3 dolog, ami tönkreteszi a körmeidet

Töredezés, sárgulás, lassú növekedés

Könnyen búcsút mondhatsz a szép és egészséges körmöknek, ha nem figyelsz oda.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak a vitaminhiány vagy a kézfej elhanyagolása vezethet a körmök elgyengüléséhez, töredezéséhez - ennél sokkal egyszerűbb dolgokkal is elintézheted a sorsukat egy időre.

Íme, három dolog, amit jobb elkerülnöd, ha nem szeretnél sárga, hepehupás és lassan növekedő körmöket!

Rendszeres lakkozás

A színesre festett köröm nagyon jól mutat, és nemcsak a kezedet, de az egész megjelenésedet feldobja, ám néha nem árt egy kis szünetet tartani. A körömlakk ugyanis szárító hatású, ráadásul - alapozó lakk használata nélkül - befogja a körmöt, ami így besárgul, természetellenes árnyalatot vesz fel. 

Ez nemcsak a köröm felszínére vonatkozik, ezért az elszíneződést nehéz eltüntetni a körömlemez elvékonyítása nélkül. A legtöbb, amit tehetsz, ha megvárod, míg lenő a sárga rész, ez azonban több hétbe is beletelhet.

Nemcsak a lakk, de az eltávolítására alkalmazott lemosók is szárítják a körmöt és a mellette lévő bőrt - különösen az acetontartalmú készítmények -, ez pedig a körömágy fájdalmas kirepedeződéséhez vezet. Időnként tarts egy-egy hét szünetet a két lakkozás között, amikor teljes tatarozást végzel a kézfejeden. A szép, ápolt, természetes körmök éppen olyan nőiesek és esztétikusak, mint az igényesen kilakkozott köröm.

Fontos! Akármekkora kísértést érzel, hogy lepattintgasd vagy lehúzd a körmeidről a felpattogott körömlakkot, állj ellen! Ezzel ugyanis nemcsak a lakkot, de a körömlemez felső rétegét is felsérted, eltávolítod.

Műköröm

Bár a műköröm sokaknak segíthet abban, hogy a saját körmeiket korrigálják, a viselésének megvannak a hátulütői is. Akármilyen korszerű technikával készül is, a műköröm bizony megviseli a természetes körmöket. Minél tovább hordod, annál nehezebb dolgod lesz az egészséges állapot visszanyerésével, és a helyreállítás hosszabb időt vesz igénybe. 

Sajnos nemcsak a műköröm, de a zselélakk is károsítja a körmöket - hogy hogyan, arról korábbi cikkünkből bővebben is tájékozódhatsz.

Veszélyes tevékenységek

Fontos, hogy ha olyan tevékenységet végzel, amely során károsodhatnak a körmeid, viselj kesztyűt! Ilyen lehet a kertészkedés, a tisztítószerek használata, de sokaknál még egy egyszerű mosogatás is felpuhíthatja a körmöket.

Nem csupán a vegyszerek tehetnek kárt a körömben, és nem csupán a lakk színezheti el a felületét. A dohányzás besárgíthatja a körmöket - ugyanúgy, ahogyan a fogakat -, sőt, még a kezed bőrét is: ez a füst nikotintartalma miatt van. Érdemes tehát megfontolni a leszokást, mert a cigaretta nemcsak a körmöket, de az egészséget is károsítja.

Ezt is szeretjük