1700 éves tojást találtak: ledöbbentek a kutatók, amikor meglátták, hogy mi van a belsejében

Ez az egyetlen ilyen tojás a világon.

1700 éves tojás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyedülálló tojásra bukkantak az angliai Aylesburyben, számolt be a BBC. A nagyjából 1700 éves leletről megállapították a szakemberek, hogy még benne van a sárgája és fehérje, ami óriási ritkaságnak számít.

1700 éves tojás

Az ásatást felügyelő Edward Biddulph, az Oxford Archaeology vezető projektmenedzsere elmondta a lelettel kapcsolatban, hogy a tény, hogy a belseje érintetlen maradt, csodának minősül. 

A tojást a Londoni Természettudományi Múzeumba vitték, ahol Douglas Russell, az egyik szakértő elárulta, hogy léteznek a különleges leletnél régebbi tojások is, amelyeknek megvan még a belseje, de ez a mostani tojás az egyetlen, ami emberi beavatkozás nélkül, véletlenül maradt sértetlen ilyen sokáig. 

Az ásatások során több tojást is találtak, de ez volt az egyetlen, ami törés nélkül úszta meg az elmúlt évszázadokat. A leletet még 2019-ben találták meg, de csak most derült ki, hogy mi található a belsejében, miután CT-vizsgálatnak vetették alá.

Az 1700 éves tojás már nem ehető, de ha szeretnéd megtudni, hogy meddig fogyaszthatók a tojások, olvasd el az ezzel foglalkozó cikkünket ide kattintva.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Drasztikusan nagyot nő a benzin ára - Ennyivel többe kerül majd

Érdemes még ma tankolni.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük