A divattervező, aki a saját képmásával díszítette a kiegészítőit - Ezért imádták annyian Karl Lagerfeldet
A 85 évesen elhunyt Karl Lagerfeld igazi egyéniség volt: nemcsak ruháival, hanem szókimondó stílusával is levette a lábukról az embereket.

karl lagerfeld cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hófehér, copfba fogott haj, fekete napszemüveg, kesztyű, nyakkendő és fekete-fehér ruha: Karl Lagerfeldet nemcsak nevéről, hanem ikonikus külsejéről is felismerhették az emberek. Amellett, hogy a Chanel kreatív igazgatója volt, több divatháznak is tervezett élete során, sőt, saját márkát is alapított. És, bár kissé visszahúzódóbban élt az elmúlt időszakban, valamint az utolsó két bemutatón már nem jelent meg, mindenkit megdöbbentett a hír, miszerint tegnap, 85 éves korában elhunyt egy rövid betegség után.

A divattervező megosztó személyiség volt, de sokan imádták, nemcsak tehetsége és egyedi, különleges darabjai, hanem szókimondó stílusa miatt is. Rengeteg mindent elért élete során, és igen meghatározó alakja volt a divatvilág elmúlt évtizedeinek.

Gyermekkorában is rajongott a divatért

Karl Otto Lagerfeldt 1933-ban jött a világra Hamburgban, egy jómódú tejgyáros és egy hegedűművésznő fiaként. Születési évéről azonban mindig is próbált füllenteni, általában az 1938-at jelölte meg, ha kérdezték. Nevét sem véletlenül írja már fiatalkora óta t betű nélkül a végén: úgy gondolta, így jobban hangzik, jobban eladható márkává válhat. Már gyermekkorában odavolt a divatért: rendszeresen olvasta a divatmagazinokat, melyekből kivágta a neki tetsző összeállításokat, sőt, az iskolában is igen kritikus volt osztálytársai ruháját illetően. 

Tizenéves korában költözött Párizsba, ahol beküldte rajzait egy versenyre, amit aztán meg is nyert: itt találkozott először a másik győztessel, Yves Saint Laurent-nal, akivel egy ideig barátok voltak, ám később riválissá váltak. Ezután kezdődött el igazán a karrierje: dolgozott Pierre Balmainnek junior asszisztensként, és később tervezett többek közt olyan nagy márkáknak, mint a Chloé, a Jean-Patou, a Krizia és a Fendi. Ezen kívül manökeneket fedezett fel és menedzselt, először Indes de la Fressange-t, majd 1990-ben Claudia Schiffert is, aki az ő támogatásával lett világhírű topmodell.

Így robbant be a köztudatba

1972-ben lett még inkább ismert, méghozzá fekete-fehér, aszimmetrikus kollekciójával, és nem sokkal később már a Chanel egyik részlegének vezetőjévé kérték fel, 1985-től egészen haláláig pedig a kreatív igazgatója volt. A márkánál való munka igencsak vegyes érzéseket váltott ki belőle: egyrészt úgy érezte, addigra volt már akkora hírneve, hogy önálló tervezőként dolgozzon, másrészt viszont vonzotta Coco Chanel hagyatéka, és szerette volna továbbvinni, megújítani. Végül elvállalta a feladatot, méghozzá zseniálisan. Úgy, hogy megtartotta a márka eredeti, Coco Chanel által képviselt vonalát, valamint a logót, mégis új jegyeket csempészett bele. A ’80-as években egyébként már a sajtó és a divatvilág hatalmas kedvence volt, nemcsak ruhái, hanem szókimondó személyisége miatt is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Karl Lagerfeld 1984-ben megalapította saját márkáját is, melynek darabjait a divatkedvelők első látásra felismerik, ugyanis ikonikus, merész szabásai, dizájnjai mellett a legtöbbször zseniális, a róla és cicájáról készült ábrák díszítik a cipőket, a táskákat és a kiegészítőket is. 2005-ben azonban a márkát eladta a Tommy Hilfiger divatháznak, ám a mai napig sikeres: egyre több üzletet nyitnak, tavaly pedig végre Magyarországon is megnyílt az első Karl Lagerfeld-bolt.

Szerelme halála után cicája volt a társa és múzsája

Magánéletét igyekezett a legnagyobb titokban tartani, nem beszélt arról, ki a párja. Annyit azonban biztosra lehetett tudni, hogy élete nagy szerelme Jacques Bascher modell volt, aki azonban 1989-ben elhunyt AIDS-ben. Ezután nem tudni, volt-e más az életében, ugyanis cicája, Choupette volt a legfőbb társa: a 2011-es születésű birman macskát a francia modelltől, Baptiste Giabiconitól kapta ajándékba, mert, amikor egyszer két hétig vigyázott rá, annyira beleszeretett, hogy mindenképpen meg akarta tartani, így barátja nekiadta. 

karl lagerfeld choupette
Fotó: Instagram

A cica volt a divattervező mindene, és hatalmas sztárt csinált belőle. Saját Instagramja, Twittere, sőt, magánrepülője is van, ráadásul rendszeresen állt modellt a különböző fotózások során gazdijával vagy épp a modellekkel. Mindezt amellett, hogy a cuki pofijáról készült rajz rengeteg kiegészítőn helyet kapott, és múzsája is volt a tervezőnek. Choupette Lagerfeldnek ráadásul egy könyve is megjelent Choupette: The Private Life of a High-Flying Fashion Cat címmel, természetesen Karl Lagerfeld hozzájárulásával és közreműködésével.

Szókimondó, őszinte és megosztó személyiség volt 

Karl Lagerfeld, bár kissé visszahúzódó volt, igen megosztó személyiségnek számított, mert véleményét sosem fogta vissza. Bárkiről, bármiről elmondta, mit gondol, méghozzá kendőzetlenül: nem volt kivétel ez alól a divat, a nők stílusa, a legújabb trendek, a hírességek, és még Katalin hercegné vagy húga, Pippa Middleton sem. Mutatunk néhányat legvelősebb, legváratlanabb mondásai közül.

  • Kate Middletonnak gyönyörű alakja van. Szeretem az ilyen nőket, a romantikus szépségeket. A testvére viszont már más eset. Nem szeretem az arcát, jobban tenné, ha csak a fenekét mutogatná.
  • A mackónadrág a kudarc jelképe. Elvesztetted az irányítást az életed felett, szóval mackóba bújsz.
  • A tetoválások szerintem borzalmasak. Olyanok, mint egy Pucci-ruhában leélni az életedet.
  • A sikk olyan, mint a majonéz: vagy ízlik, vagy sem.
  • A nő a legtökéletesebb baba, amit valaha öltöztettem örömmel és csodálattal.
  • A luxus nem más, mint egy póló könnyedsége egy nagyon drága ruhában.
  • A divat tiszavirág életű, veszélyes és tisztességtelen.

Így változott Karl Lagerfeld az évek során

Karl Lagerfeldről már évek óta csakis ősz copfjával és napszemüvegében készült képeket találni leginkább, ugyanis régi fotói igen ritkán kerülnek csak elő. De, ha kíváncsi vagy arra, hogy nézett ki a '70-es években, és hogyan változott egészen máig, akkor nézd meg a képeket. Az elsőkön nem sokan ismernék fel.

Ezt is szeretjük