Mitesszernek tűnik, sebészkés lesz a vége! Eszedbe ne jusson nyomkodni a miliumot
Ez a teendő az apró, kemény, fehér pöttyökkel a szem körül!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kemény, apró és fehér pöttyök vannak a szemed körül? A többség ilyenkor azt gondolja, elég egy kis korrektorral elfedni őket, és a probléma hamarosan megoldja önmagát, hiszen csupán mitesszerekről van szó. Ez azonban nem igaz. A zavaró pöttyöcskéket miliumnak hívják, és egyáltalán nem ajánlatos mitesszerként kezelni, nyomkodni őket.

A bőrbetegség ugyan ártalmatlan, és nem egy súlyosabb probléma tünete, mégis, esztétikailag sokakat zavar. Ha te is találkoztál már vele, akkor ezeket érdemes róla tudnod!

Mi az a milium?

Miliumnak, gríznek vagy zsírcsomónak is hívhatod az apró pöttyöket, amelyek kialakulásáért egészen pontosan nem tudni, mi felel, leggyakrabban viszont száraz bőrfelületen jelentkeznek. Esetenként a zsíros vagy túl zsíros bőrön is feltűnhet a milium, és további rossz hír, hogy nemcsak a szemkörnyéken, hanem akár az orr, az áll, sőt, a kar területén is megjelenhet.

Visszataszító nevén egyébként cisztaképződményt is jelent, de mivel nem káros, és nincs semmilyen negatív egészségügyi szövődménye, ne ijedj meg ettől a kifejezéstől! Csak esztétikai problémát okoz, egészségügyit nem. Kialakulását okozhatja az, hogy hajlamos vagy rá, de anyagcserezavar vagy öröklődés is állhat a háttérben.

Pattanásnak tűnik az atheroma
Az atheroma, más néven kásadaganat a test bármely felületén felbukkanhat, ám leginkább olyan területeken hajlamos megjelenni, ahol a pattanások is, így az arc, a fül és a hát érintett a leggyakrabban. Nem ajánlott többek között az otthoni tisztítása sem.Itt olvashatsz részletesen arról, miért nem szabad nyomkodni »

Hogyan alakul ki?

Leegyszerűsítve, arról van szó, hogy a milium a faggyú kimeneti nyílását eltorlaszolja, ezáltal nem hagyja ürülni a faggyút, ami bekeményedik és kidudorodik. Ez hasonlíthat a pattanások kialakulásának folyamatához, így sokan abba a hibába esnek, hogy úgy akarják kezelni a zsírcsomóikat, mintha azok pattanások lennének, és megpróbálják nyomkodással eltávolítani őket. Így azonban a gríz nem fog eltűnni, csak fájdalmat érezhetsz, úgyhogy kár ezzel kísérletezni.

Így távolítható el

Szakszerű eltávolítása steril tűt igényel, amilyet egy profi kozmetikus vagy bőrgyógyász használ, aki alaposan bőrpuhítás után képes megnyitni a pöttyöket, és enyhe nyomással vagy a bőr széthúzásával eltávolítani a felesleges faggyút. Így nem hegesedhetnek el az apró zsírcsomók, de pár napig piros foltok maradhatnak a helyükön, illetve annak a kockázata is fennáll, hogy később újra kialakulnak - ilyenkor meg kell ismételni a műveletet.

Az otthoni kísérletezés nem javasolt, hiszen azon kívül, hogy egy tűvel komoly fájdalmakat okozhatsz magadnak - a szemed körül pedig amúgy is veszélyes használni -, a nem szakszerű eltávolításnak komolyabb következményei is lehetnek. Ha nem sikerül hibátlanul megnyitniod a pöttyöket, nagyobb, bőr alatti gyulladást, gennyesedést, súlyosabb esetben komoly fertőzést is okozhatsz, ezek eltávolítása az arcon pedig sokszor már sebészkéssel történik . Esetleg próbát tehetsz a mélyhámlasztással, de inkább látogass el a bőrgyógyászodhoz, hogy véget vethess az esztétikai problémának!

Ezt is szeretjük