Tökéletes manikűr házilag
Ápolt és igényes kezek
Néhány egyszerű trükk segítségével olyan eredményt érhetsz el, mintha most léptél volna ki a manikűröstől. Íme, a legfontosabb praktikák!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kis készlet segítségével, illetve néhány egyszerű tudnivaló birtokában alig egy óra alatt elvégezheted a tökéletes kézápolást, melynek az eredménye legalább egy hétig kitart!

A megfelelő szín kiválasztása

Körömlakk vásárlásánál az adott évszak rúzsszíneit vedd alapul, hiszen a körömlakk színének összhangban kell lennie a rúzséval. A körömlakk lehetőleg menjen mindenhez, azaz ne üssön el se a rúzs, se a ruha színétől! Rövid körömhöz jobban illik egy halvány, semleges színű körömlakk, mint egy sötét vagy élénk színű.

A legfontosabb eszközök

Megfelelő eszközök, kéz- és körömápoló szerek nélkül hozzáfogni sem érdemes a manikűrözéshez. Ha az alább felsoroltak közül valamelyik hiányzik, bármelyik illatszerboltban beszerezheted.

 • Lakklemosó - Az acetont nem tartalmazó készítmények ajánlottak, mivel ezek kevésbé szárítják a körmöt és a ránövő bőrt.
 • Vattacsomó - Két változata ismert: labdacs és korong. Lemosáshoz az előbbi praktikusabb.
 • Körömreszelő - A farostszálakból készült reszelő előbb-utóbb elkopik. A fémből készült reszelő tovább tart, de kevésbé finoman reszeli a körmöt.
 • Folyékony bőrszegély-eltávolító - Felpuhítja a körömágy körüli bőrt, eltávolítja az elhalt hámszegélyt.
 • Bőrszegélypálcika, más néven narancspálcika - Segítségével hátratolhatod a körömre ránövő bőrt anélkül, hogy megsértenéd a körömágyat.
 • Alapozó- és fedőrétegek - Az alapozó megköti a körmön a színt, a fedőréteg pedig védi a sérülésektől, és biztosítja a tartósságát.
 • Körömlakk - Sima és gyöngyházfényű kivitelben kapható. Egy jó lakk öt-hét napig is kitart, természetesen attól függően, hogy milyen munkát végzel.

Tökéletes manikűr lépésről lépésre

Készítsd ki az előbb felsorolt eszközökön kívül a következőket: egy tálkában meleg, szappanhabos vizet, egy másikban tiszta, meleg vizet, valamint két kéztörlőt! Az egyik kéztörlőt terítsd az asztalra, és helyezd el rajta a körömápoló szereket!
Egy vattacsomóra önts némi lakklemosót, és gondosan távolítsd el a régi lakkbevonatot. Ezt a lépést akkor se hagyd ki, ha történetesen nem viselsz körömlakkot, mivel az esetleges olaj- vagy krémmaradványokat is eltávolíthatod a lemosóval.

A külső szélétől a közepe felé haladva reszeld a körmöd, és kerüld a fűrészelésre emlékeztető mozdulatokat!

Három percen át áztasd a kezed meleg, szappanhabos vízben, majd a pálcika hegyes végével távolítsd el a piszkot a köröm alól!

Vidd fel a bőrszegély-eltávolítót, és hagyd hatni három-öt percig. A pálcika ék alakú végével gyengéden told hátra a körömre ránövő bőrszegélyt. Mártsd bele a kezed a szappanos vízbe, és dörzsöld le a netán visszamaradt anyagot a körmödről. Öblítsd le a körmödet tiszta vízben, majd alaposan töröld szárazra. Közben finoman told hátra a bőrszegélyt a kéztörlővel.
Csavarj fel egy kis vattát a bőrszegély-eltávolító pálcika végére. Ezzel később - a lakklemosóba mártva - eltávolíthatod a bőrszegélyre jutó lakkot. A kiálló körömszilánkot vagy a behasadt bőrszegélyt vágd le. Arra viszont ügyelj, hogy ne vágd le végig a körömre ránövő bőrszegélyt, ettől ugyanis durvává válik, és berepedezik.Az alapozóréteget három - egy középső, majd két szélső - simítással kend fel a körömre, a köröm végétől a hegyéig, majd egy percig szárítsd. Ha a körmöd barázdált, még egyszer kend át az alapozóval.

A háromszori simítás módszerével vidd fel a lakkot. Az első réteg felkenése után várj három percet, amíg megszárad, majd kend fel a második réteget, és várj öt percet a teljes száradásig.

Kend fel a szokásos háromszori mozdulattal a védőréteget, és menj vele egy kicsit a körömhegy alá, hogy védd a körömszín szélét. A száradásra szánj legalább 15 percet.

Ha teljesen megszáradt a körmöd, masszírozd a zsíros krémet a kezedbe!

Sajátos problémák

Időnként mindenkinél előfordulhatnak sajátos, a köröm szépségét veszélyeztető gondok. Íme, a leggyakoribbak, illetve azok megoldásai.

 • Sárga elszíneződés - Eltávolíthatod, ha néhány percig citromlében áztatod a körmöd.
 • Töredezés - Éjszakára kenj rá körömágykrémet vagy babaolajat, majd húzz kesztyűt! Segíthet a körömerősítő lakk is. A körmödet ne reszeld vissza túlságosan a sarkaknál.
 • Barázdák - Gyengéd csiszolással, barázdakitöltővel és/vagy két rétegben felkent alapozóval elsimíthatod őket.
 • Elszíneződés - A köröm kifehéredhet a vérszegénységtől, elkékülhet a szívvel vagy a tüdővel kapcsolatos rendellenességek miatt. Ha félig fehér, félig rózsaszín, veseproblémára gyanakodhatsz. Fordulj orvoshoz!

OLVASD EL EZT IS!

piros lakk1
 • köröm
 • körömlakk

Fényes, erős körmök

Ezt is szeretjük