Kényeztesd magad, mint az ókor nagyasszonya!
Tejjel és mézzel
Már Kleopátra is tudta, hogyan őrizze meg szépségét egyszerűen és gyorsan. Akkor te miért hagynád ki?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kleopátra naponta tejfürdőbe merítkezett, Nofretete a bőrére mézmaszkot használt, Sissi pedig e kettő keverékére esküdött - a történelem koronás szépségei mindig is nagyra becsülték a méz és a tej csodálatos hatását.

A mai modern laborokban kiderítették, miféle titokzatos képesség rejlik bennük. Az eredmény: egyre több cég használja fel kozmetikai termékeiben ezeket a természetes csodaszereket vagy legalábbis a kivonataikat.

Gondoltál-e már arra, hogy maga a tej 2000 különböző anyagból tevődik össze? Fő alkotói tejzsírból, tejfehérjéből, tejsavból, létfontosságú vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből állnak. Mindezek kívülről védik a bőrt, aktiválják a vérkeringést, megtartják a nedvességét, és élénkítik a kollagén- és az elasztinrost-képződést - ez mind-mind fontos az arcbőr számára, hogy szép és sima legyen.

A méznek körülbelül a 80%-a szőlő- és gyümölcscukorból áll. Ezenkívül különböző vitaminokat, ásványi anyagokat, káliumot, magnéziumot és vasat tartalmaz, valamint a méhek által termelt inhibin enzimet. Az utóbbi természetes módon konzerválja a mézet, és egyidejűleg antibakteriális hatású, ez a fő oka annak, hogy a mézet mindig is csodaszerként használhatták.

Önts tejet a fürdővízbe!

A tejfürdő egészen lágyan oldja le a szennyező részecskéket - kellemesen ellazít egy feszült nap után. 15-20 percnyi fürdőzés - 36-39 fokos vízben - már elegendő ahhoz, hogy a bőr olyan finom és selymes legyen, mint egy csecsemőé.

  • Nofretete-féle tejfürdő: keverj össze 3 liter tejet virágmézzel és pár csepp illatos olajjal - szantálfa, szegfűszeg, rózsaolaj -, majd keverd el a forró fürdővízben. Az így elkészült fürdő nemcsak illatosabb és kellemesebb lesz, de egyúttal olyan biológiailag aktív anyagokat is tartalmaz, mint amilyenek például a fehérjék, a különféle zsírok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi sók, hormonok és nyomelemek. A fürdő frissít, és pótolja az elveszett energiát, ráadásul ezek az illatösszetevők még természetes módon dezodorálnak is.
  • Kleopátra-féle tejfürdő: egy teli kád forró vízhez önts 1/2 liter tejet és 1/2 csésze mézet. Az így elkészült tejfürdő izgató, bársonyos fényt kölcsönöz bőrödnek.
  • George Sand-féle szépségfürdő: Aurore Dudevant bárónő, aki George Sand néven lett világhírű író, szintén rendszeresen vett a bőrét kisimító és felfrissítő fürdőket. Tegyél 300 g tengeri sót a száraz fürdőkádba, majd nyisd meg a melegvízcsapot. Melegíts 4 dl tejet, keverj hozzá 2 dl mézet, és öntsd a fürdővízhez. Tölts legalább 15-20 percet a kádban. Figyelem: száraz bőr esetében kevesebb sót és több tejet kell adni a fürdővízhez!

Mézben rejlő szépség

A mézet a bőr és a haj ápolására már régóta használják. Hatóanyagait bőrünk hasznosítja a leginkább: sima és selymes lesz tőle. Nagy enzim- és szervessav-tartalmának köszönhetően tartósít és fertőtlenít is.

Aki tetőtől talpig mézben szeretne dúskálni, az bízvást válogathat a különféle szépítőszerek közül. Ezek a méhek termelte anyagokból más alkotórészeket is tartalmaznak - például viaszt és propoliszt. A viasz akkor keletkezik, amikor a mézelő méh a virágport és a nektárt felveszi, és a viaszmirigyén keresztül a potrohán újra kiválasztja. Ebből az először még világos, később már sárgásbarnás masszából építik fel a lépet. A méhviasz gyulladásgátló és allergiaellenes, anyaga olyannyira áteresztő, hogy egyáltalán nem akadályozza a bőr légzését. Kis mennyiségben a mézben is megtalálható ragacsos állagú propoliszt a méhek a lépen keletkező repedések tömítésére használják. Ez a gyantához hasonló massza baktériumölő, fertőtlenítő hatású enzimeket tartalmaz - ideális eszköz a bőrproblémák megszüntetésére.

Megjegyzés: kevesen tudják, de álmatlanság ellenszereként is alkalmazható a méz. Meleg tejben oldj fel mézet. Ennek az italnak a hatóanyaga a szerotonin, alapanyaga a triptofán, amely segíti az alvást.

Frissítő tejkoktélok

A tej tápanyag-koktéljának egészségünkre gyakorolt hatását kutatók még korántsem fejtették meg egészen. A legújabb elméletek jelenleg a tejben lévő rákellenes hatású linolsavra összpontosítanak. Ezek a savak alighanem a rákkeltő befolyásoktól védik a sejteket. Ezt ugyan eddig csak állatkísérletek tanúsítják, annyi azonban bizonyos, hogy a tejsavó fogyasztása fitté tesz. Iktass be időnként egy tejsavónapot! Ez a folyékony melléktermék a sajt tejből való készítésekor keletkezik. A benne lévő tejcukor gyógyítja a gyomrot, a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pedig pozitívan befolyásolják az anyagcsere-folyamatot. És ez hamarosan megmutatkozik a bőrön is. A tejjel szemben a tejsavnak az a döntő előnye, hogy szinte teljesen zsírmentes, így az elhízás veszélye nélkül naponta megihatsz akár egy liternyit is belőle.

Tejes, mézes hajápolás

Az egészséges haj számára a legfontosabb előfeltétel az egészséges fejbőr. A samponban lévő tejsav a hajmosás által a tejfürdőhöz és testápolókhoz hasonlóan erősíti a fejbőrt, mert a saját savvédelmi rendszerünkhöz hasonló a pH-értéke, egyidejűleg pedig egy védő lipidfilmet is felépít. Mindeközben nem szárítja ki a hajat. Szintén jó hatású a lactoceratkomplexet tartalmazó sampon, amely tejzsírból, tejfehérjéből és vitaminokból áll, mely anyagokat az igénybe vett hajszálak mohón magukba szívják. Így a hajszálak ismét simává, ragyogóvá válnak, és ezek a samponok ráadásul védik hajat a hajszárítás és a fésülés megpróbáltatásaival szemben is.

A mézgyógypakolás gondoskodik hajad nagyobb rugalmasságáról és alakíthatóságáról. A minimális hatóidő negyedóra, különben a mézkivonat nem tud elég mélyen behatolni a fejbőrbe. Kúraszerű használatával regeneráló hatása még jobban érvényesül: rakd fel a hajadra a pakolást, tegyél rá fóliát, végül csavard körbe az egészet egy törülközővel. Az így keletkező hő intenzívebbé teszi a gyógyhatást.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük