20 hasznos billentyűkombináció a számítógéphez

Valóban megkönnyíti az életed

Rengeteg időt megspórolhatsz néhány összehangolt kattintással.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha igazán szeretnéd meggyorsítani és leegyszerűsíteni a mindennapi munkát a gépeden, nincs más dolgod, mint bebiflázni néhány hasznos billentyűkombinációt.

Gondolj csak a másolás-beillesztésre: a Ctrl+C és Ctrl+V kombikkal mennyi fölösleges macerától kíméled meg magad!

Ha a többi hasznos billentyűparancsot is bemagolod, nemcsak az operációs rendszerben és a programokban megy majd olajozottabban a munka, de a tempót a böngésződben vagy akár a Facebookon is felgyorsíthatod. Nézd meg, milyen billentyűkombinációkkal válthatod ki a kurzoros navigálást!

Windows-fortélyok

A vadiúj Windows 8 már szinte kimeríthetetlen számú praktikus billentyűkombinációt tartalmaz, de a Windows 7 és a korábbi verziók esetében sem spóroltak az ötletes gyorsbillentyűk hasznosításával.

Ha kíváncsi vagy a teljes listára, hogy te magad szűrhesd ki a számodra legpraktikusabb kombinációkat, megnézheted a Súgó segítségével: kattints az Asztalra, majd nyomd le az F1-et, ekkor megjelenik egy ablak, amelynek a keresőjébe be kell írnod a billentyűparancsok szót, és már böngészheted is a testre szabott billentyűkombinációkat.

Ha a munkahelyeden kiugrasz egy kávé- vagy ebédszünetre, és nem szeretnéd csak úgy őrizetlenül hagyni a gépedet, nem kell feltétlenül a kikapcsolásra kattintanod, majd újra hosszú perceket várni, míg érkezés után bekapcsol.

Ha adsz egy jelszót a PC-dhez, a Windows+L gombok lenyomásával lezárhatod a számítógépet, miközben a futó programok érintetlenül maradnak, így egyetlen kíváncsi kolléga sem pillanthat bele a távollétedben, hacsak nem ismeri a jelszavadat. Nem kell, hogy túlerőltesd a szemed, ha túl kicsinek találod a betűméretet, egy kattintással megoldható a probléma: a Win+Plusz gombok kombinációjával rögtön nagyíthatsz tetszés szerint, kicsinyíteni pedig a Win+Mínusszal tudsz.

Ha szeretnél gyorsan váltani az alkalmazások vagy az ablakok között, az Alt+Tab kombinációt kell megjegyezned, bezárni pedig az Alt+F4-gyel tudsz futó alkalmazást. Ha visszavonnál egy műveletet, a Ctrl+Z-re lesz szükséged, ahhoz pedig, hogy ismét végrehajtsd a műveletet elég, ha a Ctrl+Y kombinációt használod.

Amikor pedig a Lomtárba való áthelyezés helyett inkább véglegesen megszabadulnál valamitől, a Shift+Delete együttes megnyomásával egy pillanat alatt megteheted. Frissíteni is jóval egyszerűbb, ha nyomsz egy F5-öt.

Facebook-kombinációk

Ha sok időt töltesz a közösségi oldalon, nem árt, ha megtanulod gyorsan és profin kezelni a főbb feladatokat. Windows operációs rendszer és Firefox mellett az alábbi kombinációkat érdemes memorizálni: a Súgót az Alt+Shift+0 hármasával érheted el, keresni pedig az Alt+Shift+/ kombinációval tudsz.

Új üzenet írásakor elég, ha megnyomod az Alt+Shift+M-et, az Alt+Shift+1-gyel rögtön a kezdőlapra, az Alt+Shift+2-vel pedig a saját profiloldaladra jutsz vissza.

Billentyűparancsok Wordben

Ha a szövegszerkesztővel dolgozol, az alábbi kombinációkkal tudod megkönnyíteni a munkát: ha az egész szöveget szeretnéd formázni, nem kell bűvészkedned az egérrel, csak nyomj egy Ctrl+A-t, így már ki is jelöltél mindent egyszerre, ha pedig csupán egy szövegblokkal szeretnéd tenni ugyanezt, a Ctrl+Shift és egy nyílbillentyű hármasát kell használnod.

A mentésnél sem kell feltétlenül egeret használnod, elég, ha időközönként megnyomod a Ctrl+S billentyűket. A keresésnél ne feledkezz meg a Ctrl+F kombinációról, nagy segítség lehet, ha a dokumentumban kutatsz valami után. A nyomtatáshoz sem kell végigjárnod a hagyományos utat: a Ctrl+P-vel azonnal küldöd a nyomtatónak az aktuális doksit.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Saját billentyűparancsok

Ha a rengeteg variáció között nem találod azt, ami a saját munkádat igazán megkönnyítené, egyedi billentyűparancsot is szerkeszthetsz: először hozz létre egy parancsikont az adott programhoz, majd erre kattints jobb egérgombbal, itt a Tulajdonságokon belül keresd a Parancsikon fület. Kattints a Billentyűparancs mezőbe, nyomd meg a tetszőleges billentyűt, ami a Ctrl+Alt párossal együtt majd hozzárendelődik a programhoz, okézd le, és készen is vagy.

Ezt is szeretjük