Nem csak a rossz arcmosás okoz piros hajszálereket: megelőzhető az arcon is az értágulat
Van, amire oda kell figyelni, hogy ne váljanak láthatóvá a hajszálerek az arcon. De a már kialakult pirosság is csökkenthető.

no tukorben
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakori, hogy az arcon láthatóvá válnak az apró, piros hajszálerek, ez főleg a szemek alatt, az orron vagy az arccsont területén jellemző, de a lábon és a karon is felbukkanhatnak a tünetek. 

Komoly problémát általában nem, csupán esztétikai gondot okoznak, azonban pontosan ezért jelentenek sokak számára kellemetlenséget. Szerencsére viszont lehet tenni az ellen, hogy megjelenjenek, és akár el is halványíthatóak.

A piros hajszálerek megjelenésének okai

Kialakulásuk oka még pontosan nem ismert, de valószínűleg a bennük lévő nyomás megnövekedésének hatására válnak láthatóvá az apró erek. Hajlamosító faktor lehet a túlzásba vitt napozás, a nem megfelelő fényvédelem, a koffein-, illetve alkoholfogyasztás, de a különböző hormonproblémák és a genetika is állhat a háttérben.

A végleges megoldás a teljes eltüntetésükre egyelőre csak a lézeres kezelés lehet. De, ha néhány dologra odafigyelsz, és változtatsz a szokásaidon, akkor akár meg is előzheted a problémát. Sőt, a már láthatóvá vált hajszálerek is elhalványíthatók pár módszerrel. Súlyosabb esetben, illetve, ha egyre nagyobb területen vagy egyre erőteljesebben jelenik meg a pirosság, mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Hogyan előzhető meg az erek láthatóvá válása?

Bár a genetikai okok ellen sajnos nem tehetsz semmit, a külső hajlamosító tényezők ellen igen. Mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy télen és nyáron is használj minimum 30 faktoros napvédőt az arcodra. Így megvédheted az ereket, valamint a bőrt az UV-sugarak roncsoló hatásaitól, ráadásul a bőröregedést is csökkentheted, késleltetheted. Nem beszélve arról, hogy a rosszindulatú bőrelváltozások létrejöttének kockázata is kisebb lesz.

Fontos a forró víz elkerülése is mind arcmosáskor, mind zuhanyzáskor, ettől ugyanis hirtelen kitágulnak az erek, és könnyen láthatóvá válhatnak, vagy megrepedhet a faluk. Ezért nem ajánlott zuhanyzás közben átöblíteni az arcot, hanem külön, langyos vízzel kell tisztítani. Ezenkívül pedig érdemes óvatosan bánni a bőrrel, hogy ne sérüljenek a hajszálerek. Az erős hámlasztókat mindenképpen kerülni kell, inkább gyengéd, érzékeny bőrre való termékeket javasolt választani, és a túl erős vagy túl gyakori radírozás sem ajánlott. Mindezek mellett pedig tilos nyomkodni a pattanásokat, valamint érdemes mérsékelni a koffein-, illetve az alkoholfogyasztást is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Renée Rouleau orvos-esztétikai szakértő napi 1000 mg C-vitamin szedését, illetve a C-vitaminos szérumokat ajánlja, mivel ez a vitamin erősíti az érfalakat, csökkenti a gyulladást, valamint a káros szabad gyökök kialakulását is, így nemcsak megelőzi a hajszálerek láthatóvá válását, de csökkenteni is képes a már kialakult pirosságot.

Hogyan csökkenthető a kialakult pirosság?

A C-vitamin mellett érdemes még B6-, K- és E-vitamint szedni, melyek szintén érfalerősítő tulajdonságokkal bírnak. De hatásosak lehetnek a vadgesztenyét tartalmazó krémek, melyek szintén erősítik az érfalakat, de a csipkebogyóból és a gránátalmából készült olajok is halványítják az ereket.

Ezen kívül pedig létezik néhány olyan házi megoldás is, melyet szintén érdemes bevetned ellenük, mert látható változást érhetsz el velük. A leghatásosabb módszereket mutatjuk.

Ezt is szeretjük