"Csak azt láttam, hogy furcsán mosolyog" Stroke-ot kapott Pataki Zita mamája

Pataki Zita a Reggeliben mesélt édesanyja stroke-járól.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a hozzáértők szerint a kórházsorozatokban bemutatott esetek néha köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, azért olykor életet is menthetnek a belőlük megszerzett információk.

Pataki Zita, az RTL Klub bájos időjósa legalábbis a saját bőrén tapasztalta meg, nemcsak szórakoztató, de hasznos dolog is nézni a Vészhelyzet epizódjait.

Édesanyja stroke-ot kapott

Mint a 37 éves tévés a minap a Reggeli stúdiójában elmesélte, nem sokkal azután, hogy látott egy stroke-os betegről szóló részt, édesanyján fedezte fel a betegség csalhatatlan jeleit.

- Hazamentem egy este, és azt láttam, hogy anya olyan furcsán mosolyog. Először, bevallom, azt hittem, hogy ivott - kezdett bele a történetébe.

Aztán azért csak gyanús volt neki az egész, így megkérte a mamáját, fogja meg az orrát - ő pedig szinte képtelen volt erre az egyszerű műveletre!

Ez végképp meggyőzte Zitát, hogy itt valami komoly dologról van szó, ezért azonnal tárcsázta a mentőket, majd a közelben lakó háziorvost is hívta.

Sokakat érint

Végül édesanyját kórházba szállították, ahol szakszerűen ellátták, de addigra már az egész bal oldala lebénult.

- Az orvosok azt mondták, hogy ha otthon elaludt volna ebben az állapotban, akkor valószínűleg nem ébred fel - mesélte.

Napjaink legnépszerűbb magyar tévései

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szerencsére az ő történetük jól végződött: néhány hetes kórházi tartózkodás és 4 hónapnyi rehabilitáció után édesanyja szinte teljesen felgyógyult. Leszokott a dohányzásról - ami stroke-ra hajlamosító tényező lehet - és rendszeresen sportol.

Az RTL Klub stúdiójába meghívott Dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke azt is elmondta, Magyarországon évente 50 ezer stroke-os megbetegedés történik, és az érintettek kétharmada két évvel az eset után már nem él.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

Ugyanis csak akkor tudják hatékonyan kezelni a beteget, ha azonnal kórházba kerül és három órán belül vérrögoldót kap - ellenkező esetben maradandó károsodás éri a szervezetet.

Fotó: sajtoklub.rtlklub.tv/Bársony Bence

Ezt is szeretjük