Hogyan kell tisztítani a tág pórusú bőrt? Ez a 3 legfontosabb lépés
A tág pórusokban helyes arctisztítás nélkül nagyon sok gyulladást okozó baktérium telepszik meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megfelelő arctisztítási és bőrápolási rutint kialakítani nem egyszerű feladat, különösen akkor nem, ha tág pórusok találhatóak az arcodon. Nem kell azonban feltétlenül alapozóval elfedni az egyenetlenségeket, ha jól kezeled a bőrödet.

A probléma megoldásához több lépésre lesz szükség, ám egyik sem bonyolult, így gyorsan meg fogod szeretni ezeket a módszereket, ha kipróbálod őket. Különösen azért, mert az eredmény gyorsan látszani fog. Nem szabad azonban túlzásokba esned, hiszen a tág pórusú bőr igazán érzékeny a változásokra, így sokat ronthatsz a helyzeten. Olvasd el, milyen rutin ajánlott a számodra!

Hogyan kell tisztítani a tág pórusú bőrt?

Elsőként minden bizonnyal szeretnél megszabadulni a tág pórusok undok következményétől: az apró, fekete pöttyöktől, melyek az eltömődésekből alakulnak ki. Ezek tisztítását érdemes legalább havi rendszerességgel elvégezni, amihez egy kozmetikus segítsége ajánlott, ám házilag is próbálkozhatsz vele.

Ha otthon szeretnéd tisztítani a tág pórusokat nagyon fontos, hogy rendszeresen hámlassz, hiszen a pórusokat az elhalt bőrsejtek csúnyán eldugíthatják. Ehhez használhatsz gyengéd mozdulatokkal kefét vagy szivacsot a bőrödön, akár heti több alkalommal, vagy végezhetsz bőrradírozást szemcsés készítményekkel, legfeljebb kétszer hét nap alatt.

Előkészületként ilyenkor mosd meg meleg vízzel a bőrödet, majd finom mozdulatokkal használd az általad választott módszert, ám a durvaságot kerüld, hiszen az irritációhoz vezethet. Ha extraalapos akarsz lenni, gőzölhetsz is.

Ha számodra megfelelő arctisztító készítményekre vadászol, keress olyat, amiben szalicilsav - salicyclic acid - van, mely egy, a bőr mélyén ható összetevő. A szalicilsav egy BHA - beta hydroxy acid -, ami híres arról, hogy képes kisimítani a bőrt anélkül, hogy irritálna, sőt, csökkenti az aknét okozó baktériumok mennyiségét. Az általad kiválasztott terméket használd a csomagoláson megadott utasítások betartásával!

Minimalizáld a pórusokat

A tág pórusok csökkentésére használhatsz retinoltartalmú termékeket. A retinolok A-vitaminok, melyeket általában anti-aging készítményekben találhatsz, ránctalanító hatásuk miatt. A retinol, akárcsak az öregedés jelei esetében, itt is növeli a bőr saját kollagéntermelését, így az teltebb lesz, a pórusok pedig kisebbek.

A retinol emellett csökkenti a bőr olajosságát és a zsírtermelő mirigyek méretét, ami nagyon hasznos, hiszen ha a pórusok nem telnek meg zsírral, akkor könnyebben összehúzódnak, és tisztábbak maradnak.

Hosszú távú megoldások

Ha szeretnéd, hogy a pórusaid tartósan ne legyenek látványosak, akkor nagyon figyelj a napsugarak elleni védekezésre. A napfény ugyanis csökkenti a kollagénszintet, így a bőröd veszít a rugalmasságából, és ismét nagynak tűnnek a pórusaid. Az arcodat ne csak nyáron, de a többi évszakban is óvd napfényvédő használatával mindennap.

Amennyiben tényleg egyszer és mindenkorra szeretnél megszabadulni a tág pórusoktól, érdemes lehet kipróbálnod egy lézeres kezelést. Ezek közül a Fraxel elnevezésű eljárás a bőr felső rétegeiben hoz látványos változást, ahol a kisebb ráncokat is nagyon szépen elsimítja. A kezelés ára alkalmanként körülbelül 60 ezer forint, és általában kettő-négy ismétlés szükséges. Egy másik alternatíva emellett a kissé gyengédebb Laser Genesis, melynél nincsen gyógyulási idő, és nagyjából 35 ezer forint az ár, ám ebből akár jóval több kezelésre is szükség lehet.

Ezt is szeretjük