Hány éves valójában a bőröd?

Számold ki velünk!

Kíváncsi vagy rá, hogy bőröd követi-e valós életkorodat? Vizsgáld meg velünk arcod valós korát, és tudd meg, mivel lassíthatod az öregedést!

Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Talán már elcsépelt közhelynek tűnik az a mondás, miszerint az életmód lenyomatot hagy a bőrön. A bőr a szervezet elsődleges védelmi rendszere, mely nemcsak a külvilág káros hatásai ellen veszi fel a harcot, hanem részt vesz a test anyagcsere-folyamatában is.

Így teljesen természetes, hogy az életminőséged befolyásolja az állapotát, vagyis ez úgy értendő, hogy amit elkövetsz ellene, az idővel sajnos látványosan visszaüt.

Persze a bőr képes regenerálni önmagát, és amíg fiatal vagy, ez a tevékenysége gyorsan megy végbe. Azonban, ha halmozottan bombázod külső és belső ártalmakkal, a védelmi rendszere összeomlik, és zavar léphet fel a megújulásában. Megmutatjuk, mi az, amivel ezt biztosan elérheted, és hány plusz évet tehet hozzá a valós korodhoz a helytelen életmód.

A számokat csak intő jelként értelmezd, nem kell összeadnod ahhoz, hogy megtudd, milyen életkorról árulkodik a bőröd, hiszen bármennyire is legyen egészségtelen az életmódod, nyilván egyik napról a másikra nem fogsz 20 évet öregedni. Ugyanakkor idősebb korodban látványosabb lehet a romlás.

A helytelen táplálkozás

Ez az egyik olyan főbenjáró bűn, ami huzamosabb ideig roncsolhatja a szervezeted, így a bőrödön is megmutatkozik minden kártékony hatása.

Ha egyoldalúan étkezel, vagy túl sok mesterséges, illetve nehéz, zsíros ételt fogyasztasz, és hanyagolod a rostban gazdag táplálékokat, nem csupán a vitaminhiánnyal kell megküzdened, hanem a szervezetedben felgyülemlett méreganyagokkal is.

A rostmentes táplálkozás ugyanis nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a bélfalakon salakanyag rakódjon le, mely képtelen kiürülni a szervezetből, így idővel visszakerülhet a véráramba. Ez pedig gyakorlatilag olyan, mint a folyamatos önmérgezés.

Emellett a kevés folyadékbevitellel is felgyorsíthatod az öregedést, hiszen a víz és a gyógyteák kimossák a méreganyagokat, emellett nem csupán a bőr jobb oxigénfelvételéhez járulnak hozzá, hanem a hidratáltságához is. Ugyanis a belső hidratálás hiányát nem pótolhatja a legfinomabb arckrém sem. Víz nélkül a sejtek összetapadnak, nem látják el maradéktalanul a feladatukat, és a vérkeringés is lelassul. Ettől pedig száraz, pergamentapintású lesz a bőr felülete, és mély barázdák, ráncok alakulhatnak ki rajta. Ha továbbra sem figyelsz, a tükörképed akár plusz öt évet is rápakolhat valós életkorodra.

13 tipp, hogyan állítsd meg a bőröregedést

Nézegess képeket!

Elolvasom

A túlzásba vitt bulizás

Minden egyes átmulatott éjszaka legalább annyira kimeríti és megterheli a szervezeted, mintha egyhuzamban dolgoznál több napon keresztül. Kemény munka ez a sejtjeidnek, hogy elhárítsák a rájuk mért csapásokat, illetve korrigálják a bekövetkezett károkat.

Nyilván egy buli alatt még nem fogsz teljesen leépülni, majd másnap az idősebb alteregódként ébredni, de, ha folyamatosan űzöd, nem fordítva időt a regenerálódó pihenésre, az megteszi kíméletlen hatását. A dohányfüstös, levegőtlen légkör, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a vastag sminkréteg - melyet talán hajnalban még lemosni is elfelejtesz -, valamint a kialvatlanság mind bőrgyilkos hatású, legalábbis a következményeikből ez lesz a leglátványosabb.

Mivel a bőr éjszaka, alvás közben regenerálódik leginkább, és ehhez oxigénre is szüksége van - hiszen éppúgy lélegző szervünk, mint a tüdőnk -, ha nem hagysz neki erre kellő időt és lehetőséget, veszíthet fiatalságából, és nem csak a rugalmassága lesz oda.

A dohányfüstben pácolt bőr beleszürkül a fuldoklásba, és ugyanez történik, ha vastagon felkent sminkréteggel tömíted el a pórusokat. Így fordíts mindig időt arra, hogy esténként alaposan megtisztítsd a bőrödet, valamint időnként hagyd szabadon lélegezni, hogy helyrehozhassa a károkat. Ha fittyet hánysz a jó tanácsokra, a bőröd plusz öt évvel fog idősebbnek mutatni.

A mozgásszegény életmód

A mozgáshiány a legjobb módja annak, hogy leszámolj a természet adta fiatalságoddal, hiszen az előzőleg felsorolt egészségtelen hatások is valamennyire kompenzálhatók rendszeres testmozgással. Ha huzamosabb ideig megkíméled magad a testedzéstől vagy bármilyen mozgásformától, az izmaid elsatnyulnak.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel egyéb más működésük mellett a szövetek tartóvázaként is funkcionálnak, ebben az esetben a bőröd veszít majd feszességéből, és tésztaszerűvé válik. Ugyanakkor a mozgás felgyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, valamint oxigénnel dúsítja a sejteket, és az erőkifejtéssel járó izzadás kimossa a bőrfelszín alatt lapuló méreganyagokat. Amennyiben megtagadod magadtól ezt az egészséges életformát, a petyhüdt bőröd plusz tíz évről tanúskodik majd.

Ezt is szeretjük