Nem csak a rossz arcmosás okoz piros hajszálereket: megelőzhető az arcon is az értágulat

Van, amire oda kell figyelni, hogy ne váljanak láthatóvá a hajszálerek az arcon. De a már kialakult pirosság is csökkenthető.

no tukorben

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Gyakori, hogy az arcon láthatóvá válnak az apró, piros hajszálerek, ez főleg a szemek alatt, az orron vagy az arccsont területén jellemző, de a lábon és a karon is felbukkanhatnak a tünetek. 

Komoly problémát általában nem, csupán esztétikai gondot okoznak, azonban pontosan ezért jelentenek sokak számára kellemetlenséget. Szerencsére viszont lehet tenni az ellen, hogy megjelenjenek, és akár el is halványíthatóak.

A piros hajszálerek megjelenésének okai

Kialakulásuk oka még pontosan nem ismert, de valószínűleg a bennük lévő nyomás megnövekedésének hatására válnak láthatóvá az apró erek. Hajlamosító faktor lehet a túlzásba vitt napozás, a nem megfelelő fényvédelem, a koffein-, illetve alkoholfogyasztás, de a különböző hormonproblémák és a genetika is állhat a háttérben.

A végleges megoldás a teljes eltüntetésükre egyelőre csak a lézeres kezelés lehet. De, ha néhány dologra odafigyelsz, és változtatsz a szokásaidon, akkor akár meg is előzheted a problémát. Sőt, a már láthatóvá vált hajszálerek is elhalványíthatók pár módszerrel. Súlyosabb esetben, illetve, ha egyre nagyobb területen vagy egyre erőteljesebben jelenik meg a pirosság, mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Hogyan előzhető meg az erek láthatóvá válása?

Bár a genetikai okok ellen sajnos nem tehetsz semmit, a külső hajlamosító tényezők ellen igen. Mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy télen és nyáron is használj minimum 30 faktoros napvédőt az arcodra. Így megvédheted az ereket, valamint a bőrt az UV-sugarak roncsoló hatásaitól, ráadásul a bőröregedést is csökkentheted, késleltetheted. Nem beszélve arról, hogy a rosszindulatú bőrelváltozások létrejöttének kockázata is kisebb lesz.

Fontos a forró víz elkerülése is mind arcmosáskor, mind zuhanyzáskor, ettől ugyanis hirtelen kitágulnak az erek, és könnyen láthatóvá válhatnak, vagy megrepedhet a faluk. Ezért nem ajánlott zuhanyzás közben átöblíteni az arcot, hanem külön, langyos vízzel kell tisztítani. Ezenkívül pedig érdemes óvatosan bánni a bőrrel, hogy ne sérüljenek a hajszálerek. Az erős hámlasztókat mindenképpen kerülni kell, inkább gyengéd, érzékeny bőrre való termékeket javasolt választani, és a túl erős vagy túl gyakori radírozás sem ajánlott. Mindezek mellett pedig tilos nyomkodni a pattanásokat, valamint érdemes mérsékelni a koffein-, illetve az alkoholfogyasztást is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Renée Rouleau orvos-esztétikai szakértő napi 1000 mg C-vitamin szedését, illetve a C-vitaminos szérumokat ajánlja, mivel ez a vitamin erősíti az érfalakat, csökkenti a gyulladást, valamint a káros szabad gyökök kialakulását is, így nemcsak megelőzi a hajszálerek láthatóvá válását, de csökkenteni is képes a már kialakult pirosságot.

Hogyan csökkenthető a kialakult pirosság?

A C-vitamin mellett érdemes még B6-, K- és E-vitamint szedni, melyek szintén érfalerősítő tulajdonságokkal bírnak. De hatásosak lehetnek a vadgesztenyét tartalmazó krémek, melyek szintén erősítik az érfalakat, de a csipkebogyóból és a gránátalmából készült olajok is halványítják az ereket.

Ezen kívül pedig létezik néhány olyan házi megoldás is, melyet szintén érdemes bevetned ellenük, mert látható változást érhetsz el velük. A leghatásosabb módszereket mutatjuk.

Ezt is szeretjük