Gyanús, világos foltok a bőrön? Elmondjuk, mikor kell aggódni, és mit tehetsz ellenük
Ha a te bőrödön is jelen vannak, akkor erre kell figyelned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Általában a nyár folyamán tűnnek csak fel a bőrön a gyanús világos foltok, melyekre a legtöbben azt gondolják, hogy egyszerű pigmenthiányból erednek. Valójában azonban a háttérben egy gombás fertőzés áll, melynek nyomait most, ősszel tüntetheted el a legegyszerűbben.

Az emberi bőr saját mikroflórával rendelkezik, mely baktériumok és gombák békés, természetes együttéléséből áll, ám az egyensúly roppant kényes. Ha a harmónia megbomlik, többek között túlszaporodhat a Malassezia furfur nevű gombatörzs, melyet napgombaként ismerhetsz, és ezeknek a jellegzetes, világos foltoknak az okozója.

Hogyan azonosíthatod a napgombát?

A napgomba különösen fiatalok körében gyakori probléma. Megjelenésének esélyét növeli, ha rendszeresen, tartósan izzadt vagy, például sokat sportolsz, vagy fizikai munkát végzel.

A probléma tünetei általában nyáron jelennek meg, hiszen ilyenkor kezd el a bőr barnulni, ám a gombával fertőzött terület erre képtelen, így kialakulnak a világos foltok. Mivel a gomba legnagyobb mennyiségben a fejbőrön él, főként a karokon és a háton alakul ki a szórványos fehér minta, ahova a fejbőr lehámlott részei hullanak.

Ha napgombára gyanakszol, érdemes egy orvos véleményét is kikérned, aki a bőrből kaparással mintát vesz, majd ez alapján állítja fel a diagnózist. Sokszor azonban erre sincsen szükség, hiszen a gombát a szakértők szabad szemmel vagy UV-fénnyel is azonosíthatják.

Mit tehetsz a napgomba ellen?

Erősen javaslott orvos tanácsát kérni a probléma kezelésében. Belsőleg alkalmazandó gyógyszereket a legritkább esetben írnak csak fel a gomba ellen, ám számos más gombaölő hatással bíró krém, spray és más készítmény használatát javasolhatja a bőrgyógyász. Jellemzően a kúra részeként a fejbőr gombásodásának megfékezésére egy sampont is előír az orvos, melyet tusoláshoz is használhatsz.

A gyógyulás ezt követően egészen rövid idő, mindössze néhány hét. A tünetek azonban sajnos ennél tovább is megmaradnak, hiszen a bőr barnasága továbbra is hiányzik az érintett területeken, ezért azonban már nem a gomba a felelős. Ahogy a bőröd télen fokozatosan veszít a színéből, úgy fognak lekopni a foltok is, majd a következő nyáron már egyenletes színnel barnulhatsz.

Megelőzés

Ha rendszeresen kiújul a probléma, használd akár minden hajmosáshoz a gombaölő sampont, kerüld az olyan helyzeteket, amikor tartósan izzadt maradsz, töröld le a verítéket mihamarabb magadról, ne viselj műszálas ruhákat, illetve ne használj zsíros testápolót olyan területeken, ahol gyakran felbukkan a gomba.

Ezt is szeretjük