Az 5 legjobb turkáló Budapesten: mutatjuk, merre indulj, ha kincsekre vadászol

Egyre népszerűbbek a second hand üzletek: nemcsak kedvezőbb áron, de egyedibb holmikat is találhatunk.

turkáló turi  (1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

A használt ruhák iránti kereslet az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt: nem kizárólag azért, mert olcsóbban lehet hozzájutni, hanem azért is, mert sokkal egyedibb és különlegesebb darabokat lehet vadászni, melyek nem jönnek szembe az utcán, és sokaknak fontos az újrafelhasználás is.

A turizás külön hobbivá nőtte ki magát, a barátnős shoppingolás új formájává vált. A főváros csak úgy hemzseg a naponta, hetente vagy havonta új kollekcióval jelentkező, darabáras vagy kilós üzletektől. De merre indulj, ha igazán nagy fogásra vágysz?

A legjobb turkálók Budapesten

A turkálás művészete nem mindenkinek jön zsigerből, de tanulható: miután a ruhák ára legtöbbször igazán kedvező, érdemes a kivételes mintákat vagy anyagokat pásztázni. A tévhitekkel ellentétben, miszerint minden turiban könyékig kell gázolni az összeömlesztett ruhákkal teli dobozokban, a legtöbb helyen vállfára akasztva, szín és ruhatípus szerint keresgélhetsz. De hol találod a legjobb cuccokat, a legjobb áron? Segítünk!

turkáló turi  (2)

Humana Vintage  

A budai és pesti oldalon is üzletekkel rendelkező Humana Vintage-ben mindenki megtalálja, amit keres, és azt is, amiről nem is tudta, hogy szüksége van rá. Az üzletek két-, illetve öthetes kollekcióváltással dolgoznak. A kéthetes periódusokban az árak az első héten 1500 forintról indulnak, majd a második hét végén, szombaton az üzletben található összes holmit, a kabáttól kezdve a táskákig, 100 forint/darab áron árusítják ki. Ekkor már elég leharcolt a készlet, azonban ki lehet fogni kincseket. Az öthetes üzletek darabáras koncepcióval dolgoznak, viszont itt a hosszabb kifutás miatt menet közben is több új holmival töltik fel az üzleteket, nem beszélve a villámakciókról. Amikor a pénztáros elkiáltja magát, hogy mostantól fél óráig minden 50%, érdemes komolyan venni, és a kasszához szaladni a kiválasztott cuccokkal.

A hosszú nyitva tartásnak köszönhetően munka után is bőven van idő a kincsvadászatra, ugyanis este 8-ig tárt kapukkal várják a vásárlókat. Hátrány, hogy csak készpénzt fogadnak el, de az aprónak kifejezetten örülnek. 

Gardrób  

A Király utca kincsesládája egy apró üzletecske, ahova bárki be is viheti megunt, de szép állapotban lévő, lehetőleg márkás ruháit, cipőit, amit két teljes hónapon át árusítanak: ezután visszakapod vagy a ruhát, vagy a vételárat. Kedden, szerdán, csütörtökön, 11.00 és 17.30 óra között várják az évszaknak megfelelő ruhadarabokat, melyeket mosva, vasalva fogadnak csak be. Az üzlet vezetője 11 év tapasztalattal a háta mögött csak azokra a ruhákra mond igent, melyek eladásában lát fantáziát, és az árakkal kapcsolatban is bízni lehet a rutinjában. Konkrét kollekcióváltás éppen ezért nincs, azonban lokációja és népszerűsége miatt elég gyorsan pörögnek az áruk, hetente többször is érdemes benézni, hiszen lehet, hogy valaki épp előtted vitte be az álomruhádat. A színes kínálat kárpótol azért, hogy a bankkártya itt sem elfogadott fizetőeszköz. 

vintageshop turi nő vásárol

Háda 

A mindenki által ismert Háda az egyik legnépszerűbb használtruhaüzlet. A kínálat napról napra frissül, a kilós üzletekben pedig valóban kedvező áron lehet csodás szetteket beszerezni. A darabáras boltok az utóbbi időben kicsit elszálltak áraikkal, azonban a sok akciónak köszönhetően gyakran kikapható egy-egy vissza nem térő vétel. Február 15-től a hónap végéig minden termék féláron van, úgyhogy a nyári kollekció előtt néhány melegebb darabot most nagyon kedvezően lehet beszerezni. 

Kevesen tudnak róla, de a Hádában tényleg megéri kiváltani a törzsvásárlói kártyát: minden vásárlással gyűjtött pontot pénzre válthatsz, és így egy pár hónapos gyűjtögetés után egy ruha töredékárért elhozható. Az üzletek legtöbbjében számtalan vadi új, címkés darab található, sőt, sokszor előfordul, hogy ugyanabból a ruhából több is az állványokra kerül: farsangra, lánybúcsúra, de akár koszorúslányruhának valót is találhatnak a szemfüles kincskeresők. Az első magyarországi használtruha-webshop is a Háda nevéhez kötődik, azonban a sokszor ismeretlen márkájú ruhákat jobb személyesen felpróbálni, hogy véletlenül se érjen csalódás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Maggie használt ruha

A Mechwart liget és a Margit híd budai hídfője között, egy sarkon hatalmas feliratokra lehet figyelmes, aki sasszemekkel fürkészi a körutat: a Maggie ablakán virító 3499 forint/kilogramm minden rutinos turizónak szemet szúr. Aki betér, szembesül vele, hogy nemcsak a ruhákat, de minden mást, fehérneműt, táskát, cipőt is súlyra mérnek. Fehérneműben kifejezetten erős az üzlet, új, címkés melltartókból sosincs hiány. A hétköznapi darabok mellett inkább kicsit alkalmi jellegű ruhák lógnak túlnyomórészt a sztendereken, de temérdek férfi-, illetve gyerekruha is várja, hogy megpróbálják, és hazavigyék. Bankkártyát és készpénzt is elfogadnak. 

Cream 

Az aluljárókban és a körúton temérdek amerikai zászló színeire emlékeztető, villogó feliratokkal teli kirakat vonzza a tekinteteket. Annak ellenére, hogy a külső megítélés alapján silány árut várnánk, a Cream üzletek valójában a Háda színvonalát idézik. A ruhák szín szerint rendszerezve, vállfára akasztva kínálják magukat, de több üzletük él az egységár koncepciójával. Ez azt jelenti, hogy a kabáttól a szoknyáig kezdve mindennek ugyanannyi az ára, súlytól és márkától függetlenül. A Blaha Lujza téren az emeleti ruhadarabokat árazzák be a kollekció kifutásával párhuzamosan egyre kedvezőbb árúra, míg a Wesselényi utcánál gyakori, hogy lent és fent is alapáron futnak a ruhák, fent a régebbi kollekciókból megmaradt olcsóbbak van, hogy 350 forintért kelnek el. Kéthetente frissülnek fel teljesen a polcok, és jelenleg minden budapesti üzletben 50%-os akcióval árusítják ki a téli termékeket, melyeket készpénzzel vagy bankkártyával is meg lehet vásárolni. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük