Matolcsy rendszere: itt a lista, a gazdagok tízmilliókat nyertek
A száz legnagyobb adózó összesen 132 millió forintnyi családi adókedvezményt érvényesített.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A száz legmagasabb összevont jövedelmet bevalló adózó összesen 132 millió forint családi adókedvezményt vett igénybe 2011-ben - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A NAV közölte, tavaly 1 millió 17 ezer munkavállaló vette igénybe a gyermekek utáni adókedvezményt, az érintett adózók összesen 1126 milliárd forinttal csökkentették az adóalapjukat, a központi költségvetésből 180 milliárd forint ment el erre a célra.

Rosszul jártak a keveset keresők

A kétgyerekesek közül a havi bruttó 90 ezer forintnál kevesebbet keresők voltak azok, akik nem tudták teljes egészében igénybe venni a támogatást. 2012-ben ez az összeg 124 ezer forintra nőtt.

Mint a lap írja, a legnagyobb anomáliák a három-, illetve többgyermekeseknél jelentkeztek. A három gyermeket nevelők a törvény szerint elvileg összesen 814 milliárd forinttal csökkenthették volna az adóalapjukat, ezzel szemben azonban csak 317 milliárd forintot tudtak igénybe venni.

Ahhoz, hogy három gyerek után teljesen igénybe lehessen venni a kedvezményt, 2011-ben havonta legalább bruttó 487 ezer forintot kellett keresni, idén bruttó 530 ezer forintot, jövőre pedig már 619 ezer forintot.

Mint a NAV adataiból kiderül, 2011-ben a négygyermekesek is csak a 30%-át tudták igénybe venni az adókedvezménynek. Az öt- vagy többgyermekesek szintén 70%-nyi, összesen 4,3 milliárd forintnyi kedvezményt nem tudtak érvényesíteni.

Az átlagkeresetnél se jobb a helyzet

Az átlagosan bevallott havi bruttó 159 ezer forintos jövedelemnél, ha valaki egyedüli szülőként három gyermek után volt jogosult adókedvezményre, akkor havonta csaknem 67 ezer forintot hagyott az államkasszában - áll a cikkben, amely szerint akkor sem sikerült teljes egészében kihasználni a három gyermek utáni kedvezményt, ha két, fejenként bruttó 159 ezer forintot kereső házastárs egymás között megosztotta az adókedvezményt. Az érintett családok havonta nagyjából 30 ezer forintnyi adókedvezményt nem tudtak a múlt évben igénybe venni.

A KDNP változtatna
Mint arról korábban beszámoltunk, a KDNP azt tervezi, kibővíti a családi adókedvezményt. A családi adózás kiterjesztése javaslatuk szerint azokra vonatkozna, akik személyi jövedelemadójukból nem tudják levonni a kedvezményül szolgáló teljes összeget, náluk a munkavállalói járulékból tenné levonhatóvá a párt a hiányzó részt.

132 millió a leggazdagabbaknak

A tavalyi évben 1 milliárd forintot keresett a legnagyobb összevont jövedelmet bevalló adózó, aki nem vett igénybe családi adókedvezményt.

Mások viszont nem voltak ennyire szemérmesek, a száz legmagasabb összevont jövedelmet elérő adózó bevallásában összesen 24,1 milliárd forint bruttósítás alá eső jövedelmet mutatott ki, amelyet összesen 132 millió forint családi adókedvezménnyel csökkentett.

Ezt is szeretjük