Rákkeltő lehet az egyik legnépszerűbb kozmetikai kezelés

Az triklórecetsavval végzett hámasztás egyes tanulmányok szerint rákkeltő lehet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A hámlasztás nem új keletű dolog, már az 1800-as évek végén is alkalmazták a fiatalság megőrzésére, és népszerűsége azóta is töretlen.

Most azonban kiderült, hogy a legrégebb óta alkalmazott hámlasztó vegyület, a triklórecetsav - TCA - valószínűleg rákkeltő, írja a New York Times. Ezt a vegyületet itthon is használják az esztétikai bőrgyógyászatban.

Hámlasztás és rák

A kémiai hámlasztás azért népszerű, mert bár nem kellemes, de látványos eredményt lehet vele elérni. Halványítja a ráncokat, gyógyíthatja, de mindenképpen mérsékli az aknét, eltünteti a pigmentfoltokat, egyszóval szebbé teszi a bőrt. Az eljárás során valamilyen savval kezelik a bőrt, amely eltávolítja annak felső rétegét, nemcsak az elhalt hámsejteket, ezáltal serkenti a bőrt a megújulásra, illetve megújítja azt.

A triklórecetsavat használják legrégebben, és azért is népszerű, mert minden fenti előnyét élvezheti, akin alkalmazzák, de most több tanulmány is azt mutatta, hogy rendeszers használata karcinogén, vagyis rákkeltő lehet. Az International Agency on Cancer Research tanulmánya legalábbis ezt mutatta ki, rendszeres használat mellett. A kísérletet állatokon végezték, tehát nem lehet kijelenteni, hogy embereken is ilyen hatása van, de a kutatók szerint nagy a valószínűsége, hogy igen. Egy másik társaság pedig szeretbné felvetetni a veszélyes anyagok listájára.

Más kutatók szerint viszont nincs elégséges bizonyték rá, és nem is tartottak elég hosszú ideig a vizsgálatok, mindenesetre elgondolkodtató a dolog.

Mit tehetsz?

A hámlasztás jó, és mondjuk 40 éves kor felett ajánlott is, és szerencsére nemcsak a TCA-val végzik, hanem biztonságosabb gyümölcssavakkal, glikolsavval vagy tejsavval. Ha tehát hámlasztással szeretnéd megőrizni a bőröd fiatalságát, akkor ellenőrizd, mivel dolgozik a kozmetikus, illetve bőrgyógyász, kérd el bátran a professzionális termékek összetevőlistáját is, a TCA-t trichloroacetic acidként találod meg rajta.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük