Lassítják az öregedést, csökkentik az aknét - A probiotikus bőrápolás a jövő nagy slágere lehet

A „jó baktériumok” egyre gyakrabban bukkannak fel a krémek és szérumok összetevői közt.

Probiotikus bőrápolás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A probiotikum manapság az egyik leggyakoribb hívószó a szépségápolásban. Ez a kifejezés a jó baktériumokra utal, amiknek kutatásokkal alátámasztott pozitív egészségügyi hatásai vannak. A legnagyobb figyelmet a táplálékkiegészítőkben és az erjesztett élelmiszerekben található probiotikumok kapják, amelyeket a szakértők rendszeresen csodaszerként emlegetnek a különböző bélproblémákra. 

Az elmúlt pár évben mindez a bőrápolás világába is beférkőzött, és már egyre gyakrabban látni különböző termékekben, mint például szérumokban és hidratáló krémekben. 

Probiotikus bőrápolás

A probiotikumok feladata, hogy segítsék a bőr mikrobiomjának egyensúlyban tartását azáltal, hogy kordában tartják a potenciálisan káros baktériumokat, és megakadályozzák azok elszaporodását. Ez segíthet a bőr barrierr egészségének fokozásában, a gyulladás szabályozásában és a vízvesztésé megelőzésében - egyszóval az öregedés meggátolásában

GettyImages-1589338583
Fotó: J_art / Getty Images Hungary

Hasonlóképpen, a diszfunkcionális mikrobiom összefüggésbe hozható a gyulladásos bőrbetegségekkel. A mikroorganizmusok zavara olyan problémákhoz kapcsolódik, mint az akne, az ekcéma és a rosacea. Ezt persze számos különböző tényező kiválthatja, beleértve a genetikát, az UV-sugárzást és még bizonyos kozmetikumokat is. Elméletben a helyi probiotikumok sok mindent tehetnek a bőrért. A valóságban ez valamivel bonyolultabb.

Elméletben a kórokozókat, vagyis a rossz baktériumokat jó baktériumokkal lehet helyettesíteni és pótolni. A mikrobiom egyensúlyának helyreállítása segít a gyulladás szabályozásában, a hidratáció javításában és a száraz bőr kezelésében. Sajnos azonban nem lehet mindenki bőrproblémáit varázsütésre megoldani. A valóság ugyanis az, hogy mindenkinek teljesen egyedi mikrobiomja van, és nem feltétlenül tudjuk, milyen mikroorganizmusok illenek az ember bőrére. Amikor a probiotikus bőrápolásról van szó, a piacon lévő termékek többsége mind ugyanazt az egy vagy két, kutatásokkal alátámasztott baktériumfajt használja - nevezetesen a Lactobacillust és a Bifidobacteriumot - mondja dr. Gmyrek bőrgyógyász.

A kozmetikai termékek gyakran tartalmaznak mikrobák növekedése és erjedése elleni védelemhez szükséges tartósítószereket, azonban a gyártóknak nem kell bizonyítaniuk, hogy termékeik egyáltalán tartalmaznak probiotikumokat, így nem igazán lehetünk biztosak abban, hogy egy bőrápoló készítmény valóban tele vannak-e életképes mikrobákkal. Röviden, a hidratálókrémeken és szérumokon szereplő probiotikus ígéretek gyakran csak marketingfogások. 

A probiotikus bőrápolás előnyeit eddig több kisebb tanulmány vizsgálta. Az International Journal of Immunopathology and Pharmacology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a probiotikum alkalmazása segített javítani az alanyok bőrének hidratáltságát. Egy másik kutatás arra világított rá, hogy bizonyos probiotikumok magas koncenctrációjának alkalmazása javította az öregedés látható jeleit és a hiperpigmentációt. Fontos azonban hozzátenni, hogy a résztvevők nem boltban kapható termkékeket használtak, ezért arra nem adnak választ, hogy a vény nélkül kapható kozmetikumok mennyiben hatásosak.

GettyImages-1346977334
Fotó: Anna Efetova / Getty Images Hungary

Összességében elmondható, hogy még kevés bizonyítékunk van a probiotikumok hatékony használatára. A bőrgyógyászok sokat foglalkoznak ezzel a témával, ami sajnos még nem eléggé kutatott. 

- A probiotikus bőrápolás mögötti tudomány folyamatosan fejlődik, de jelenleg még nem elég erős ahhoz, hogy a helyileg alkalmazható termékeket ajánljam - mondja dr. Gmyrek,  hozzátéve, hogy több jól megtervezett klinikai vizsgálatot szeretne látni a lehetséges előnyök bizonyítása és jobb megértése érdekében. A szakértők egyetértenek abban, hogy egyelőre egyszerűbb, ha visszatérünk az alapokhoz, ami a bőrápolási rutint illeti. Kerüld a durva súrolást, túl gyakori tisztítást, és használj hidratáló összetevőket tartalmazó termékeket. A gyulladások ellen helyi antioxidánsokkal lehet fellépni, ha pedig súlyos aknéid vannak, mindenképp konzultáljd bőrgyógyásszal. 

A legerősebb bőrszépítő vitaminok körképe - Simítják, ragyogóvá és élettel telivé teszik az arcot

Ahhoz, hogy a bőr gyönyörű, egészséges és ragyogó legyen, belső táplálásra is szüksége van. Ezekkel a vitaminokkal teheted még szebbé az arcodat.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük