Hogyan határozd meg a bőrtípusodat?

Száraz, zsíros, vízhiányos, normál

Derítsd ki, hogy tüneteid milyen bőrállapotból fakadnak, és kezeld őket megfelelően!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A bőrtípus meghatározása igencsak fontos, hiszen, ha nem vagy tisztában azzal, hogy pontosan milyen, akkor nem tudod megfelelően ápolni. A helytelenül megválasztott arclemosók és -ápolók ugyanis csak rontanak a helyzeten ahelyett, hogy széppé tennék a bőrt.

A helytelenül megválasztott arclemosók és -ápolók rontják a bőr állapotát.

Minden ember könnyű, erős, rugalmas és vízhatlan csomagolásban jön a világra. A bőr védelmet nyújt a külső hatások ellen. Abban is nagy szerepet játszik, milyen véleményt alkotnak rólunk mások.

Megesik, hogy a bőr állapotából következtetnek az egészségi állapotra, vagy ebből ítélik meg a szexuális vonzerőt. Nem is csoda, hogy a bőr ápolására sokmilliós iparág épült.

A sima, láthatatlan pórusú, telt, vagyis tökéletes arcbőr a fiatalság és a szépség jegye, de csak igen kevesek rendelkeznek vele.

A bőrtípus kifejezés két dologra utal: mennyi faggyút termel a bőr, illetve hol termeli a legtöbb faggyút. A bőr azonban változik, egyik nap zsíros, másnap száraz. Állandóan ki van téve az olyan belső tényezőknek, mint a hormonok hullámzása vagy az egészségtelen táplálkozás, melyek zsírosodást és mitesszereket okoznak, illetve külső tényezőknek - ilyen a napsugárzás és a szél, melyek idő előtti ráncosodáshoz vezetnek.

A stressz és a változó évszakok is fakóvá, pikkelyessé, élettelenné tehetik a bőrt.

A legnagyobb keveredés a száraz bőr körül alakult ki, melyet gyakran összetévesztenek a vízhiánnyal. Míg az előbbi egy bőrtípus, az utóbbi bőrállapot.

A száraz bőr zsírban szenved hiányt, a dehidratált viszont nedvességben. Ez minden bőrtípuson megjelenhet, még a zsíroson is, ahol egyáltalán nem ritka, köszönhetően a túlzottan szárító hatású kozmetikumoknak.

Száraz bőr

A száraz bőr nem tudja kellő mértékben visszatartani a nedvességet, mivel nagyon kevés védő hatású zsírt termel - a felszínen nyoma sincs ilyennek. A dehidratált bőr nem azonos a száraz bőrrel, előbbi csupán a szervezet általános vízhiányos állapotának megnyilvánulása. Száraz bőr esetében fontos, hogy pótold a zsírt. Sajnos nagyon sok krém tartalmaz ásványi olajokat, melyek nem táplálják a bőrt, nem hasznosulnak, csupán réteget képeznek rajta, akadályozzák a bőrlégzést, és még jobban kiszárítják a bőrt.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Használj nedvességvesztést csökkentő anyagokat, például kollagént tartalmazó termékeket, védő hatású, nappali hidratáló kozmetikumokat, tápláló és hidratáló maszkokat, E-vitamin-, avokádóolaj-, hialuronsav- és ceramidtartalmú készítményeket.

Vízhiányos bőr

A bőr felülete foltokban hámlásnak indulhat, húzódik, és a tapintása is durva lehet. A legtöbb ember úgy próbál a bőr vízhiánya ellen védekezni, hogy vastagon beolajozza. Ezzel csak ront a helyzeten, a vízhiányos bőrnek ugyanis folyamatos nedvességpótlásra van szüksége: igyál legalább nyolc pohár vizet naponta, és használj rendszeresen nagy nedvességtartalmú hidratálókrémeket.

A légkondicionáló és a szél ronthat a száraz bőr állapotát, ezért, aki ilyen hatásoknak van kitéve, naponta legalább kétszer vigyen fel hidratálókrémet, és alkalmanként csináljon végig egy intenzív éjszakai kúrát.

Érzékeny bőr

Az érzékeny bőrt gyakran összekeverik a vízhiányossal, és vannak is hasonló tüneteik, illetve a kettő gyakran együtt jár. Bár az érzékeny bőr inkább állapot, mint típus, való igaz, hogy sokunk bőre - legyen az zsíros, száraz vagy kevert - könnyen irritálódik, és vörös, hámló foltok jelenhetnek meg rajta. Ha csak száraz foltokat tapasztalsz, de azt állandóan, akkor a bőröd valószínűleg vízhiányos, ha azonban viszket, és csak bizonyos alkalmakkor tapasztalod a tüneteket, akkor a bőröd nagy eséllyel érzékeny.

Kerülendőek az alkoholtartalmú termékek, a felületaktív anyagok - bizonyos mosakodókban, lemosókban és szappanokban használt tisztítószerek, illatanyagok és bizonyos növényi kivonatok. Az érzékeny bőrűek tartózkodjanak az erős napsugárzástól, és védjék magukat magas faktorszámú napozókrémmel. A legjobb, ha színezék- és illatmentes termékeket használsz.

Ezt is szeretjük