Ezért nőnek meg nagyra a zsírsejtek a női testen
A megnagyobbodott zsírsejtek egyenetlenné teszik a bőrfelszínt. De miért nőnek meg könnyen? Ezek a leggyakoribb okok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rendszeres mozgás, egészséges étrend, és oda a narancsbőr - vallják néhányan. Ám, ha ez mindenki számára ilyen egyszerű volna, nem sopánkodna a felnőtt nők 80%-a a tükör előtt, a narancsligeteket szemlélve. A narancsbőr mögött nemcsak az egészségtelen táplálkozás áll.

- A köztudatba az elhízással karöltve épült be a narancsbőr jelensége, ám a háttérben sok más összetevő megbújhat, melyeket még ma sem térképeztek fel teljesen - mondja Dr. Gulyás Tamás, a narancsborstop.hu orvos-szakértője.

Több zsír, kevesebb kollagén

A két alapvető ok persze ismert. A narancsbőr kialakulásához egyrészt szükséges a bőr rugalmasságát adó elasztikus rostok, a kollagénháló meggyengülése, ami engedi áttüremkedni a bőr alatti zsírsejteket. Másrészt némi zsírtöbbletnek is kell lennie a megfelelő helyeken. Ez nem feltétlenül jelent elhízást, lehet például alkati adottság. És azt se felejtsük el, hogy a nők eleve több testzsírral rendelkeznek.

Miért gyenge a nők bőre?

A kötőszöveti gyengeség lehet örökletes, ami már fiatalon problémákat okozhat. Előbb-utóbb pedig minden nő rémálma, az öregedés is kezd nyomot hagyni a bőrön. A kollagén mennyisége 25 éves kor felett évente 1-2%-kal csökken, így bőrünk egyre jobban meglazul és megereszkedik.
Ezekre rakódnak rá az egyéb gyengítő tényezők. Például a gyakori fogyás és hízás, a női nemi hormonok magasabb szintje, különösen a pubertás és terhesség időszakában vagy fogamzásgátló szedése alatt, illetve a sejtek esetleges fokozottabb érzékenység az ösztrogénekre. És ha mindez nem volna elég, a női bőr kollagénhálózata eleve lazább, mint a férfiaké, hogy alkalmazkodni tudjon a terhességgel járó változásokhoz. Nem csoda hát, ha a a cellulitisz már minimális zsírtöbblet mellett is felbukkan.

Életmód vagy genetika?

Némi zsírtöbblete pedig a legtöbb nőnek van: míg egy fitt férfi 14-17% testzsírral rendelkezik, fitt nők esetén ez a szám 21-24%. Ráadásul az is öröklötten meghatározott, hogy hová és milyen mértékben hízunk, így sokan eleve több zsírsejttel rendelkeznek a narancsbőr szempontjából kritikus zónákban. És persze mindig pont itt rakódik le először a felesleg, és innen is tűnik el utoljára.

A Forever Beauty 4TECH narancsbőr elleni otthoni készülék négy profi zsírcsökkentő és testfeszesítő kezelés erejét egyesíti, így otthon is egyszerre lendülhetsz támadásba a narancsbőr két fő oka ellen: megújíthatod a gyenge bőrt, és csökkentheted zsírsejtjeid méretét. Ha látványos javulást szeretnél elérni, de nincs időd vagy kedved kozmetikába járni, akkor a Forever Beauty 4TECH gépet tényleg imádni fogod!

Ezeket az alapvető adottságokat koronázzák meg a gyakran emlegetett életmódi tényezők: az egészségtelen ételek és a mozgáshiány.
- Az élelmiszerek közül nem a zsír, hanem a finomított szénhidrátok - fehér cukor, liszt, rizs - okozzák a legnagyobb gondot, mert hirtelen emelik meg a vércukorszintet. Ilyenkor pedig a zsírsejtek azonnal tároló üzemmódba kapcsolnak - mondja Dr. Gulyás Tamás.

A mozgást tekintve pedig az intenzív, pulzusszámot is megemelő, zsírégető edzés hiánya jelentheti a fő problémát. És persze olyan mozgásformát sem könnyű találni, amely célzottan a kritikus zónát formálja. Mindezek mellett különböző betegségek és állapotok - például ételintolerancia, rejtett gyulladás, feldolgozatlan stressz, alváshiány, depresszió - is a zsír halmozására ösztönöznek, így ezeket is a narancsbőr lehetséges okai közt kell említenünk.

Ezt is szeretjük