaság felmagasztalásáról tanúskodnak. A társadalom és család pillére a volt, sőt, még a mindennapi élet ciklusát is egy női égitesthez, a Holdhoz igazították.

A békés női dominancia azonban nem tartott sokáig, az 1-5. században meginduló indoeurópai nomádok és a velük érkező általános férfiuralom elsöpörte az asszonyok korszakát. A világ titokzatos szögleteiben azonban máig él pár markáns kis népcsoport, ahol még mindig a nő az úr.

Minangkabau

Az indonéziai Szumátra szigetén él modern világunk legnagyobb és legstabilabb nőközpontú közössége, a Minangkabau törzs. Az asszonyok birodalma több kis falut foglal magába, melyek egyetlen központi házhoz és annak úrnőjéhez kötődnek. A közösség tehát a nők irányítása alatt áll, a társadalmi pozíció és a tulajdon is anyai ágon öröklődik.
 
A minang nők egy mitikus istenséget, az Anyakirálynőt tisztelik, hitük azonban mentes minden fanatikus és dogmatikus vonástól. A nőiség és anyaság bálványozása náluk inkább csak amolyan közösségi összetartó erő, mely családias rituálékon és ceremóniákon keresztül egységbe kovácsolja a matriarchátus asszonyait. A minang asszonyok életét a családról való gondoskodás teszi ki, ugyanis ők felelnek férjük és gyermekeik jólétéért. A jól működő rendszernek köszönhetően Minangkabau a térség legkiemelkedőbb etnikuma, a törzs asszonyai a gazdaság, oktatás és politika terén is sikeresek. A minang matriarchátus egyébként rendkívül megengedő és igazságos, mivel a nők nem önkényuralomra, hanem inkább férfi-női konszenzusra törekednek.
 
Ennélfogva a férfiak is fontos szereplői a közösségnek. A házasságkötés is szabad választáson alapul, csak épp az esküvő után az ifjú pár nem a férj, hanem az ara házába költözik. Minangkabau különös kultúrájával és nőuralmával egyedülálló színfoltja a térségnek, és, mivel az iszlám befolyás meglepő módon érintetlenül hagyta a törzset, a nők birodalma gyakorlatilag a béke szigete a vallási és faji villongásokkal teli Indonéziában.

Mosuo

A dél-kelet kínai Jünnan tartományban található nőközpontú közösség a matriarchális társadalom utolsó bástyáinak egyike. Az ázsiai kultúra - az anyaimádat ellenére - köztudottan férfiközpontú, Mosuo mégis azon ritka kivételek egyike, ahol a nők tartják a gyeplőt.

Egy házban általában háromgenerációnyi nő és gyermek él együtt, akik jókedvű kolóniaként megosztják egymást között a teendőket. A tibeti kultúrához közel álló Mosuóban a párkapcsolatok terén is teljes béke és szabadság uralkodik. A nők kedvükre választhatnak és cserélnek párt, mivel a házasság arrafelé ismeretlen intézmény. A facér férfiak külön házakban élve várják a női látogatókat, a nők dominanciája azonban csak egy sokatmondó pillantásig terjed, azután már a férfiakon a sor.

Az udvarlás után a nők egyszerűen házukba hívják választottjukat, a közösség pedig onnantól egy párnak tekinti a fiatalokat, mindenféle ceremónia nélkül. A pár gyermekei édesanyjuk nevét öröklik, és nála nevelkednek, az apák csak látogatóba mennek csemetéikhez. A vagyon kizárólag anyáról lányra öröklődik. A férfiak helyzete sok szempontból alárendelt, de Mosuo hímnemű lakói mégsem panaszkodnak. A dolgos és anyáskodó nők mellett nem sok gondjuk akad, asszonyaik szeretik és megbecsülik őket. Mivel még a házasság sem köti őket, életük során annyi nővel élnek együtt, ahánnyal kedvük tartja.

Nem véletlen, hogy a nemi erőszak és bűnözés is ismeretlen fogalom Mosuóban. A kis közösség a tradíciók ellenére lépést tart a fejlődéssel, szívesen fogadják az újdonságokat és a messziről jött idegent is.

A sylheti khászik

India és a szomszédos államok rendje köztudottan férfiuralmon és női alárendeltségen alapul, de ősi kultúrájukban erős hagyományai vannak a nagyhatalmú női istenségek tiszteletének. Ezt a tradíciót őrzi a dél-ázsiai Bangladesben élő népcsoport, a mintegy 30-40 ezer főt számláló khászi törzs. Az Indiából betelepült etnikum Sylhet tartományban hozta létre 80 falucskából álló, egyedülálló matriarchátusát.

A törzs vezetője igazi ősanyaként irányítja a közösség életét, akárcsak a családok nőtagjai, akik minden tulajdon és döntés felett rendelkeznek. A gyermekek anyjuk vezetéknevét kapják születéskor, a vagyont pedig csak lányok örökölhetik. Érdekes módon a vezető szerepet nem az elsőszülöttek, hanem - mint a népmesékben - a legkisebb lány viszi tovább. Ettől függetlenül az anyák nem tesznek különbséget csemetéik között, sőt, a törzs életében az apáknak is fontos szerep jut. A khászi lányok szabadon szerethetnek és házasodhatnak, de, ha a vőlegény idegen, a törzs integritásának védelmében a párnak el kell hagynia a falut. A khászik egyébként saját törvényeik szerint élnek, külön gazdaságot vezetnek, és jól jövedelmező kereskedelmet folytatnak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A matriarchátus olyan jól működik, hogy a khászi falvak a környező településeknél jóval magasabb életszínvonalon élnek, náluk az áram, a televízió, sőt, az internet is a mindennapi élet része.

Fotók: raporhitam.files.wordpress.com, chinaexpat.com, corbisimages.com

Ezt is szeretjük