Lapos, zsíros, korpás a hajad? Milyen kevésbé ismert okok állhatnak a háttérben?
Mielőtt megoldásba fognál, derítsd ki, mi okozza a gondot!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A reklámokban látott dús, sima, fényes hajkorona csak igen keveseknek adatott meg természetesen, és valljuk be, hiába kenjük a hajszálakra a sok csodakenceficét, a legritkább esetben inthetünk búcsút a lelapuló, zsíros, esetleg korpás hajnak.

Egy probléma megoldása mindig az okok feltárásával kezdődik, így érdemes alaposan utánajárni, ha szűnni nem akaró szépségápolás problémával küzdesz, különösen, hogy nem csupán az esztétikumról van szó, hanem az egészségről is.

Lapos haj

A lapos haj a legkönnyebben orvosolható minden probléma közül. A hajszálak minőségén változtathatsz, és megerősítheted őket, de nem tudsz annyi vitamint és ásványi anyagot enni, hogy a hajszálak kétszer olyan vastagok legyenek. Ellenben rengeteg olyan kencét használhatsz, ami elnehezíti a hajszálakat, és ettől a fejre tapadnak.

A lapos haj első számú oka azonban nem az erőtlen hajkorona, hanem a rossz fodrász. A jól kialakított frizura nem zuhan össze, mert a fodrász úgy vágja, hogy a hajszálak elbírják saját magukat, legyen tartásuk.

Érdemes éppen azért addig járni és keresni, amíg meg nem találod azt a szakembert, aki nem az általa megtanult egyenfrizurát vágja, hanem azt, ami a hajadhoz és az egyéniségedhez illik.

Korpa

A korpásodás igen kellemetlen, és arra is az igénytelenség bélyegét sütheti, aki minden nap mossa a haját, ápolja a fejbőrét, minden látható eredmény nélkül. A korpásodás a fejbőr hámlásának felgyorsult folyamata. Ahelyett azonban, hogy népszerű termékeket kezdenél bevetni, melyek sokszor hatástalanok és csak tüneti kezelést nyújtanak, irány a bőrgyógyász.

Az irreális mértékű hámlást általában egy gombafajta elszaporodása okozza, ekkor száraz korpásodásról beszélünk, a zsíros korpa mögött viszont egy baktérium áll. Mindkettő a fejbőrön él, és alapesetben nem okoznak gondot, akkor van baj, ha nagyon elszaporodnak. Azért fontos, hogy kiderítsd, mi okozza, mert nincs olyan, hogy korpásodás elleni sampon, van baktérium- és gombaölő, és nem mindegy melyiket használod.

Ha a bőrgyógyász megállapította az okot, akkor patikában keresd a megoldást, így a korpásodást kiváltó okot szüntetheted meg, nem pedig csak felületileg kezeled a dolgot.

Zsíros haj

A zsíros haj, akárcsak a zsíros bőr, a gének kellemetlen játéka, azonban nem kell ennyivel megelégedned, és legyintened. Ugyanis a gének nem magukban okozzák a fokozott faggyútermelést, viszont ha a hormonháztartásod nincs rendben, az már késztetheti a bőrt ilyesmire. Általában a túl magas androgén hormonszint áll a háttérben, és hiába használsz szárító sampont, nem fog segíteni a problémán.

Súlyosan aknés bőr és nagyon zsíros haj esetén fogamzásgátlót javasolhat a nőgyógyász, de csakis azután, hogy alapos hormonszintvizsgálatnak vetett alá. Ha nem szeretnél ehhez folyamodni, akkor természetes úton is próbálkozhatsz a hormonháztartás helyrebillentésével, de ehhez is mindenképpen kérd ki a nőgyógyász véleményét.

Sok növény tartalmaz úgynevezett fitohormonokat, melyek ösztrogén módjára viselkednek, ilyen például a szója, de sok orvos nem javasolja az ilyenfajta beavatkozást a szervezet folyamataiba. A ligetszépeolaj is jó hatással lehet a hormonháztartásra, de növényi olajat külsőleg is alkalmazhatsz a fejbőrön. A muskotályzsálya tartalmaz ösztrogénszerű anyagokat, így segíthet leküzdeni a zsíros haj problémáját. Bázisolajba keverve masszírozd a fejbőrbe, pihentesd egy órán át, majd alaposan mosd le. Kúraszerűen alkalmazd egy héten egyszer, két hónapon át.

Ezt is szeretjük