Hány családon segített az adókedvezmény?
Íme, a válasz
A munkavállalók ötöde igényelte, tizedük megosztva. Eddig 66 milliárd forintba került a támogatás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2011. január 1-től adókedvezményt vehetnek igénybe a gyerekes családok. Egy gyermek után havi 10 ezer forint adókedvezmény jár, két gyermek után havi 20 ezer forint, három gyermek után gyermekenként 33 ezer forint.

A Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság tájékoztatása szerint az adókedvezményt 2011 januárjában 750 ezren vették igénybe, 2011 májusában pedig már 830 ezren. Ennek egyik oka, hogy sokan csak később kapcsoltak, és februárban vagy márciusban jöttek rá, hogy nettó bérüket ily módon is növelhetik.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Magyarországon 2011 második negyedévében a foglalkoztatottak száma 3 millió 809 ezer fő volt, azaz a munkavállalók kevesebb, mint ötödének segített a kedvezmény.

A családi adókedvezményt megosztva is igénybe lehet venni, ez azoknak az alacsony jövedelmű dolgozóknak ideális módszer, akiknek a bruttó bére nem annyi, amennyiből az adókedvezményt le lehetne vonni.

A családi adókedvezményt megosztva januárban 91 ezer fő, májusban viszont már 102 ezer fő vette igénybe. Ez az igénybevevők mintegy 12%-a. Arról, hogy milyen arányban oszthatod meg férjeddel vagy élettársaddal a kedvezményt ahhoz, hogy a legjobban járj, bővebben itt olvashatsz.

Az adatok egyébként nem teljesen pontosak, mivel a kedvezményt utólag, az adott adóévről beadott bevallásban is lehet érvényesíteni, így a pontos adatot csak a bevallások beadása után lehet megtudni.

66 milliárd forint - eddig

Az adókedvezmény a költségvetésre is hatással van, nem is kicsit. Januárban az államnak 12 milliárd forintjába került a támogatás, májusban ez az összeg 13,5 milliárd forintra rúgott. Összesen eddig 66 milliárd forintot hagyott az állam a családoknál a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság tájékoztatása szerint, és átlagosan mintegy 16 ezer forinttal nőtt a családok jövedelme havonta a családi adókedvezménynek köszönhetően.

Az adat azonban csalóka, hiszen a kedvezményt az alacsony jövedelműek nem, vagy csak részben tudják igénybe venni. Például, egyáltalán nem tudja érvényesíteni az a szülő, aki egyedülálló, és csak minimálbért keres. Sőt, esetében csökkent is a nettó bér a 16%-os adókulcs miatt.

A reálbér csak a kétgyerekeseknél nőtt

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a családi adókedvezménynek hála a nettó keresetek az összes dolgozót tekintve 5,6%-kal emelkedtek, a keresetek vásárlóértéke pedig 1,4%-kal nőtt. A gyermektelen családok esetében a nettó kereset 2,9%-kal nőtt, a reálkereset viszont 1,2%-kal csökkent. Az egygyermekes családoknál a nettó kereset 5%-kal emelkedett, reálkeresetük viszont 0,8%-kal csökkent. A kétgyermekesek esetében az emelkedés 9,8%, náluk már a reálbér is nőtt, egészen pontosan 5,4%-kal. A három vagy annál több gyermeket nevelők reálkeresete 12,3%-kal emelkedett.

Ezt is szeretjük