Zavaró pattanások a háton - Így tüntetheted el őket végleg
A háton lévő pattanások megkeserítik a strandolást, de szerencsére van megoldás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pattanások nemcsak az arcon jelentkezhetnek, hanem tulajdonképpen mindenhol, ahol faggyúmirigyek találhatóak, de a legjellemzőbb a dekoltázson, a fenéken és a háton.

A háton lévő pattanások nyáron keserítik meg leginkább az ember életét, mert ilyenkor nem lehet őket elkendőzni a strandon.

A dolog orvoslása nem megy egyik percről a másikra, de elmondjuk, mivel érhetsz el eredményt.

Pattanások a háton - mi okozza?

Először is azt kell tisztázni, hogy a pattanások hátterében mi áll. A háton legtöbbször a nem megfelelő szellőzés miatt alakulnak ki, ami elsősorban a rossz minőségű textilnek köszönhető. A műszálas ruhák ugyan olcsók, de könnyen beléjük lehet izzadni. Ezért érdemes lecserélni a nyári pólókat és ruhákat vászonra és pamutra, esetleg viszkózra. Ezzel párhuzamosan a bugyikat sem árt pamutra váltani.

Elképzelhető, hogy bakteriális fertőzés okozza a problémát, de ekkor már aknéról beszélünk. Itt is ront a helyzeten a műszálas ruha, mert a baktériumok szeretik a meleg, nedves helyeket, és a hát pont ilyen, ha valaki izzad.

Az egészségtelen életmód is okozhatja a zsíros, gyulladt pontok elszaporodását, ha ugyanis a máj túlságosan leterhelt, a bőr - mint kiválasztó szerv - méregtelenítésbe fog. Itt pedig nehezebben tudja alaposan letisztítani a bőrt az ember. Elképzelhető, hogy a kozmetikumok okozzák, nem árt tájékozódni, hogy akár a legnépszerűbb termékekben is milyen összetevőket alkalmaznak.

Mit tehetsz a hátadon lévő pattanások ellen?

Elsősorban fertőtleníteni kell a területet, amire a méz kifejezetten alkalmas. A feladat nem nehéz, mézet kell szétkenni a háton, majd fél órát fent hagyni, végül alaposan lemosni. A méz gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású, elzárja a nedvességet a kórokozók elől. Ha van segítséged, akkor megkérheted, hogy masszírozza egy kicsit a bőrbe a mézet.

Ha alaposan lemostad, ne felejtsd el hidratálni, mert a méz kiszippantja a bőrből a nedvességet, és a tévhitekkel ellentétben nem hidratálja a bőrt. Az aloé vera-zselé tökéletes erre a célra.

Elképzelhető, hogy a bőr kipirosodik, sőt, lehet, hogy pár napig fokozódnak a tünetek, de ez teljesen normális, és azt jelenti, hogy a bőr megszabadul a mérgektől.

A teafaolaj is jó szolgálatot tehet, szintén antibakteriális. Elsőre talán furcsa lehet, de más olajjal vegyítve kell felvinni a bőrre, magában ugyanis túlságosan erős. Esetleg belekeverheted testápolóba is, ha nem akarsz olajat használni. Nyugodtan alkalmazd minden este.

A bőrnek száraznak kell lennie, egy kis hintőpor felszívja az izzadtságot, de az alkoholos termékek túlszáríthatják a bőrt, és lehet, hogy ellenkező hatást váltasz ki velük, mint szeretnél.

Ezt is szeretjük