Hamupipőke is így ment a bálba
Báli illemszabályok a divattervezőtől
Tudd meg, hogy mi a dress code, milyen ékszert, sminket viselj, mit tegyél a táskádba, ha bálba készülsz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A VIASAT3 Megruházlak! című műsorának harmadik heti nyertese, Varga Csaba estélyi ruhájával kiérdemelte a zsűri elismerését. Most a Femina olvasóinak ad tippeket a báli viseletet illetően.

fotó: VIASAT3/Magócsi Ildikó

A tökéletes báli ruha

A hétköznapi életben is előny, ha betartod az illemszabályokat, a bálokon pedig még nagyobb szerepet kap az etikett. Például amikor kiszállsz a kocsiból, váltócipődet ne nejlonszatyorban szállítsd. Természetesen nem elég, ha illedelmesen viselkedsz, arra is ügyelned kell, hogy miben jelensz meg egy ilyen eseményen.

Tiltólistás darabnak számít a szandál, a túl mélyen dekoltált ruha, a papír zsebkendő, illetve a harisnyamentes láb. A megfelelő viselkedéskultúra mellett természetesen nagyon fontos az alkalomhoz illő megjelenés is. Fontos, hogy korodhoz, testalkatodhoz, stílusodhoz megfelelő ruhát válassz, ami lehetőleg valamilyen ünnepi kelméből, például csipkéből, selyemből, brokátból vagy muszlinból készült.

Dress code

A bálokon érvényes dress code szerint a hölgyeknek nagyestélyiben kell megjelenniük, vagyis a ruhának földig kell érnie. Amennyiben pántos vagy egyszerű ujjatlan darabról van szó, mindenképpen viselj hozzá egy stólát. Ha a váll teljesen fedetlen, akkor legalább könyékig érő kesztyűt illik viselni, amire egyébként nyugodtan felhúzhatsz egy elegáns gyűrűt.

fotó: VIASAT3/Magócsi Ildikó

Bár földig érő ruhában mulatod végig az éjszakát, sokat vétesz az íratlan szabályok ellen, ha nem húzol harisnyát. Hasonlóan nagy hibát követsz el, ha szandált veszel fel, vagy olyan cipőt, ami elöl nyitott.

Harmonizáló kiegészítők

Ami a kiegészítőket illeti, egyre több tervező készít a ruháihoz illő cipőt és táskát. Ékszerek tekintetében nagyon sokat javult a helyzet, bőven van miből válogatni. Egy vállpánt nélküli ruhát fel tud dobni egy nyakék, egy ujjatlan darabot egy olyan karperec, amit akár a felsőkarodra is felhúzhatsz, de a tiara és egyéb hajékszerek is divatosak.

Mi kerüljön a táskába?

A profi bálozó, illetve szervező természetesen minden eshetőségre megpróbál felkészülni. A hölgyek táskáiban mindenképpen legyenek kozmetikumok, hogy fel tudják frissíteni a sminkjüket, esetleg egy dezodor vagy parfüm. A papír zsebkendő tiltólistás darab, helyette a férfiak és nők is vászonból készült zsebkendővel készüljenek a nagy eseményre.

Ha van elég hely, akkor ragtapaszt, egy kisebb varrókészletet és fájdalomcsillapítókat is pakolhatsz a táskádba.

fotó: VIASAT3/Magócsi Ildikó

A tökéletes báli smink

A sminket mindig az adott fényviszonyok alapján kell kiválasztani. Egy bálon tompábbak a fények, így a nappali sminknél erőteljesebb árnyalatokat használj, és azt is vedd figyelembe, hogy az arc éjfél után kicsit elsápad, bármennyire jól érzed magad.

A báli sminknek harmonizálnia kell a ruha színével, így érdemes elvinned egy apró darabot öltözéked anyagából, ha egy sminkmesterhez látogatsz el az esemény előtt. Arra mindenképpen ügyelj, hogy mindenhol legyen rajtad smink, ahol nem fedi ruha a testedet, tehát a jó smink a hajtőtől a dekoltázsig tart.

A kellő harmónia jegyében a körömlakk színének egyeznie kell a rúzs színével, illetve ha nem lakkozol, akkor ajkadat a ruha színéhez passzoló rúzzsal emeld ki. Ami a frizurát illeti, ha hosszú a hajad, mindenképpen kontyba tűzd fel.

Ezt is szeretjük