Nyári bőrvédelem

Miben reagál másként bőrünk a legmelegebb évszakban? Milyen kozmetikai szereket használhatunk ilyenkor, hogyan ápoljuk bőrünket és hajunkat?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hasznos és ártalmas

A napnak számos kedvező hatása van, ezért ne meneküljünk előle! Egyrészt szervezetünkben a D-vitamin – amire minden embernek szüksége van – nap hatására képződik.

Másrészt, vannak olyan betegségek, melyeknek a legtöbb esetben kifejezetten jót tesz a nap:

  • pikkelysömör
  • ekcéma, atópiás dermatitisz
  • seborrhoeás bőrgyulladás – akár az arcon van, akár a fejbőr korpásodását okozza
  • pattanások – főleg, ha a napsugárzás tengervizes fürdőzéssel párosul.

Ugyanakkor vannak olyan betegségek is, amelyek esetében kifejezetten ártalmas a nap:

  • autoimmun betegségek – például lupus erythematodes
  • fotoallergiás, fotokontakt bőrreakciók – ilyenkor a fény és egy adott anyag együttesen okoz gyulladásos bőrtünetet
  • pigmentfoltos bőr: terhességi vagy májfoltok.

Jó tudni! Egyes gyógyszerek, elsősorban az antibiotikumok, pl. a tetránszármazékok napfény hatására fényérzékenységet okozhatnak, fotoallergiás reakciót válthatnak ki a bőrön. Ezért, ha valaki ilyen szert szed, nem mehet sem a napra, sem szoláriumba! Mindig alaposan át kell tanulmányozni a betegtájékoztatót!

Tipp leégés esetére: a napégés égési sérülésnek számít, ami I–II. fokú lehet, ezért annak megfelelően kell kezelni. Ilyen esetekben hatékonyan segít a hűtés, hűs zuhanyozás, borogatás, napozás utáni ápoló vagy testápoló gyakori alkalmazása. Gyulladáscsökkentő hatású a körömvirágkrém – de nem a vazelinalapú –, illetve a körömvirág homeopátiás formája, a Calendula alacsony potenciában. Napallergia esetében nagyon jótékony az Urtica urens nevű homeopátiás készítmény.

Nyári bőrben

A napsütéses órák számának növekedésével a bőr viselkedése is változik. Nyári hónapokban a verejtékmirigyek aktívabbak, tehát jobban izzadunk, és a faggyúmirigyek is intenzívebben működnek. Ennek következtében a bőrápolási igényünk is átalakulhat.

  • A túl zsíros arckrémek és testápolók előhívják a pattanásokat.
  • Megjelenhet a bőrön Mallorca-akne, ami a kifejezetten rosszul megválasztott kozmetikumok, fényvédő krémek hatására alakul ki, általában az arcon, azaz a legérzékenyebb bőrfelületen.

Maguk a kozmetikumok is okozhatnak fényérzékenységet, amit szintén pirosodó bőrreakció jelez, és ez a későbbiekben pigmentzavarhoz is vezethet. Ezért a nyári időszakban nem célszerű gyümölcssavat (AHA) és szalicilsavat tartalmazó krémeket használni, mert ezek hatására a napozást követően nagy eséllyel reagál pigmentfoltokkal a bőr.

Jellegzetes probléma a parfümöt használó nők nyakán megjelenő barnás, térképszerű folt, ami attól van, hogy rendszeresen ugyanarra a helyre fújják az illatanyagot, és a nap hatására az adott területen krónikus gyulladás alakul ki, majd a bőr felületének színe megváltozik. Ettől még lehet nyáron parfümöt használni, de ajánlott inkább a hajtőre fújni, vagy oda, ahol nem éri nap.

A nap hatására gyakran előjön a herpesz azok száján, arcán, akikben lappang a vírus. Az érintetteknek ezért javasolt a szájra, illetve az egész arcfelületre magas faktorszámú védőkrémet használni, ami megakadályozhatja a csúnya, kellemetlen és fájdalmas hólyagosodást.

Jegyezd meg! A legtöbb bőrfiatalító, bőrhámlasztó technikát, végleges szőrtelenítést nem ajánlatos nyáron végeztetni, mert ezt követően a bőr a napfény hatására komoly károsodást szenvedhet, pigmentfoltokkal reagálhat.

Haj-jaj

A haj szintén más ápolást igényel a nyári hónapokban, mint az év többi időszakában, hiszen ilyenkor a fokozott erejű nap és a fürdőzés nagyon kiszáríthatja. Ezért érdemes hajvégápolókat és a haj szerkezetét erősítő pakolásokat alkalmazni.

Tipp: keverj össze tojássárgáját és ricinusolajat vagy olívaolajat! Ezt használd pakolásként az előzőleg egyszer megmosott hajra hetente egy alkalommal! Fél óra után öblítsd le a hajat, majd mosd meg a szokásos módon!

Figyelni kell arra is, hogy ne közvetlenül a nyaralást megelőzően festess és/vagy daueroltass, mert akkor a napsütés hatására garantáltan nagy károsodást szenved a haj, hiszen az ártalmas tényezők egymás után érik!

Szőr mentén

A hajhoz hasonlóan a szőrszálak is bőrfüggelékek, ezért a nyári bőrápolás kérdésénél fontos kitérni a szőrtelenítéssel kapcsolatos szabályokra. A szőrtelenítő eljárások – gyantázás, epilálás – általában a szőrtüszők átmeneti bepirosodását vonják maguk után, valamint gyantázás esetén nem csak a szőrtől, de egy réteg bőrtől is megszabadul az ember. Ha ilyen állapotban nap éri a szőrtelenített bőrfelületet, a kis, piros foltok bebarnulnak, illetve az eltávolított bőrréteg alatti érzékenyebb bőrfelület könnyebben megéghet és elszíneződhet a nap hatására. Ez az elváltozás rendkívül nehezen kezelhető. Ugyanez vonatkozik a szemöldök és a bajusz szőrtelenítésére is.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Ésszerű fogamzásgátlás
Soha többé lábgombát!
Ne izzadjunk!
Érhálóban
Szívügyünk
Neurálterápia női bajokra is
Örömteli mozgás

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Antioxidánsok és mérésük »

Ezt is szeretjük