A hennás hajfestés is lehet káros: csak ilyet vásárolj belőle
A hennaporként árult termékek gyakran veszélyes vegyületeket is tartalmaznak, ezért fontos leellenőrizni az összetételt.

henna cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A henna természetes, növényi hajfesték, ami eredetileg csak egyféle színt képes elérni. Azonban olyan nagy az igény a változatosságra, hogy már számos árnyalatban kapható.

A festék molekulája egyetlen, vöröses-narancssárgás színre tudja festeni a hajat. Bár sok gyártó állítja, hogy a növény más részeit felhasználva alakította ki a változatos színskálát, és 100%-ban a henna részei alkotják a zacskóban lévő port, ez valójában nem lehetséges.

Ilyen a tiszta henna

Kizárólag a henna levele használható festéshez: ha nem rozsdás árnyalatú eredményt ígér egy termék, akkor az őrölt hennalevélhez nagy valószínűséggel vegyszert, esetleg parafenilén-diamint vagy más fémsókat, jobb esetben különböző növényeket kevertek. Ezek a tudta nélkül károsíthatják a használójukat, mert úgy színezik a tincseket, hogy az elvileg organikus termékbe szintetikus hatóanyagokat kevertek.

henna

Fémsókkal szennyezett a henna?

A fémsók tartóssá teszik a festéket, ezeknek köszönhetően nem kopik ki olyan hamar. A natúr henna csupán a haj felületét színezi, így néhány mosás után halványodni kezd a színe. Ólom-acetátot hozzáadva viszont a hajszál a festéket fokozatosan magába szívja. A vegyszerezett anyag durva károkat okozhat a szálakban, főleg akkor, ha utána dauerolják vagy hidrogénezik. Nem beszélve arról, hogy a fejbőrön keresztül felszívódik, és a szervezetbe is bejut.

Csak gyakorlatban lehet tesztelni a henna tisztaságát, mert állagra a vegyszerrel kevert por ugyanúgy zöldes, és hasonló illata van. Egy levágott, kisebb hajfürtöt kell ehhez befesteni a kikevert hennával, majd 20-30 perc múlva lemosni. Ezután 30 ml peroxidot húsz csepp 28%-os ammóniaoldattal keverve kapható egy hajfestéknek megfelelő anyag. Ebbe belehelyezve a megfestett részt azonnal kiderül, hogy tartalmaz-e káros vegyületeket. Ha a tincs zöldes lesz, ezüst-nitrát van benne, amennyiben szétesik, kellemetlen szagú lesz, vagy azonnal megváltozik a színe, akkor szennyezett a hajfesték.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fentiek miatt egyre rosszabb a henna megítélése, és a helyzetet fokozza, hogy számos országban nem rendelkezik jogszabály a kozmetikai összetevők pontos feltüntetésére. Tehát bármit árulhatnak a dobozban, soha nem derül ki, milyen káros vegyületekkel mérgezték a felhasználókat. Ha Magyarországra importálnak ezekről a helyekről növényi festékként eladott port, elég feltüntetni, hogy hennát tartalmaz, nem sorolják fel a dobozon az egyéb adalékanyagokat. A helyi forgalmazónak sincs ismerete a festék összetevőiről, ezért akár jó szándékkal is árulhatja a henna néven kapható vegyületeket, a szőkétől a fekete színig. Érdemes ezért csak minőségit vásárolni belőle, lehetőleg ismertebb, nevesebb üzletekben, illetve csakis narancssárgás-vöröses árnyalatban szabad beszerezni.

Ezt is szeretjük