Mennyire volt családbarát a kormány?
Íme, a válasz
Évértékelő összefoglalónkban azokat a rendeleteket gyűjtöttük össze, melyek a nők életére gyakoroltak hatást. Milyen volt nőnek lenni 2011-ben?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Orbán-kormány 2011-ben számos olyan törvényváltoztatást léptetett életbe, mely a nők mindennapjait érintette. Egyes, korábbi jogszabályok eltörlésre kerültek, míg mások frissítésekkel gyarapodtak az átalakításuk során.

Akadt azonban olyan új rendelet is, amely olyan problémákra nyújt megoldást, amelyeket az elmúlt évek során nem sikerült rendezni, vagy egyszerűen nem kerültek napirendre. Összességében elmondható, hogy a módosítások többsége a k érdekeit szolgálta, persze az éremnek mindig két oldala van, így a negatívumokról sem lehet megfeledkezni.

Módosult a gyes időtartama

Megválasztása előtt a Fidesz azzal kampányolt, hogy visszaállítaná a gyes régi rendszerét. A Bajnai-csomag egyik hozományaként ugyanis két évre csökkent az időtartama, de az Orbán-kormány a szociális és családügyi törvények módosításával ismét három évre emelte. Bár ez a döntés kedvezőbb feltételeket hozott a gyermeket vállaló nők számára, bizonyos privilégiumokról le kellett mondaniuk.

Az új jogszabály feltételekhez kötötte a hároméves támogatást, melyek szerint csak az jogosult rá, aki a gyes ideje alatt nem áll munkába, vagy csak heti 30 órában vállal részmunkát. A törvény azonban kivételt tesz azokkal, akik otthon dolgoznak, valamint azokkal, akik ikreket vagy tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermeket nevelnek. További változást jelentett, hogy az örökbefogadók számára úgyszintén igényelhetővé vált a gyermekgondozási segély.

Csökkent a gyes, gyed első évére járó szabadság

A kormány csökkentette a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság időtartamára járó rendes szabadság mértékét.

Korábban, a szülési szabadságot követően minden gyermek után a gyes vagy gyed első évére járt a szabadság. Az egyéves szabadsággal érintett időszak 2011. augusztus 1-jétől fél évvel lett rövidebb. A Fidesz átformálta a szabadságkiadás szabályzatát is: szintén 2011. augusztus 1-jétől lépett életbe az a változás, mely kimondja, hogy a szabadság pénzbeli megváltása tilos. Egy kiskaput azonban meghagytak: a gyesről, gyedről visszatérő munkavállalónak a féléves időszak alatt felhalmozott szabadságát a munkáltató kifizetheti, de csak írásos megállapodással.

Megszűnt a passzív táppénz

A passzív táppénz megszűnésével 2011. július 1-jétől új szabály lépett hatályba, mely szerint csak az jogosult táppénzre, aki a biztosítás fennállása alatt válik keresőképtelenné. A törvénymódosítás előtt a terhességi és gyermekágyi segély annak is járt, aki - miután megszűnt a biztosítási jogviszonya - a passzív táppénz folyósítási ideje alatt, vagy annak leteltével 28 napon belül szült. Ráadásul ahhoz, hogy valaki jogosulttá váljon a terhességi-gyermekágyi segélyre és gyermekgondozási díjra, a szükséges előzetes biztosítási időbe a passzív táppénzt ugyanúgy beszámították.

Előnyökhöz jutottak a kismamákat foglalkoztatók

A kormány kedvezményben részesítette azokat a munkaadókat, akik részmunkaidős foglalkoztatást nyújtanak a kisgyermeket nevelő nőknek.

Az új intézkedés értelmében a kismamák után 2011. január 1-jétől 27% helyett 20%-os társadalombiztosítási járulékot fizethetnek. A kedvezmény feltételekhez kötött: legfeljebb három évig vehető igénybe, a gyesről visszatérő munkavállaló alkalmazásának feltételei pedig egy évig nem változhatnak, valamint a munkáltató nem csökkenthet létszámot ebben az időszakban.

Otthon szülés és nyugdíj

Az otthon szülést szabályozó kormányrendelet 2011. április 1-jén lépett hatályba. Korábban semmilyen határozat nem szabályozta azt, ha egy kórházon kívül, saját otthonában kívánt szülni. Így tulajdonképpen, az érdekeik sem voltak védve.

Az új rendelet kimondja, hogy aki már elmúlt 40 éves, vagy olyan betegsége van, mely összefüggésben áll a terhességével, még a saját felelősségére sem dönthet úgy, hogy otthon hozza világra a gyermekét. Csak működési engedéllyel rendelkező személy lehet a szülés levezetője, illetve arra is kitér a rendelet, hogy a szülés ellátásában segédkezők milyen képzettségűek lehetnek, és mekkora a felelősségvállalásuk.

A nők számára lehetővé tett kedvezményes nyugdíjba vonulás szintén egy olyan változtatás volt, mellyel kampányígéretet teljesített a kormány. A 2011. január 1-jétől hatályos rendelkezés szerint életkorától függetlenül az a is jogosult a teljes nyugdíjra, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik.

Ezt is szeretjük