Szőrszálak a női állon: milyen betegséget és milyen változást jelezhetnek? 5 gyakori probléma a tünet hátterében
Akár egészségügyi problémák is állhatnak a fokozott szőrnövekedés hátterében.

szor all cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr változásai mindig fontos jelzések lehetnek a szervezet részéről, ezért érdemes odafigyelni rájuk. Nem csupán a pattanások megjelenésének okát érdemes feltárni, hanem például azt is, ha szokatlan szőrszálakat vesz észre valaki a testén.

A nőknél is megjelenhetnek szálak akár a mellbimbó körül, akár az állon. És ha nem voltak ott egész felnőttkorban, tehát nem csak a genetika okozza őket, akkor mindenképpen ajánlott megfontolni, mi állhat a kialakulásuk hátterében.

Menopauza

A menopauzával járó hormonális átalakulások sok változást és tünetet eredményeznek a testen, ezek közé tartozik a fokozott szőrnövekedés is. Előfordul, hogy ilyenkor túlsúlyba kerülnek az androgén hormonok, ennek hatására pedig az áll szőrösödése mellett a bajusz is megjelenhet. Az viszont már leginkább genetika kérdése, hogy kinél bukkannak fel a szálak, és az is, hogy milyen mértékben, de ebben az esetben nem kell aggódni miattuk. Egy endokrinológiai vizsgálat persze nem árthat, de ilyenkor a megoldást leginkább az eltávolításuk jelenti például csipesszel vagy gyantával.

PCOS

A szőrnövekedés fokozódása mögött policisztás ovárium szindróma is állhat. Bár ez elsősorban a petefészek betegsége, több szervet is érinthet. Ennek fennállása esetén a petefészkeken vastag, kéregszerű bevonat képződik, ami megakadályozza a petesejtek kilökődését és megérését. A meg nem repedt tüszők pedig folyadékkal teli cisztákká alakulnak. Mindezt általában a férfi nemi hormonok túlsúlya eredményezi, és a rendszertelen menstruáció mellett esztétikai tüneteket is okoz. Jellemzőek ilyenkor a pattanások, a hajhullás vagy épp a szőrszálak megjelenése az arcon, például a száj fölött vagy az áll területén. A gyógyszeres kezelés általában a hormonszint helyreállítását célozza meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Cushing-szindróma

A Cushing-szindróma a ritkább betegségek közé tartozik, mivel évente körülbelül egymillióból 2-3 embernél diagnosztizálják, ám előfordulhat, hogy ez eredményezi a szőrszálak megjelenését. Ez a mellékvesekéreg glükocorticoid, azaz kortizol hormonjának túltermelése miatt alakul ki, és legjellemzőbb tünetei közé tartozik az elhízás, a felesleg megjelenése a nyakon, a hason, az arc kikerekedése, azaz a holdvilágarc, a striák kialakulása és a fokozott szőrnövekedés is.

Túlsúly okozta hormonális változások

Az elhízás rendkívül káros az egészségre, és még a hormonrendszert is összezavarja. A női és férfi nemi hormonok egyensúlya felborul, ennek hatására pedig többek közt a szőrszálak is felbukkanhatnak az arcon. Ilyenkor a fogyás mellett érdemes endokrinológus segítségét is kérni a hormonok beállításához.

Gyógyszermellékhatás

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet ez a tünet. Például a szteroidok, az immunszuppresszánsok vagy a tesztoszteronszintet emelő tabletták esetén is előfordulhat szőrösödés, így ha valaki azt gyanítja, hogy a gyógyszer okozza a problémát, érdemes konzultálni róla a kezelőorvossal.

A cukorbetegség bőrtünetei

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, pedig igen fontos lenne a lehető leghamarabb felismerni. Mert sokszor csak akkor derül rá fény, miután már súlyos szövődményeket okozott. Vannak olyan kezdeti tünetek, melyek jelezhetik az állapot fennállását. Bármilyen meglepő, a bőr egészen apró, jelentéktelennek hitt elváltozásai is utalhatnak a diabéteszre.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük