Milyen a nők, a férfiak és a divat szerint az ideális nő?
Nem fogod elhinni, ha megtudod
Hatalmas különbség van aszerint, kiket kérdezel meg róla.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatása olyan korszakváltó eredményekre jutott, amik a nőtársadalom egészébe változást hozhatnának. A tanulmányt a The Journal of Abnormal Psychology című folyóirat hozta nyilvánosságra, és egészen megváltoztatja az arról alkotott elképzelést, hogy egy férfi mit tart igazán vonzónak a nőben.

Nők tömege kétségbeesetten méregeti magát a tükör előtt, mert szilárdan hisz abban, hogy akkor fog tetszeni egy férfinak, ha tökéletes idomokkal rendelkezik: darázsderékkal, vékony combokkal, kis popsival. A kutatás azonban arra mutat rá, hogy ez óriási félreértés, a férfiak ugyanis nem a kényszeres önsanyargatásért bolondulnak, sokkal inkább a természetes, nőies alakért, amivel igazán jól érzed magadat.

Mi mégis a tévhit alapja?

A reklámok világa, természetesen. Számos vállalat jár jól azzal, hogy elbizonytalanítja a nők önképét, tárgyiasítja őket, ezáltal félrevezeti a társadalmat. Elérhetetlen mintákat tűznek eléjük, amiket aztán csak erősítenek a vékony modellekkel, közszereplőkkel, ennek következtében rengeteg felesleges termék eladhatóvá válik: a fogyókúrás tabletták, az étvágycsökkentő módszerek, a mágikus diétás könyvek mind-mind azt a reményt keltik, hogy egy nap egy az egyben tetszeni fogsz majd a nagy Ő-nek.

De hiába tűnik úgy, hogy ezek ideig-óráig segítenek, a legfontosabb hibát elkerülhetetlenné teszik: az ideális testkép felborulását. A férfiak azonban nem szeretik a bizonytalan nőket, sokkal jobban preferálják, ha a nő megbarátkozik a testével.

Nem csak a nőket érinti

Ugyanebben a kutatásban a másik fél is szerepel. Akár hiszed, akár nem, a férfiakban is rengeteg gát és kétség van azt illetően, hogy egy nő vajon elég vonzónak találja-e őket meglévő testi adottságaikkal. Számos félreértéshez vezet, hogy az a képzet él bennük, mely szerint a nagy, izmos test jelenti a nőtársadalom számára a vonzó, igazi férfit, holott sokan éppen a vékony srácokat kedvelik, vagy csak sokkal többre értékelik a személyiséget a kockáknál.

Most akkor ki a szép?

A magazinok címlaparcai tehát rendkívül káros testképet eredményeznek a társadalomban, ez pedig nem a valódi célt szolgálja: azt, hogy egymást támogatva segítsük a másikat az önbecsülése visszaszerzésében. Talán még sohasem volt ekkora szükség a szépségfogalom újradefiniálására, az értékítéletek kijózanítására.

Az alacsony önbizalom ugyanis mélyen beleivódik a tudatalattiba is. Amikor a testedet negatív kontextusba helyezed az agyadban, és folyamatosan rosszakat mondasz róla, rengeteget ártasz magadnak. Hidd el, hogy a férfiak többsége teljesen feleslegesnek tartja a méregdrága sminket, a drasztikus fogyókúrákat, és nem igényli azt, hogy egy címlaplánnyal járjon!

Elérhető célok

Egyelőre nehézséget jelent az, hogy egy átlagos, önbizalom-hiányos nő állandóan visszacsatolást keres, a bántó megjegyzéseket pedig mindannyiszor személyes támadásnak veszi, bármilyen forrásból vagy céllal érkeznek is. A plus size modelleknek köszönhetően azonban egyre jobban terjed a nézet, mely szerint a teltebb idomok éppoly szexik lehetnek, mint a vékony testalkat, ha egy nő igazán jól érzi magát. Ez pedig komoly reményre ad okot, hogy a vonzóság egyszer végre nem a mérethez lesz köthető.

Ezt is szeretjük