Vajon vége a nyárnak? A meteorológusok szerint ilyen időjárás várható augusztusban

Tartogat még néhány meglepetést az augusztus.

2023. augusztusi időjárás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az idei nyár időjárása eddig elég változatos volt. De vajon milyen idő vár ránk augusztusban?

A meteorológusok megpróbálták megjósolni, hogy mire lehet számítani a következő hetekben.

2023. augusztusi időjárás

Vajon érdemes még szabadtéri programokban gondolkodni a nyár további részében, vagy idén korán beköszönt az ősz? Sajnos biztosat egyelőre senki sem tud mondani, de az Agroinform.hu szakértői azért megpróbálták megjósolni az augusztusi időjárást.

A tegnapi hidegfront után a hét közepén egy újabb frontra számíthatunk, amely több napon keresztül hatással lesz az ország időjárására. A Dunántúlon hevesebb zivatarok várhatók. A hét végén pedig keleten várhatók majd hevesebb záporok és zivatarok. Mivel a ciklonnak köszönhetően a héten hűvös levegő érkezik az ország fölé, jelentős lehűlés és csapadékos időjárás várható. A hét második felében 25 fok körül lesz a csúcshőmérséklet.

Augusztus második hetének időjárása is változatosan fog indulni. Az előző heti frontrendszer elhagyja az országot és néhány fokkal melegebb és szárazabb levegő érkezik a helyére, így emelkedik majd a nappali hőmérséklet mértéke. Ennek azonban nem lehet majd sokáig örülni, hiszen nyugat felől egy hullámzó frontrendszer közelíti meg a térséget. Az ország két részre fog szakadni, nyugaton sok lesz a felhő, esők és záporok alakulhatnak ki, az idő pedig hűvösebb lesz, ám keleten jóval kevesebb lesz a felhő, és csapadék sem várható. Az itteni hőmérséklet jóval magasabb lesz, mint a nyugati országrészben. 

GettyImages-1182856167
Fotó: Sven Hagolani / Getty Images Hungary

A hét második felében egy időre ismét visszatér a meleg strandidő, ám a hét végén egy mediterrán ciklon miatt ismét változékony lesz az idő.

A hónap harmadik hetének elején a ciklon elhagyja az országot, és dél felől meleg levegő áramlik a térségbe. A héten jelentős változás nem várható az időjárásban. Mivel északkelet és dél felől időnként meleg levegő áramlik az ország fölé, az itt lévő labilis levegő hatására kialakulhatnak lokális záporok és zivatarok, de országosan nem várható nagy mennyiségű csapadék. A tartósan napos területeken akár 30 fok körüli is lehet a csúcshőmérséklet. 

Augusztus 20-án napos idő várható, a csúcshőmérséklet 29-30 fok körül alakul majd, csapadékra egyelőre kevés esélyt látnak a szakértők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Augusztus utolsó hetének nagy részében egy lassan kelet felé tolódó, Észak-Európa felett kialakuló anticiklon alakítja majd az időjárást. A hét végéig nagyrészt napos, fokozatosan melegedő idő várható, több helyen emelkedhet 30 fok fölé a hőmérséklet. A hét végére azonban megérkezik egy hidegfront, ami évszakváltást ugyan nem fog hozni, de jelentős lehűlést és csapadékot igen. A hónap utolsó napjaiban ismét szárazabb és melegebb időre lehet készülni. 

Ezek alapján úgy tűnik tehát, hogy a nyár még nem ért véget, és még készülhetünk néhány forró napra. 

Hátborzongató égi jelenségről készült videó Mexikóban: a szakértők is tanácstalanok

Hihetetlen felvétel.

Hátborzongató égi jelenségről készült videó Mexikóban: a szakértők is tanácstalanok

Hihetetlen felvétel.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük