4 betű, amit ismerned kell, ha nem akarsz ráncos lenni!
Az INCI segítségével számos károsító hatású anyagtól kímélheted meg a bőrödet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A drogériák polcai roskadoznak a legkülönfélébb kozmetikumoktól, így minden nő megtalálhatja a számára ideális készítményt - legalábbis, amit annak vél.

Bizonyára rád is zúdulnak nap mint nap a csodákat ígérő reklámok: gyönyörű, fiatal, kisminkelt nők, csillogó, sokat ígérő csomagolás.

A kérdés az, vajon ezek a kozmetikumok valóban jót tesznek a bőrödnek, vagy mindez csak reklámpszichológia? Ne a márka vagy az ár alapján válassz, az összetétel legyen az elsődleges szempont. Ebben lesz segítségedre a már említett bűvös szó, az INCI.

Mi az az INCI?

International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz a kozmetikai összetevők nemzetközi megnevezése. Ez az a bizonyos apró betűs rész a csomagolás hátulján, melyet minden esetben érdemes elolvasni, mielőtt megvásárolnád az adott kozmetikumot.

Az INCI-nek hála pontosan megismerheted, hogy milyen hatóanyagokat, olajokat, emulgeátorokat, tartósítószereket és egyebeket tartalmaz az adott termék, mi több, még azt is megsaccolhatod, hogy egy adott összetevő milyen mértékben van jelen a készítményben.

A szabvány szerint mennyiségileg csökkenő sorrendben kell feltüntetni az összetevőket a kozmetikai terméken. A felsorolás elejére kerülnek tehát azok az alkotók, melyekből a legtöbb van benne, a végére pedig, amelyből a legkevesebb. Ahhoz, hogy ki tudd választani azt a kozmetikumot, mely tényleg jótékony hatással lesz a bőrödre, az kell, hogy a káros összetevőket tartalmazó készítményeket messzire kerüld el. Ehhez viszont fel kell tudnod ismerni őket, méghozzá azon a néven, ahogy a csomagolás hátoldalán, vagyis az INCI-listán szerepelnek.

Laikusként ez okozhat némi nehézséget, lévén, hogy az összetevőket idegen szavakkal jelölik a listán, de ezeknek egységesnek kell lenniük, nem lehet köztük fantázianév például, amit a gyártók előszeretettel használnak.

Az előzőekben felsoroltakkal a lista természetesen még korántsem teljes, csupán néhány példa volt arra, hogy mennyi kártékony anyagot juttathatsz a bőrödbe egy-egy kozmetikai termék alkalmazásával, ha nem tudatosan, az összetevők ismeretének fényében választasz.

Éppen ezért jusson mindig eszedbe a bűvös szó, és szakíts időt arra, hogy utánaolvass, mit is kensz magadra, a bőrödre, a hajadra. Hidd el, megéri!

Ezt is szeretjük